Instellingen

Coronavirus: VVD-raadslid stapt op om onenigheid over handhaving coronapas

Marcus Rolloos (rechts) kwam vier jaar geleden in de gemeenteraad
Marcus Rolloos (rechts) kwam vier jaar geleden in de gemeenteraad © Sleutelstad
REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van dit weekend.

VVD-raadslid stapt op om onenigheid over handhaving coronapas

Marcus Rolloos, gemeenteraadslid van de VVD in Oegstgeest, is deze week uit de fractie gestapt. In een verklaring laat hij weten dat het voor hem, sinds de invoering van het coronatoegangsbewijs, steeds moeilijker werd om zich als liberaal voor de VVD in te zetten. 'Sinds de VVD in de Tweede Kamer voorstander is van het invoeren van het 2G-beleid, is dat voor mij onmogelijk geworden.'
Rolloos zegt 'voor vrijheid en tegen elke vorm van uitsluiting' te zijn. In september diende hij daarom een motie in waarin hij het college oproep om de coronapas niet te gaan handhaven. 'Ik kan het coronatoegangsbewijs niet verenigen met mijn geweten', zegt hij.
Na overleg met fractievoorzitter Sven spaargaren van de VVD diende Rolloos de motie op persoonlijke titel in. 'Tot mijn verbazing nam de fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad van 23 september een miljoen kilometer afstand van mijn motie. Dat was niet afgesproken en in mijn beleving onnodig en onverstandig.'
Een fractieoverleg heeft er een week later niet voor gezorgd dat de neuzen weer dezelfde kant op stonden. Volgens Rolloos was de VVD-fractie van oordeel dat de motie niet op de juiste manier tot stand was gekomen. 'Een uiterst teleurstellend resultaat', noemt Rolloos het. Hij behoudt zijn zetel en denkt na over de toekomst.
Rolloos krijgt via social media veel reacties op zijn besluit. Zo schrijft iemand: 'Dapper om achter je standpunt te staan en de consequenties te aanvaarden.' En een ander zegt: 'Ik hoop dat heel veel echte VVD'ers dit voorbeeld volgen. Er is niks liberaals meer aan deze partij. Echt niks. Alles verkwanseld in ruil voor regeringsdeelname.'
VVD-fractievoorzitter Sven Spaargaren is onaangenaam verrast door het vertrek van Rolloos, laat hij aan mediapartner Sleutelstad weten. 'We betreuren deze stap', zegt Spaargaren. 'Rolloos diende de afgelopen 3,5 jaar meerdere keren moties en amendementen in zonder zijn fractiegenoten te informeren.' De motie die Rolloos aanhaalt als reden voor zijn vertrek was feitelijk ook voor de rest van de VVD-fractie de druppel. 'Die motie was in strijd met het VVD-fractiestandpunt. Toch diende hij de motie in.' Die werd vervolgens door de volledige raad, inclusief zijn eigen VVD-fractie, weggestemd.

'Persconferentie Rutte mogelijk eerder'

Bronnen rondom het OMT bevestigen een verzoek aan het kabinet om eerder dan vrijdag 3 december een persconferentie te houden. Dat meldt De Ondernemer. Een week al na de vorige lijkt er aangestuurd te worden op een 'persmoment' of toespraak van demissionair premier Rutte, gelet op de inmiddels structureel ruim 20.000 besmettingen per dag, de naderende 'code zwart' bij ziekenhuizen en om dringende adviezen als thuiswerken en gespreid winkelen nog eens te benadrukken.
Met deze cijfers, de toenemende maatschappelijke onrust daarover, en 'vooral een boodschap die duidelijker moet, is een persconferentie over pas twee weken onverantwoord', stellen bronnen rond het OMT aan De Ondernemer. Het gaat dan niet direct om nieuwe coronamaatregelen, omdat het te vroeg is te kunnen constateren of de nieuwe maatregelen sinds 13 november al dan niet voldoende resultaat hebben. 'De boodschap moet veel duidelijker. Het waarom. De urgentie lijkt niet door te dringen. Code zwart dreigt en wat dat betekent moet niet alleen een Diederik Gommers in een talkshow aan Nederland moeten uitleggen.'

