Wat weten we over de fatale mishandeling van Carlo op Mallorca?

De gedenkplaats voor Carlo aan de overkant van de Bier-Express waar de ruzie plaatsvond
De gedenkplaats voor Carlo aan de overkant van de Bier-Express waar de ruzie plaatsvond © District8
WADDINXVEEN - De drie mannen die worden verdacht van het doodschoppen van de 27-jarige Carlo Heuvelman uit Waddinxveen stonden woensdag voor het eerst voor de rechter. Wat is er tijdens deze zitting duidelijk geworden? En welke vragen zijn nog niet beantwoord? Acht vragen en antwoorden over de fatale mishandeling tijdens het uitgaan op Mallorca.

Wat was het woensdag voor een zitting?

Het was woensdag de eerste pro-formazitting in de rechtszaak tegen de mannen die worden verdacht van het plegen van uitgaansgeweld op Mallorca. Dat houdt in dat de verdachten voor de eerste keer voor de rechter moesten verschijnen. Tijdens deze zitting wordt altijd de stand van het onderzoek besproken. Ook werd er gekeken of het voorarrest van de vijf verdachten verlengd moest worden.

Is er tijdens de zitting duidelijk geworden wat er op 14 juli in Mallorca is gebeurd?

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tijdens de zitting verteld wat ze op dit moment weten, maar dat wil niet zeggen dat het ook al helemaal duidelijk is. Daarvoor zoekt het OM nog steeds naar getuigen die kunnen vertellen over wat er die bewuste avond in El Arenal is gebeurd.
Volgens het OM maken de vijf verdachten die woensdag voor de rechter stonden deel uit van een vriendengroep uit het Gooi. Ze gaan die avond op twee verschillende plaatsen stappen. Een deel van de groep gaat naar café De Zaak, terwijl de rest naar het iets verderop gelegen De Pub gaat. De groep die in De Zaak zit krijgt ruzie met een groepje Nederlanders uit Heerhugowaard. De Hilversummers worden de kroeg uitgezet en roepen de hulp in van hun vrienden die in De Pub zitten.
Die groep komt naar De Zaak en buiten ontstaat een vechtpartij. Meerdere mensen lopen een bloedneus en blauwe plekken op. Er zijn duidelijke beelden van deze vechtpartij, waar elf mensen bij zijn betrokken. De groep uit Heerhugowaard doet later aangifte tegen de Hilversummers. Voor dit geweld staan de verdachten eveneens terecht in deze zaak.
Na de ruzie bij De Zaak gaat de groep uit Hilversum terug naar café De Pub. Daar hebben ze namelijk nog een onbetaalde barbon staan van meer dan duizend euro. Deze wordt betaald, waarna de Hilversummers buiten blijven staan voor café De Bier-Express. Hier zitten Carlo en zijn vrienden. Een van de mensen uit de groep van Carlo krijgt ruzie met de groep uit Hilversum.
Carlo zou deze ruzie hebben willen sussen, maar zonder succes, want er breken meerdere vechtpartijen uit. Een van de vrienden van Carlo, Xavier, wordt meerdere keren geschopt. Hiervoor staan de drie hoofdverdachten eveneens terecht. Uiteindelijk is het Carlo die op de grond belandt en aan zijn hoofd gewond raakt. Hij wordt naar het ziekenhuis gebracht, waar hij vier dagen later aan zijn verwondingen overlijdt.

Wie is er verantwoordelijk voor de dood van Carlo?

Dat is de grote vraag die de rechtbank moet beantwoorden. De politie heeft ondertussen met meer dan zestig getuigen gesproken over wat er die avond op de boulevard in Mallorca is gebeurd. Volgens het OM zijn er drie hoofdverdachten. Het gaat om Sanil B., Hein B. en Mees T.. Zij hebben volgens het OM gevochten met de groep uit Waddinxveen, waarbij zij verantwoordelijk zijn voor de mishandeling van Xavier en de dood van Carlo.

Hoe reageren de verdachten op de beschuldigingen?

De vijf verdachten kwamen woensdag tijdens de zitting ook aan het woord. Zij mochten vertellen over de gebeurtenissen die avond. Het vijftal heeft hierbij verteld dat ze inderdaad bij de vechtpartijen betrokken zijn geweest.
Drie van de vijf geven ook wel toe dat ze ruzie hebben gehad met de groep uit Waddinxveen. Alleen ontkennen ze allemaal dat ze Carlo hebben geslagen of geschopt. 'Ik ben niet eens in de buurt geweest', vertelde Hein B., terwijl zijn vriend Mees T. verklaarde 'Carlo niet eens gezien te hebben'.
Tijdens de zitting liet advocaat Peter Plasman namens zijn cliënt Sanil B. weten dat er ook onderzoek gedaan moet worden naar de doodsoorzaak van Carlo. Volgens hem is het niet zeker dat Carlo tegen zijn hoofd is geschopt, maar kan het ook zijn dat het slachtoffer tijdens de vechtpartij met zijn hoofd op de stoep is gevallen en daaraan is overleden.

