Instellingen

Onderzoek naar 'grote katachtige' in Westland na aanval op vrouw

Lynx
Lynx © ANP
WESTLAND - In het Westland is tumult ontstaan na meerdere meldingen van 'een agressieve grote katachtige'. Natuurorganisatie Zuid-Hollands Landschap gaat daar onderzoek naar doen na verschillende meldingen over het dier. Zaterdag werd er volgens mediapartner WOS een vrouw met haar hond aangevallen door de katachtige die daarna op meerdere plekken werd gespot.
Volgens enkele melders zou het gaan om een lynx, omdat het dier pluimpjes op de oren heeft. Het dier is woensdagavond ook gezien door een andere vrouw die haar hond uitliet op de Nieuwlandsedijk ter hoogte van de Vlugtenburg in 's Gravenzande. Ze stond oog in oog met een grote kat, die geen normale huiskat was, meldt mediapartner WOS. Het dier heeft haar niet aangevallen. Een andere vrouw zegt dat ze het dier donderdagochtend nog gezien heeft, vlakbij restaurant De Viersprong aan de Nieuwlandsedijk.
Theo de Wijs van Dierenambulance de Wijs denkt dat het inderdaad om een lynx zou kunnen gaan. 'Eén ding is zeker: in en rondom de duinen zijn genoeg prooidieren voor een lynx', zegt hij. 'Een lynx eet graag kleine vogels, konijnen en andere kleine prooidieren, die zijn er veel in de duinen.'

'Illegaal een lynx in huis'

Lynxen komen in het wild in Nederland niet voor. 'Het kan zijn dat iemand illegaal een lynx in huis had en 'm nu wel heel groot vond worden en hem vrij heeft gelaten', zegt De Wijs. Een dierenarts zegt dat er geen reden is om bang te zijn, omdat lynxen schuwe dieren zijn en eigenlijk nooit mensen aanvallen. Dichtbij komen is niet verstandig, omdat het dier zich dan aangevallen kan voelen en onverwacht kan reageren.
Natuurorganisatie Zuid-Hollands Landschap gaat naar aanleiding van de meldingen onderzoek doen. Ook is er overleg met de politie om te kijken of er een zoektocht naar het dier moet worden opgezet.

Verwilderde kat of caracal

Volgens deskundigen is het niet waarschijnlijk dat het gaat om een lynx. Mogelijk gaat het om een verwilderde kat of een caracal. Dat is een grote katachtige die ook pluimen op de oren heeft. Ze mogen in Nederland niet worden gehouden als huisdier, maar het komt wel voor.