20.717 nieuwe besmettingen

Het RIVM heeft tussen zaterdagochtend en zondagochtend 20.717 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, waarmee de nieuwste dagcijfers net iets onder het weekgemiddelde liggen. Gemiddeld werden er per dag 21.059 besmettingen geconstateerd in de laatste zeven dagen. Het is de zesde dag op rij dat er meer dan 20.000 besmettingen aan het licht komen.
Zondag werden elf sterfgevallen door de gevolgen van het virus genoteerd. Dat het overlijden van deze mensen nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze de afgelopen dag zijn overleden. Daar kan soms wat tijd tussen zitten. Afgelopen week registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) het overlijden van 234 coronapatiënten, gemiddeld 21 mensen per dag. Zaterdag werden er nog 55 overlijdens genoteerd, het hoogste aantal sinds 14 maart. Het aantal positieve tests kwam toen, na correctie, uit op 21.873.
© ANP

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen met bijna 100 toegenomen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal verder toegenomen. In totaal liggen er nu 2316 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 99 meer dan zaterdag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het gaat om het hoogste aantal sinds half mei. Vergeleken met precies één jaar geleden, op 21 november 2020, liggen er nu ruim 400 Covidpatiënten meer in de ziekenhuizen.
Op de intensive cares klom het aantal mensen met corona zondag met 34 tot 466. Er liggen nu meer coronapatiënten dan niet-coronapatiënten op de ic's en dat is voor het eerst sinds eind mei. Op de verpleegafdelingen nam het aantal Covidpatiënten afgelopen etmaal toe met 65 tot 1850. In de afgelopen 24 uur werden er 35 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic's. Op de verpleegafdelingen werden 252 nieuwe patiënten binnengebracht.

Bruls: als alles zo blijft koersen we af op lockdown hele winter

Als mensen de huidige coronamaatregelen niet beter gaan naleven en het aantal besmettingen deze week niet fundamenteel daalt, koersen we af op een lockdown die de hele winter gaat duren. Dat zei voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls zondag in het televisieprogramma Buitenhof.
Bruls zegt teleurgesteld te zijn in hoe slecht de huidige maatregelen worden nageleefd. Hij gaf aan wel te geloven in de strategie 'niet gelijk op alles maar weer sluiten te gaan zitten'. 'Maar als je kijkt naar de laatste nalevingscijfers, ben ik daar ook teleurgesteld over.'
Volgens Bruls wordt deze week heel spannend. 'Als dat niet fundamenteel verandert in combinatie met een echte daling van het aantal besmettingen, dan koersen wij af op een lockdown die echt de hele winter gaat duren.'

Muziekcafé in Leiden gesloten na negeren maatregelen

Burgemeester Henri Lenferink van Leiden heeft het pand van muziekcafé Studio de Veste in de stad gesloten, omdat de coronamaatregelen niet werden nageleefd. Volgens de gemeente hebben toezichthouders deze week twee keer vastgesteld dat de zaak na 20.00 uur nog open was.
'Bij één van de constateringen was tevens sprake van luide muziek en dit leverde overlast op voor de omgeving', meldt de gemeente zaterdag. 'Het niet naleven van de coronamaatregelen is ernstig en brengt grote risico’s met zich mee voor de veiligheid en gezondheid van personen.'
De burgemeester vond het daarom noodzakelijk om het muziekcafé tot en met 6 december te sluiten. Studio de Veste was zaterdagavond niet bereikbaar voor commentaar.
© Sleutelstad

November breekt maandrecord positieve atests

De maand november duurt nog anderhalve week, maar heeft nu al een nieuw record gevestigd. Nog nooit zijn er in een kalendermaand zo veel positieve coronatests geregistreerd. In de eerste twintig dagen van deze maand meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ongeveer 290.000 nieuwe gevallen.
Het oude maandrecord is van december vorig jaar. Dat was de piek van de tweede golf. In 31 dagen tijd waren er toen 273.443 bevestigde besmettingen. In oktober vorig jaar waren er 229.559 nieuwe gevallen en in april van dit jaar 223.732.
Het aantal besmettingen stijgt snel. In de eerste 20 dagen van oktober waren er 56.504 nieuwe coronagevallen. In een maand tijd is het aantal positieve tests dus vervijfvoudigd.

