Zorgen over wachtlijsten voor zwemlessen in Den Haag

Een meisje in een zwembad. | Foto ANP
Een meisje in een zwembad. | Foto ANP
DEN HAAG - Turbolessen, vaker momenten waarop kan worden afgezwommen, al het beschikbare zwemwater gebruiken. De gemeente Den Haag doet er alles aan om de forse wachtlijsten voor zwemlessen die zijn ontstaan door corona in te lopen. Toch blijven ze fors. Dat leidt tot zorgen in de Haagse gemeenteraad. De grootste partij, Hart voor Den Haag, noemt de situatie 'onacceptabel'. Raadslid Nino Davituliani: 'Wij vrezen voor ongelukken.'
Vanwege de coronapandemie moesten de zwembaden afgelopen jaren twee perioden dicht. Daarom kon in totaal gedurende vijf maanden geen zwemles worden gegeven. 'Dit heeft geleid tot een uitzonderlijke toename van de druk op zwemlessen', signaleert de Haagse wethouder Hilbert Bredemeijer (CDA, sport).
Volgens hem hebben de zwembaden in de stad maatregelen genomen om zo snel mogelijk terug te keren naar de situatie van voor corona. De gemeente stelde ook een 'actieplan' op om de achterstanden in te lopen. Dat heeft wel effect gehad, stelt de wethouder. Maar omdat er ook weer nieuwe kinderen werden ingeschreven, zijn de achterstanden nog niet weggewerkt. 'We zijn nog niet op het niveau van voor de lockdown.'

Wachtlijst groeit weer

Sterker: het aantal kinderen op de lijst neemt de afgelopen tijd juist weer toe. In juni stonden er 1500 kinderen op; op dit moment zijn dat er 1900. Dat komt volgens de wethouder echter vooral omdat er rond de zomervakantie – vlak voor het nieuwe schooljaar begint - een piek is in de aanvragen. Die ontstaat omdat er in de vakantie geen les wordt gegeven. Overigens speelt dat niet alleen in Den Haag, maar ook in andere grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven.
Hoewel de verwachting is dat die piek weer afvlakt, worden de extra maatregelen voortgezet. Zo worden ouders actief benaderd om te kijken of hun kinderen nog naar zwemles moeten of dat ze inmiddels al een andere plek hebben gevonden. Verder worden in sommige zwembaden extra uren zwemles aangeboden. Daarvan maken nu meer dan tachtig kinderen gebruik.

Vaker afzwemmen

Ook wordt het aantal momenten waarop kan worden afgezwommen uitgebreid. Voor corona werden een aantal keer per jaar officiële afzwemmomenten georganiseerd. Hierdoor kwam het voor dat een kind extra zwemles kreeg terwijl het in de praktijk al klaar was om af te zwemmen voor een diploma. Nu mogen kinderen ook tijdens de gewone zwemlessen afzwemmen.
Bovendien werden in de meivakantie turbolessen gegeven voor kinderen die een extra zetje nodig hadden om een niveau verder te komen Daaraan namen 422 kinderen deel. In de afgelopen herfstvakantie kwamen nog eens 200 kinderen naar die lessen. Ook in de komende kerst- en voorjaarsvakantie worden weer turbolessen gegeven.

Extra ruimte

Bovenop deze al bestaande maatregelen gaat Bredemeijer kijken of er nog meer kan gebeuren. In overleg met de zwembaden is er nog extra ruimte in de schema’s gevonden. Daardoor moeten wel tijdelijk andere groepen even wijken. Zo kunnen 240 extra kinderen les krijgen. 'Het leren zwemmen van kinderen heeft een hoge prioriteit en alles is en wordt in het werk gesteld om kinderen snel een mogelijkheid tot zwemles te bieden', aldus de wethouder, die stelt dat nu toch een 'stevige slag' kan worden gemaakt.
Ondanks de aangekondigde maatregelen is de grootste partij in de Haagse raad, Hart voor Den Haag, niet tevreden. De partij is boos op Bredemeijer dat de wachtlijsten toch weer zijn opgelopen. 'In plaats van een beloofde afname, is de wachttijd dus alleen maar toegenomen tot 1900 nu. Kinderen wachten gewoon langer dan twee jaar op zwemles', zegt raadslid Nino Davituliani. Zij spreekt van 'geblunder van de bovenste plank'.

Geen kind zonder zwemdiploma van basisschool

De partij zegt zich ook grote zorgen te maken over de gevolgen. Raadslid Davituliani: 'In een stad aan zee is het tijdig halen van een zwemdiploma geen nut maar bittere noodzaak. Wij willen dat geen enkel kind in Den Haag de basisschool verlaat zonder zwemdiploma.' Hart voor Den Haag heeft daarom een debat aangevraagd.