Hiphop-oma's Riet en Lien kunnen het nog steeds

Riet Verboom en Lien van Alss
Riet Verboom en Lien van Alss © Omroep West
DEN HAAG - Ze gingen 4,5 jaar geleden viral, Riet Verboom en Lien van Alss. De Haagse dames op leeftijd waren in een filmpje van Omroep West te zien tijdens een hiphoples als Rietalien. Het aanstekelijke filmpje werd door de landelijke zenders en via social media opgepakt en kreeg ruim twee miljoen views. Maar hoe is het nu met Riet en Lien, vroegen kijkers via onze rubriek Rake Vragen zich af.
Lien, inmiddels 80 jaar, en Riet, 77 jaar, kunnen er nog altijd hartelijk om lachen. 'Van mensen van onze leeftijd verwacht je dit soort hiphoppen misschien niet meer, maar wij hebben er lol in', legt Lien uit. Toch zijn ze er nog altijd verbaasd over dat het filmpje zo populair is geworden. Riet: 'Wanneer maak je dat nou mee? Dat overkomt je en dan denk je, hoe kan dat? Meestal denk je ook dat jongeren dat meer overkomt.'
Hoe is het met dabbende oma's Rietalien?
Het filmpje van oudere dames die in een Haags verzorgingshuis hiphop dansjes doen is in 2017 te zien bij Omroep West in het programma Nog Lang en Gelukkig. Vooral de dames Riet en Lien, die zich gekscherend Rietalien noemen, met een knipoog naar het medicijn Ritalin dat helpt tegen hyperactiviteit, trekken de aandacht. De vrouwen laten in de video ook het dabben zien, een dansbeweging waarbij je hoofd laat zakken terwijl je je armen en ellebogen omhoog werpt.

Moeilijke jaren achter de rug

De vriendinnen blijken een paar pittige jaren achter de rug te hebben. Door corona vielen veel sociale activiteiten een tijdlang weg, waaronder hun hiphopklasje. Riet heeft inmiddels twee kunstheupen gekregen en Lien staat op de wachtlijst voor een nieuwe heup. Daarnaast overleed de man van Lien een paar maanden geleden, waarvan ze veel verdriet heeft.
Riet is met haar twee nieuwe heupen inmiddels weer behoorlijk mobiel. Naast wandelen en fietsen is ze ook weer begonnen bij het hiphopklasje. Lien daarentegen moet het nog rustig aan doen. 'Ik krijg erg veel last als ik mij teveel inspan, dus ik moet het een beetje doseren. Ik ben wel bij een gymclub om in beweging te blijven', aldus Lien.

Ze hebben de moves nog

De tafel en de stoelen in de woonkamer van Lien gaan aan de kant. Want de dames zijn niet te beroerd om te laten zien dat ze ondanks alle fysieke ongemakken van de laatste jaren de moves zeker nog hebben. En dus gaat er op de mobiele telefoon een lekker dreunmuziekje aan en gaan de dames los. En ook het dabben zijn de dames nog niet verleerd!