Van de hoofdredactie: Waarom we de sinterklaasintocht in 2022 wel uitzenden

Sinterklaas geeft kinderen een boks na aankomst in de haven van Scheveningen
Sinterklaas geeft kinderen een boks na aankomst in de haven van Scheveningen © ANP
DEN HAAG - Omroep West heeft de intocht van Sinterklaas in Scheveningen afgelopen zaterdag niet uitgezonden. Niet live online, niet op televisie - wel een beetje op radio. Daarmee braken we met een jarenlange traditie. Hoofdredacteur Henk Ruijl legt uit waarom we het volgend jaar anders doen.
De keus om de aankomst van Sinterklaas als live tv-uitzending niet te doen, is ons op veel kritiek komen te staan. Waar kinderen, ouders en ook opa's en oma's voor de televisie of hun digitale beeldscherm hadden plaatsgenomen, gebeurde er op die kanalen van alles maar de goedheiligman verscheen niet. Terwijl de aankomst en intocht door Den Haag (net als op veel plekken elders in onze regio) weliswaar door corona in aangepaste vorm plaatshad, er wel degelijk waren. TV West ontbrak, we hielden het bij een online en radioverslag met fragmenten en flitsen.
Dat heeft de omroep, en de hoofdredacteur in het bijzonder, geweten. Reacties op Facebook en andere sociale media, reacties via de mail: ze logen er niet om. De aankomst van Sint hoort bij november en TV West hoort op de boot, in de haven en bij de stoet, zo was de heldere boodschap. We slaan hier de vraag maar even over of de regionale omroep dan altijd in Scheveningen moet zijn (of ook kan kiezen voor een kleinere aankomstplek), helder is geworden: je hebt ons node gemist. Tot huilens toe zaten kinderen vergeefs voor de buis.

Hoe kan dat gebeuren?

Hoe kan dat nu gebeuren? Het antwoord: we maakten een verkeerde keus. Ook dat gebeurt bij onze omroep. Ik kan wel verzachtende omstandigheden aanvoeren als de lange onzekerheid over het doorgaan van het evenement (en in welke vorm dan), of de keus om beschikbare menskracht elders in te zetten, maar klip en klaar: we hadden dit anders moeten doen. Juist in een coronajaar (opnieuw) als dit hadden we als publieke omroep de rol als verbinder kunnen spelen, nu heel veel mensen er niet bij konden zijn. Dat gaat ons niet meer gebeuren. Bij leven en welzijn, volgend jaar is - laten we hopen dat de intocht er dan gewoon weer is - Sint op TV West en alle kanalen die bij de omroep horen. Voor een terugblik op vorige week past een welgemeend excuus.
Misschien goed om van de gelegenheid gebruik te maken je als lezer mee te nemen in zulke afwegingen. Of: hoe ingewikkeld het soms kan uitpakken. Deden we het bij de Sint vooraf gewoon fout, voor de opening van cultuurcomplex Amare kozen we ervoor groots uit te pakken. Een bijzonder gebouw, een meeslepende opening, alle reden erbij te zijn. Maar juist hier bleek begin deze week dat het openingsfestijn alleen in gereduceerde vorm mocht plaatsvinden. Dus moesten we noodgedwongen een geplande live locatie radio-uitzending, die er deze zaterdag zou zijn, schrappen en werden de plannen voor de live TV- en online uitzending van vrijdagavond te elfder uren aangepast. Niettemin: de volgers van Omroep West hebben vrijdagavond juist dankzij televisie en online getuige kunnen zijn van de officiële opening van dit prachtige gebouw in hartje Den Haag.

Verkiezingen

Zo is het altijd keuzes maken, beschikbare menskracht verdelen en op basis van wat zich aandient besluiten nemen. Nu we hier toch zijn, wat komt er dan de komende tijd zoal aan via Omroep West? Op dit moment zijn we drukdoende in al onze gemeenten (en dat zijn er bijna dertig) video-opnames te maken voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. We zorgen ervoor dat relevante thema's uit elke gemeente in het West-gebied aan de orde komen. Dus dat we geen gemeente overslaan. Online, op televisie en radio doen we daar verslag van. Vanzelfsprekend staat veel van wat we de komende tijd doen in het teken van die verkiezingen, in maart volgend jaar.
Andere dingen die je van ons de komende tijd kunt verwachten: een serie verhalen over bijzondere bedrijven in onze regio, een serie over mensen met heel bijzondere ambities, een documentaire over ADO Den Haag en onder meer een serie met bijzondere ontmoetingen in onze regio. Ook kijken we uit naar, als we het mogen beleven, de vuurwerkshow op de Hofvijver rond de jaarwisseling: wanneer dat evenement doorgaat zijn we er als het even kan live bij. Traditiegetrouw sluiten we het jaar af met de oudejaarsshow van Sjaak Bral. Vorig jaar kon de cabaretier het podium niet op en was er toch een show, dit jaar rekenen we erop als vanouds Sjaak op het toneel te zien en daar op al onze kanalen bij te zijn. Met Sjaak het jaar uit maakt de vergeten Sint niet goed, het is wel een plezierig vooruitzicht.
Hoofdredacteur Henk Ruijl bespreekt in deze rubriek actuele onderwerpen uit het nieuws van Omroep West. Uitleggen, toelichten, aangeven waar het beter had gemoeten en hoe zorgvuldig afwegingen zijn gemaakt. Een geregelde poging tot kritische zelfreflectie en transparant zijn.
Heb je vragen naar aanleiding van de berichtgeving van Omroep West? Een vraag, kritiek of een compliment? Neem dan contact op via henk.ruijl@omroepwest.nl