Julia voelt na jaar nog dagelijks gevolgen van hondenbeet: 'Mensen kijken me na'

Julia wacht nog op een tandimplantaat en een stuk kaak
Julia wacht nog op een tandimplantaat en een stuk kaak © Omroep West
DEN HAAG - Een jaar nadat ze door een hond in haar gezicht werd gebeten heeft de 19-jarige Julia Korszak uit Den Haag nog dagelijks last. 'Broodkorstjes mogen niet te hard zijn, want dan kan mijn mondhoek openscheuren', vertelt ze. Of het twintig centimeter grote litteken ooit helemaal weggaat, weet ze nog niet. 'Ik hoop dat het met plastische chirurgie weggewerkt kan worden.'
Julia werd vorig jaar in haar gezicht gebeten door een Stafford pitbull. De hond werd door de politie doodgeschoten en het baasje kreeg afgelopen dinsdag 240 uur taakstraf, een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden en een verbod op het houden van honden opgelegd. Voor Julia is hiermee het verhaal nog niet afgelopen. Zij is een klein jaar na de gebeurtenis nog steeds druk bezig met haar herstel.
Julia voelt nog steeds de gevolgen van de hondenbeet in haar gezicht: 'Mensen kijken mij na'
Julia raakte door de hondenbeet dan ook zwaargewond. 'Ik miste twee tanden, mijn kaak was verbrijzeld en mijn hele wang lag open. Ik heb nu ook een litteken van twintig centimeter tussen mijn oog en kin lopen', somt ze op. 'Eten moest ik de eerste paar weken in de blender stoppen en via een rietje binnenkrijgen, want ik kon mijn mond maar één centimeter openen. Dat vond ik echt tien keer niets', legt Julia uit.

Coronapatiënten zijn belangrijker

Helaas is er in het afgelopen jaar nog niet veel hersteld aan Julia's gezicht. 'Na het ongeluk hebben ze de ontstekingen uit mijn wang en gebit gehaald en de spieren rechtgezet in mijn wang', zegt Julia. Door deze operaties kan Julia weer beter eten, drinken en praten. 'Gelukkig kan ik nu weer bijna alles met mijn gezicht. Maar broodkorstjes mogen nog steeds niet te hard zijn, want dan kan mijn mondhoek openscheuren.'
Er staan dan ook nog een paar operaties gepland voor Julia. 'Ik moet nog een paar correcties hebben. Het bultje onder mijn kin moet nog weggehaald worden, ik moet nog een tandimplantaat krijgen en er moet nog een stuk kaak worden geplaatst. Ook gaan ze kijken of mijn lippen symmetrisch gemaakt kunnen worden', noemt Julia op. Waarschijnlijk gaat dit alleen nog even duren, want het coronavirus gooit roet in het eten voor het verdere herstel van Julia's gezicht. 'Mijn operaties en behandelingen worden constant opzij geschoven, omdat coronapatiënten belangrijker zijn. Sinds februari is er dus eigenlijk niets meer gebeurd. Het gaat niet echt snel', vertelt ze somber.

Visitekaartje

Daarnaast ondervindt Julia niet alleen fysieke gevolgen van het bijtincident, maar ook mentaal heeft ze er nog altijd last van. 'Werk vinden is nu best wel lastig voor mij, want je gezicht is toch je visitekaartje voor een bedrijf. En mensen willen liever niet iemand met zo'n groot litteken op het gezicht. Dus ik ben tot nu toe alleen maar afgewezen bij sollicitaties. Maar ook als ik op straat loop, kijken mensen mij na. Dat is heel vervelend', legt Julia uit.
Of het ooit helemaal goed komt weet de Haagse nog niet. 'We moeten nog bezien of het helemaal goed kan komen met mijn gezicht. Eerst moet ik nog op mijn tandimplantaat wachten en dan kunnen wij ons verder op mijn gezicht focussen. En het litteken blijft natuurlijk. Ik hoop dat het litteken met plastische chirurgie nog meer weggewerkt kan worden', aldus Julia.

'Blij dat ze geen honden meer mag houden'

Dat het baasje deze straf en een verbod op het houden van honden heeft gekregen stemt Julia tevreden. 'Ik ben blij dat ze geen honden meer mag houden. Als je een hond zo slecht opvoedt, slaat, schopt en niet naar buiten laat, dan is dat echt niet goed.' Een groot deel van de kosten die Julia moet maken wordt wel vergoed. 'Met de tegenpartij en de verzekering hebben wij afgesproken dat ik een schadevergoeding krijg.'
Op 11 december liep een 35-jarige vrouw uit Zoetermeer met haar twee Stafford pitpulls door de Nunspeetlaan in Den Haag. Een van de honden viel een kleinere hond van een andere voorbijganger aan. Toen Julia dit zag, wilde zij helpen, maar werd daarbij zelf door een van de twee honden in haar gezicht gebeten. Na het incident verdween het baasje met haar honden. Anderhalve dag later wist de politie te achterhalen wie zij was en werd het baasje aangehouden. De honden zouden in beslag worden genomen, maar de betreffende Stafford pitbull was zo agressief dat de agenten het dier moesten doodschieten. De politierechter legde afgelopen dinsdag een taakstraf van 240 uur en twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf op met als voorwaarde het verbod om honden te houden.