Delfland werkt samen: 'Iedere schop in de grond moet klimaatbestendig zijn'

DELFT - De regio moet sneller klimaatbestendig worden gemaakt. Daarom gaan overheden, waterbedrijven en het waterschap in de regio Delfland nauwer samenwerken. Vrijdag ondertekenden zij daarvoor een Samenwerkingsovereenkomst Klimaatadaptatie.
'In onze regio Delfland is het goed toeven', zegt wethouder Ilona Jense van Pijnacker-Nootdorp namens de partners. 'Om de hoge kwaliteit en veelzijdigheid van onze regio te behouden moeten we onze sterk verstedelijkte regio klimaatbestendiger maken. Samen kunnen we de gevolgen van toenemende hitte, droogte en overstromingen beter beperken.'
De samenwerkende partijen werken hierbij aan de aanleg van groene daken, meer groen in versteende openbare ruimte of water bergen onder een plein. Zo kan de bodem weer als spons gaan werken, wordt water opgevangen voor tijden van droogte, is er minder kans op wateroverlast en is er meer verkoeling op straat. Inwoners en bedrijven worden opgeroepen bewust en duurzaam met water om te gaan en bijvoorbeeld tegels uit de tuin te lichten voor meer groen.

'Nu in actie komen'

Deelnemende partijen zijn de drinkwaterbedrijven Evides en Dunea, gemeenten als Delft, Den Haag, Midden-Delfland, Leidschendam-Voorburg, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, en Westland en het Hoogheemraadschap van Delfland. Ook de provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard ondersteunen deze samenwerking.
Deltacommissaris Peter Glas van het Nationaal Deltaprogramma is aanwezig bij de ondertekening van deze regionale samenwerkingsovereenkomst. 'Iedere schop in de grond moet klimaatbestendig zijn', benadrukt Glas. 'Het is belangrijk om nu al rekening te houden met de lange termijngevolgen van de klimaatverandering, waarmee we voorkomen dat we de gevolgen doorschuiven naar toekomstige generaties.'