Wie heeft de langste? Delft wil Nieuwe Kerk in Guinness Book of Records

De Nieuwe Kerk in Delft
De Nieuwe Kerk in Delft © ANP
DELFT - De Domtoren in Utrecht was met 112 meter de hoogste kerktoren van Nederland. Tot nu: de Domtoren wordt gerenoveerd. Daardoor heeft de Delftse Nieuwe Kerk de 'titel' gestolen en is de hoogste kerktoren van Nederland. Jolanda Gaal, fractievoorzitter van Onafhankelijk Delft (OD), wil daarom met een ludieke actie de kerk vereeuwigen in het Guinness Book of Records.
De windvaan van de Utrechtse kerk is inmiddels van de kerk af en ook het kruis bovenop de kerk wordt gerestaureerd. Het zorgt ervoor dat de Nieuwe Kerk in Delft nu de grootste is met zijn 108-meter hoge toren. Daarmee is het, voorlopig, de hoogste kerktoren van Nederland.
Het is een primeur voor Delft, die Gaal (OD) maar wat graag wil vereeuwigen in het befaamde boek vol bijzondere records. 'Het is toch helemaal leuk dat we nu de hoogste hebben. Zeker in deze tijd is dit soort leuk nieuws toch gewoon humor', vertelt Gaal aan mediapartner Omroep Delft.

Niet in 'Book of World Records'

De Nieuwe Kerk komt overigens niet in het boek terecht voor wereldrecords, gezien de kerk natuurlijk niet de hoogste ter wereld is. Wel komt het in het 'Book of Records' te staan, waarin de ludiekere records genoemd worden. Wat de fractievoorzitter van Delft betreft zou het voor Delft in ieder geval leuk zijn om vermeld te worden in het boek.
'Ik dacht: ik ga eens kijken of we er iets mee kunnen doen', gaat Gaal verder. 'Maar je moet eerst inloggen, vervolgens zie je allerlei restricties en moeten er ook officiële documenten worden ingeleverd. Dat is bijzonder veel werk, maar geeft het wel een officieel gevoel. Dat is wel leuk, het wordt zo een soort Olympische Spelen om de hoogste kerk', grinnikt de fractievoorzitter van Onafhankelijk Delft.
De Domtoren in de steigers
De Domtoren in de steigers © ANP

Titel mogelijk tot 2024 in Delft

Gaal wil daarom de strijd aangaan met Utrecht. In het vervolg moet volgens haar ook eens gekeken worden naar hoe het record in Delft kan blijven. 'Misschien moeten we de grond iets laten verzakken vóór de poort van de kerk. Zodat we dan de nodige meters kunnen winnen.'
Het is echter lang niet zeker dat het record eeuwig blijft staan. Want wanneer de renovatie van de Domtoren klaar is, gaat het record 'gewoon' weer terug naar Utrecht. Dat kan overigens nog wel een tijd duren: de Domtoren is namelijk in 2024 helemaal af. Op dat moment is de toren in Utrecht weer terug op 112 meter. 'Maar dan moeten zij óók natuurlijk melding maken van dat feit. Zolang ze dat niet doen, hebben wij de hoogste toren in het boek', sluit Gaal af.