Waarom is het belangrijk hoe Carlo overleden zou zijn?

Dit is belangrijk voor de straf die de verdachten kunnen krijgen bij een eventuele veroordeling. Het OM gaat ervan uit dat Carlo door een of meerdere mensen uit de groep Hilversummers tegen zijn hoofd is geschopt. Als dat inderdaad zo is, dan is er sprake van doodslag. Mocht Carlo geslagen zijn en daardoor op zijn hoofd zijn gevallen en daaraan overleden zijn, zoals advocaat Plasman als mogelijkheid opperde, dan is er juridisch gezien geen sprake van doodslag, maar van een mishandeling met de dood tot gevolg.
Het grote verschil tussen deze twee vergrijpen is dat bij doodslag, het schoppen tegen het hoofd, de verdachten zouden moeten weten dat erbij wat ze doen een kans op overlijden is, terwijl dit bij een mishandeling veel kleiner is. Zo staat er op doodslag (nu nog) een maximale gevangenisstraf van 15 jaar, terwijl dit voor een mishandeling met de dood tot gevolg een maximale straf van 10 jaar is. Deze maximale straffen worden zelden opgelegd, maar het geeft wel aan waarom het belangrijk is te weten wat er precies is gebeurd die fatale avond.

Zitten alle verdachten nog steeds vast?

De advocaten van alle vijf de verdachten vroegen de rechter woensdag om hun cliënt onder voorwaarden vrij te laten. In twee van de gevallen ging de rechter hier ook in mee. Daan van S. en Kaan B. zijn volgens de officier van justitie zeker niet betrokken geweest bij het overlijden van Carlo. Hun voorarrest is door de rechter woensdag voorlopig geschorst. Dit betekent dat zij donderdag om 12.00 uur op vrije voeten komen. Wel hebben ze een contactverbod gekregen en moeten ze zich melden bij de reclassering. De schorsing betekent niet dat ze geen verdachten meer zijn, zij zullen bij de inhoudelijke behandeling moeten verschijnen en kunnen daar dan nog steeds een (gevangenis)straf krijgen voor hun rol bij de verschillende vechtpartijen van 14 juli.
Voor de andere drie verdachten geldt dat zij wel vast blijven zitten. Het drietal heeft dan wel ontkend dat ze Carlo hebben geschopt of geslagen, er zijn getuigen die hebben verklaard dat Sanil, Mees en Hein er wel bij betrokken zouden zijn. Bovendien zou er volgens de rechter bij Mees en Sanil een kans op herhaling zijn, een onderzoek dat bij Hein nog uitgevoerd moet worden. Deze drie verdachten blijven daarom voorlopig vastzitten in de gevangenis.

Hebben de nabestaanden al gereageerd?

De ouders en vriendin van Carlo hebben de zitting in Lelystad via een livestream gevolgd. Via hun advocaat Edwin Bosch lieten zij weten de zitting 'heel onbevredigend' te vinden. Vooral het feit dat alle verdachten wel toegeven bij vechtpartijen betrokken te zijn geweest, maar zeggen niet met Carlo gevochten te hebben steekt hen. 'Ze zeggen allemaal dat ze het niet hebben gedaan. Maar zeg dan wie het wel heeft gedaan. Maak schoon schip.'
De nabestaanden hopen dat tijdens het proces duidelijk wordt wat Carlo die bewuste avond heeft meegemaakt en wat hij heeft moeten doorstaan. 'Er moet in ieder geval fors geweld zijn geweest. Of dat schoppen was of slaan, dat zijn dingen waar de ouders en de vriendin graag antwoord op willen. Ze hadden de hoop dat ze daar vandaag meer zicht op hadden gekregen. Maar in plaats daarvan zegt iedereen: 'wij hebben het niet gedaan' en dat is heel onbevredigend.'

Hoe gaat het proces nu verder?

Het onderzoek door de politie en het Openbaar Ministerie is nog niet afgerond. Daarom duurt het nog even voor de zaak inhoudelijk behandeld kan worden en de verdachten een strafeis en een eventuele straf horen. De rechtbank hoopt dat de zaak nog voor de zomer behandeld kan worden, maar advocaat Plasman heeft hier een hard hoofd in. Hij zei tijdens de rechtszaak woensdag ervanuit te gaan dat de zaak niet binnen een jaar voor de rechter komt.
Het voorarrest van de drie verdachten is echter maar met negentig dagen verlengd. Dat is de maximale termijn dat het voorarrest verlengd kan worden. Daarom staan er in dit soort grote zaken om de drie maanden nieuwe pro-forma of regiezittingen op het programma, zodat opnieuw gekeken kan worden hoe het onderzoek ervoor staat en of het voorarrest verlengd moet worden. De eerstvolgende zitting is daarom op 21 januari en dan gaat de zaak weer verder.