Vermeende Haagse drugshandelfamilie wil weer onderling contact en reizen naar buitenland

Cocaïne snuiven
Cocaïne snuiven © John van der Tol
DEN HAAG - Ze zijn al vrijgelaten uit voorarrest, maar dat gaat vijf broers van de vermeende Haagse drugshandelfamilie A. niet ver genoeg. Ze willen onderling weer contact kunnen hebben en tijdens kerst op vakantie naar het buitenland reizen. Dat werd donderdag duidelijk in de rechtbank.
Tijdens een politieactie in maart dit jaar werden de vijf broers van de Haagse familie opgepakt op verdenking van handel in harddrugs en witwassen. Ze raakten in het vizier van de politie nadat via de criminele chatdienst Sky ECC verzonden berichten waren onderschept.
Verschillende leden kwamen al vaker met politie en justitie in aanraking, onder meer in een onderzoek naar drugshandel in de Schilderswijk. In maart werden ook een compagnon en een zwager van de familie vastgezet.

Reisje naar Turkije

In september besloot de rechtbank, tegen de wil van het Openbaar Ministerie (OM), dat de zeven mannen de inhoudelijke behandeling van de zaak thuis mochten afwachten. Tijdens een tussentijdse zitting donderdag vroeg de advocate van een 35-jarig familielid ook om opheffing van het reisverbod naar het buitenland. 'Het is voor mijn cliënt een enerverend jaar geweest. Hij wil met zijn gezin met de kerst graag op vakantie.'
Het gezin ziet uit naar een reisje naar Turkije, om er helemaal uit te zijn. De advocate verzekerde de rechtbank dat het familielid ook weer zal terugkeren naar Nederland. 'Hij is hier geboren en getogen.' Ook de twee verdachten die geen lid zijn van de familie A. vroegen de rechtbank donderdag om opheffing van het reisverbod.

Geen onderling contact

De rechtbank stelde de familieleden in september op vrije voeten met als voorwaarde ook dat ze geen onderling contact mogen hebben. Een gebruikelijke conditie bij een vrijlating uit voorarrest, waarmee voorkomen moet worden dat verdachten verklaringen op elkaar gaan afstemmen, en zo uiteindelijk vrijuit gaan.
De leden van de familie A. willen nu van die voorwaarde af. 'Ze wonen in dezelfde vierkante kilometer. Ze komen elkaar dagelijks tegen. Deze voorwaarde is onuitvoerbaar', zei een van de advocaten.

Verzorging van moeder

Een van de vijf mannen zorgt ook voor de moeder, waardoor het al helemaal moeilijk is om contact met andere familieleden te ontlopen. Het OM verzet zich tegen opheffing van het reis- en het contactverbod. De rechtbank maakt op 6 december haar besluit bekend. De inhoudelijke behandeling van de zaak laat nog langer op zich wachten.