QR-codes en kijken bij je kinderen: Wat mag nu wel en niet bij sportclubs?

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
REGIO - Wanneer heb je als sporter een QR-code nodig? En mag je als ouder wel of niet naar de wedstrijden van je kinderen kijken? Ondanks de nieuwe coronamaatregelen mogen de sportwedstrijden doorgaan, maar wel onder voorwaarden. Zo moeten volwassenen een QR-code hebben en is er geen publiek bij wedstrijden toegestaan. Dit lijkt duidelijk, maar is dat in de praktijk (vaak) niet. Vijf vragen en antwoorden over wat wel en niet mag bij sportclubs.

Wie hebben er een QR-code nodig om te sporten?

Bij zaalsporten is een geldige QR-code verplicht. Dus voor bijvoorbeeld een volleybal- of zaalvoetbalwedstrijd is het nodig om een coronatoegangsbewijs te hebben. Het demissionaire kabinet wilde in eerste instantie ook dat voor buitensport een QR-code nodig zou zijn, maar dat is onder druk van de Tweede Kamer niet doorgegaan.
De coronatoegangspas geldt bovendien alleen voor sporters van 18 jaar en ouder. Minderjarigen hoeven geen QR-code te hebben en mogen ook de binnenlocaties gewoon in om te sporten.

Dus bij een buitensport vragen ze nooit om mijn QR-code?

Als je 18 jaar of ouder bent en gebruik wilt maken van faciliteiten binnen, dan is het coronatoegangsbewijs wel weer nodig. Dus voor het omkleden en douchen in de kleedkamers is het wel weer nodig dat je gevaccineerd, getest bent op of hersteld bent van corona.
De sportkantines mogen tijdens deze milde lockdown openblijven. Alleen die zijn ook binnen. Dus hiervoor is weer een QR-code nodig. Tenzij je alleen wat gaat halen, want voor het afhalen is weer geen coronatoegangsbewijs nodig.

Gelden deze regels voor iedereen?

Nee. Op al deze regels zijn weer uitzonderingen. De belangrijkste uitzondering is dat voor vrijwilligers en mensen in functie deze regels niet gelden. Die mogen zonder dat ze een geldige QR-code hebben toch de zaal betreden. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om coaches en scheidsrechters, maar ook om vrijwilligers die ervoor zorgen dat de wedstrijden gespeeld kunnen worden. Denk hierbij aan terreinmeesters, zaalwachten en kantinepersoneel.
Maar voor deze vrijwilligers geldt ook weer niet dat ze overal mogen komen en de hele dag op het terrein kunnen blijven. Van de vrijwilligers wordt verwacht dat zodra hun taak erop zit, ze het terrein of de sporthal verlaten. In het voetbal hebben we al het voorbeeld gehad van een scheidsrechter zonder geldige QR-code die dreigde een wedstrijd van FC Lisse niet te laten spelen omdat hij de bestuurskamer van de club niet in mocht. De kleedkamers en kantine waren geen probleem, maar het bezoek aan de bestuurskamer was niet noodzakelijk, dus werd de man hier geweigerd. Uiteindelijk is de club overstag gegaan en mocht de scheidsrechter even de bestuurskamer in. Volgens de KNVB was dit een misverstand en mogen vrijwilligers nu in alle binnenruimtes op het complex.

Mijn kind heeft een wedstrijd, mag ik gaan kijken?

Dat ligt eraan of je kind een thuis- of een uitwedstrijd heeft. Op dit moment is publiek bij amateursportwedstrijden niet toegestaan. Dit geldt voor alle klassen en alle leeftijden, dus van het topamateurvoetbal tot aan de F-jes in het korfbal.
Er is ook hier, uiteraard, een uitzondering. De ouders die de kinderen met de auto naar een uitwedstrijd brengen worden gezien als noodzakelijke vrijwilliger. Zij mogen dan ook rond het veld of in de sporthal naar de wedstrijd van hun kinderen kijken. Wel wordt er aan clubs opgeroepen om het aantal ouders zo klein mogelijk te houden. Dus niet met tien ouders een groep van zes kinderen naar een wedstrijd brengen. Bij een thuiswedstrijd is het kijken echter zeker verboden, dan moeten de kinderen bij de ingang van het sportpark of sporthal worden afgezet en mogen ouders het terrein niet betreden.

Tot hoe laat mag ik eigenlijk blijven hangen op de sportclub na mijn wedstrijd?

Sportaccommodaties hebben geen verplichte sluitingstijd, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de horeca of de winkels. Dit geldt tenminste voor accommodaties waar het sporten de belangrijkste activiteit is. Als de sport een nevenactiviteit is, bijvoorbeeld het darten in een café, dan gelden de sluitingstijden van de horeca.
Wel is het zo dat sportkantines zich moeten houden aan de sluitingstijden van de horeca. De derde helft in de kantine mag dus maar tot 20.00 uur duren. Daarna moet de tap dicht en het licht in de kantine uit.