Hoe engerlingen ervoor zorgen dat je komend half jaar niet op gras kunt voetballen

Zo ziet een engerling eruit
Zo ziet een engerling eruit © Sleutelstad
LEIDEN - Het bestuur van de Leidse voetbalvereniging Roodenburg zit met de handen in het haar. Ondanks bestrijdingspogingen zorgen engerlingen ervoor dat de natuurvelden van de club voor het vijfde jaar op rij onbespeelbaar zijn. Deze keer zelfs voor een half jaar, meldt mediapartner Sleutelstad.
De engerlingen, zoals de larven van de meikever worden genoemd, ondergraven de voetbalvelden. 'Op zich is dat nog niet zo'n probleem. Maar ze worden opgegeten door kraaien. En die trekken het gras kapot', vertelt Roodenburg voorzitter Leon Kloos aan Sleutelstad, mediapartner van Omroep West. Het gevolg is dat twee van de drie voetbalvelden van de voetbalclub van november tot april niet bruikbaar zijn. 'Daarna worden het kevers en zijn we een half jaar van het probleem af.'
In het begin snapte de vereniging niet waar de gaten in de voetbalvelden vandaan kwamen. 'We dachten dat scholen in de buurt misschien stiekem ons veld gebruikten', bekent Kloos. Nader onderzoek wees uit dat de kleine beestjes voor de problemen zorgen.

Aaltjes

De gemeente Leiden, die eigenaar van de velden is, heeft in de afgelopen jaren verschillende pogingen gedaan om de gevolgen van de engerlingenplaag aan te pakken. 'Gaten worden dichtgegooid met zand, er wordt regelmatig gewalst en er wordt gesproeid met aaltjes die de engerlingen zouden moeten doden', legt de voorzitter uit. Helaas lukt het de aaltjes (kleine wormpjes) onvoldoende om de engerlingen te lijf te gaan. 'Daardoor zorgen de vogels er in korte tijd voor dat de velden weer omgespit zijn.'
Begin december bespreekt het bestuur van Roodenburg de problemen met vertegenwoordigers van de gemeente Leiden. Uit eerdere gesprekken weet Kloos dat het vervangen van 'echt' gras voor kunstgras niet de voorkeur van de gemeente heeft. 'In verband met de afwatering wil Leiden juist graag natuurvelden hebben', vertelt hij. De gemeente wil niet op de zaken vooruit lopen en verklaart samen met de vereniging op zoek te blijven gaan naar een passende oplossing om de engerlingen te bestrijden.