Haagse uitzendbureaus in vizier bij inspectie wegens sjoemelen met valse documenten

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Zeven Haagse uitzendbureaus sjoemelen waarschijnlijk op grote schaal met valse identiteitsdocumenten. Niet-Europeanen, veelal Georgiërs, zouden op basis van valse of vervalste Griekse ID-kaarten aan het werk zijn gezet. Volgens de Inspectie SZW (ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) gaat het vermoedelijk om zo'n 250 arbeidsmigranten. Naast Georgië komen ze uit Belarus, Oekraïne en Moldavië.
De inspecteurs bezochten eerder deze week uitzendbureaus en bedrijven die gebruikmaken van uitzendkrachten, ook wel inleners. Dit was een vervolg op een controle van de Haagse politie begin september. De politie stuitte toen op een personenbusje van een uitzendbureau waar Georgiërs in werkkleding in zaten die op dat moment allemaal geen arbeidsstatus in Nederland hadden. Na melding van de politie is de Inspectie SZW een onderzoek gestart. Daarbij werden zeven uitzenders en twee inleners onderzocht.
De Inspectie SZW stelde eerder al dat in bepaalde sectoren mensen van buiten de Europese Unie aan het werk zijn. Het gaat onder meer om schoonmaak, horeca, bouw en de agrarische sector. De mensen om wie het gaat mogen in een aantal gevallen wel in Nederland zijn, maar niet zomaar aan het werk gaan.

Boete van minimaal 8.000 euro bij geen werkvergunning

Voor werknemers van buiten de Europese Unie geldt een verplichte vergunning waarin staat dat die persoon in Nederland mag werken. De werkgever moet een tewerkstellingsvergunning voor deze werknemers aanvragen. Als personeel wordt ingeleend van een uitzendbureau is het aan de inlener om de papieren te controleren. Vaak gaat het om tuinbouwbedrijven uit het Westland waar deze mensen aan de slag gaan. Maar ook in de bouw en bij kabelbedrijven vinden ze werk.
Voor elke werknemer die geen vergunning heeft, kan zowel het uitzendbureau als de inlener een boete krijgen van 8.000 euro of meer.

FNV hekelt gebrekkig toezicht

Vakbond FNV wijst erop dat door de grote personeelstekorten het illegaal aan het werk zetten van werknemers zoals bouwvakkers onontkoombaar is. De bond verwijst naar een Rotterdamse bouwplaats waar elf bouwvakkers werden aangetroffen die illegaal aan het werk waren. FNV hekelt ook het gebrekkige toezicht, vooral bij kleinere bouwprojecten.
De bond noemt het verder een 'groot probleem' dat deze mensen niet hetzelfde krijgen als wat een Nederlandse bouwvakker verdient. Daarnaast wordt er geen belasting afgedragen. FNV verwacht dat met de toenemende druk op de arbeidsmarkt 'zwarte werkpraktijken' vaker zullen opduiken.