OM sprak zestig getuigen in Mallorca-zaak: 'Het was foute boel'

Bloemen voor de omgekomen Carlo Heuvelman in Mallorca
Bloemen voor de omgekomen Carlo Heuvelman in Mallorca © District8
WADDINXVEEN - In de zaak van het doodschoppen van de 27-jarige Carlo Heuvelman uit Waddinxveen op het Spaanse eiland Mallorca zijn ruim zestig getuigen gehoord, 'maar we weten helaas nog niet alles'. Dat zei de officier van justitie tijdens de eerste pro-formazitting in de zaak. Ze deed een dringend beroep op de vijf verdachten om de waarheid te zeggen. 'Vroeg of laat komt uit wat er daar is gebeurd.'
Carlo was volgens de officier 'op de verkeerde plaats, op de verkeerde tijd'. De vriendengroep uit Waddinxveen wilde op 14 juli na een stapavond in de badplaats El Arenal naar hun appartement gaan, zo'n 100 meter van de plek waar de vechtpartij met een groep uit Hilversum uitbrak.
'Patrick zag een groep jongens aan komen lopen', vertelt de officier. 'Ze passeerden elkaar en toen ging het helemaal mis. Carlo kreeg klappen, het zag er niet goed uit. Hij had bloed bij zijn mond.' Timo, een andere vriend uit de groep, heeft verklaard dat ze door meerdere jongens zijn belaagd toen ze uit de kroeg kwamen. 'Het was foute boel, hij deed zijn handen op zijn hoofd om zichzelf te beschermen', zegt de officier.

Vele getuigen en camerabeelden

Ruben, ook een vriend van Carlo, zegt dat er opeens vier jongens tegenover hen kwamen staan. Hij kreeg een klap op zijn neus. 'Pas bij het vakantiehuisje hoorde hij dat Carlo met de ambulance was afgevoerd', zegt het Openbaar Ministerie (OM). Carlo werd zo ernstig mishandeld dat hij enkele dagen later kwam te overlijden.
Ruim zestig getuigen zijn tot nu toe in de zaak gehoord en er zijn veel camerabeelden bekeken, maar volgens het OM is er veel nog onduidelijk, voornamelijk over het doodschoppen van Carlo. 'We zoeken nog steeds getuigen van het incident tegen Carlo. Het onderzoek is nog verre van afgerond en getuigen die bij de groep uit Hilversum horen, hebben opvallend weinig gezien, terwijl ze erbovenop stonden.'

Het blijft je altijd achtervolgen

Volgens het OM laten de verdachten niet het achterste van hun tong zien. 'Voor de ouders van Carlo, zijn vriendin en zijn vrienden is het weten wat er die nacht gebeurd is enorm belangrijk. En vroeg of laat komt er uit wat er daar is gebeurd', zegt de officier. 'Je weet zelf wat er daar is gebeurd en anderen weten het van jou. Het zal je altijd blijven achtervolgen', houdt ze de verdachten voor.
Het OM laat tijdens de pro formazitting weten dat er nog vele getuigen moeten worden gehoord en dat er nog een rechtshulpverzoek aan Mallorca uitstaat. Het OM looft 15.000 euro uit voor de gouden tip in het onderzoek naar de fatale mishandeling op Mallorca.