Oplichters slaan op drie verschillende manieren toe bij 80-jarige vrouw

Een pinpas wordt opgehaald
Een pinpas wordt opgehaald © Omroep West
DEN HAAG - Een vrouw van 80 jaar uit Den Haag is binnen twee dagen op drie verschillende manieren opgelicht. Criminelen hebben de vrouw gedupeerd met een zogenaamde 1-cent-truc, bankhelpdeskfraude en vriend-in-nood-fraude. In totaal is ze 245 euro kwijt. Er kon net op tijd worden voorkomen dat er 73.000 euro van haar rekening werd afgeschreven, meldt de politie.
Het slachtoffer bood begin november schoenen te koop aan via Marktplaats. Ze werd vervolgens via WhatsApp benaderd door iemand die daar interesse in had. Die vrouw vroeg de 80-jarige of ze via een betaalverzoek 1 cent kon overmaken naar een rekening, zogenaamd om te verifiëren dat ze een betrouwbare verkoper was. De koper zou namelijk eerder zijn opgelicht en was daarom wantrouwig geworden.
Nadat de 80-jarige vrouw haar bankgegevens had ingevuld via het betaalverzoek, bleek dat dit vals was. Er werden verschillende bedragen afgeschreven van haar rekening.

Pinpassen ophalen

Later die dag werd het slachtoffer gebeld door iemand die zich voordeed als bankmedewerker. Volgens hem waren er frauduleuze activiteiten te zien op haar rekening en hij belde om alles op te lossen. De vrouw moest haar rekeningnummer en pincodes geven en haar pinpassen doorknippen. Even later kwam een zogenaamde collega van de bankmedewerker bij haar thuis om de passen op te halen. Hij nam ook haar mobiele telefoon mee.
Met die telefoon zijn de criminelen aan de slag gegaan om ook vrienden en kennissen van de 80-jarige Haagse op te lichten. Ze stuurden hen WhatsApp-berichten met het nummer van het slachtoffer, met het verzoek om 5.000 euro over te maken via een betaallink. Geen van de bekenden is in deze oplichting getrapt, zegt de politie.

Tienduizenden euro's overgemaakt

Toen de vrouw doorhad dat ze drie keer was opgelicht, bleek dat er in totaal 245 euro van haar rekening was gestolen. Ook was er 73.000 euro overgemaakt van haar spaarrekening naar de betaalrekening. Er kon net op tijd worden voorkomen dat dat geld ook richting de criminelen verdween.
De politie zoekt nu naar de man die op 4 november de pinpassen en telefoon kwam ophalen bij de vrouw thuis aan het Jozef Israëlsplein. Dat gaat om een man met een lichte huidskleur van 25 tot 30 jaar oud. Hij zag er verzorgd uit en had donkerbruin of zwart krullend haar en blauwe ogen. Hij droeg een donkere broek en een wit overhemd met een opdruk met figuurtjes.