Weer ruim 20.000 besmettingen, meeste doden sinds maart

Voor de vijfde dag op rij zijn meer dan 20.000 coronabesmettingen aan het licht gekomen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 21.873 meldingen van positieve tests. Dat is het een na hoogste aantal ooit. Alleen afgelopen donderdag waren er nog meer nieuwe gevallen, namelijk zo'n 23.600.
In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 138.762 positieve tests. Dat is het hoogste weektotaal ooit. Gemiddeld komt het neer op 19.823 bevestigde besmettingen per dag. Dat gemiddelde ligt 48,5 procent hoger dan een week geleden en dat is de grootste toename op weekbasis in bijna een maand tijd.
Het RIVM kreeg in de afgelopen dag 55 meldingen dat een coronapatiënt aan de gevolgen van de besmetting is overleden. Dat is het hoogste aantal sinds 9 maart. Dat het overlijden van deze mensen nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze de afgelopen dag zijn overleden. Daar kan soms wat tijd tussen zitten.
In de afgelopen week registreerde het RIVM het overlijden van 230 coronapatiënten, gemiddeld bijna 33 per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 14 maart.
Een coronatest wordt afgenomen
Een coronatest wordt afgenomen © ANP

Weer meer dan 300 nieuwe patiënten in ziekenhuizen

Ziekenhuizen hebben in de afgelopen dag 350 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Het is de vierde keer in de afgelopen vijf dagen dat meer dan 300 mensen met corona op een dag moesten worden opgenomen.
Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) meldt dat de ziekenhuizen nu in totaal 2217 coronapatiënten verplegen. Dat zijn er 70 meer dan op vrijdag. Die stijging kwam voor het grootste deel voor rekening van de verpleegafdelingen, waar het aantal coronapatiënten steeg met 66 tot 1785. Op de intensive cares liggen nu 432 ernstige zieke coronapatiënten, 4 meer dan een dag eerder.

Van Dissel heeft hoge verwachtingen van coronapil

RIVM-directeur Jaap van Dissel gaat ervan uit dat er na de komende winterperiode geen strenge coronamaatregelen meer nodig zijn, mede dankzij de coronapil die in aantocht is. Het is 'onwaarschijnlijk, omdat we dan die medicatie hebben', zegt hij tegen NU.nl. Het hoofd van het Outbreak Management Team (OMT) benadrukt wel dat het succes van de pil samenhangt met hoe die wordt gebruikt. 'Of de patiënt het medicijn inneemt, of die dat op het juiste moment doet, of die het lang genoeg inneemt, dat zijn allemaal factoren die maken hoe succesvol het is.'
Van Dissel rekent er volgens NU.nl op dat de pillen volgend jaar ruim beschikbaar zijn. 'Het is gunstig, want het gaat er wel aankomen. Als je ze dan breed kan inzetten, dan kan dat een gunstig effect hebben', aldus de RIVM-baas, die aangeeft vanaf het voorjaar ook een hogere vaccinatiegraad te verwachten. Ook zouden meer mensen dan moeten zijn hersteld van het virus. Dat alles bij elkaar zou de druk op de zorg moeten verlichten.
Een anti-Covid-pil van farmaceut MSD mag al door Nederland en andere Europese landen gebruikt worden, bracht medicijnwaakhond EMA vrijdag naar buiten. De pil is nog in afwachting van goedkeuring en toelating, maar landen kunnen 'met het oog op toenemende besmettingscijfers en sterfte door Covid-19 in de Europese Unie' er alvast voor kiezen het middel te verspreiden.
De pil is bedoeld voor mensen die net positief zijn getest op het virus en risico lopen daar heel ziek van te worden. Binnen vijf dagen na de eerste symptomen moeten mensen beginnen met het slikken van de capsules. Die nemen ze vervolgens twee keer per dag, vijf dagen lang. Het middel moet voorkomen dat de klachten erger worden en mensen in een ziekenhuis belanden of overlijden. Een coronapil van Pfizer wordt ook beoordeeld door het EMA.

Gommers: bij code zwart is politiebescherming zorgpersoneel nodig

Als er in Nederland code zwart wordt bereikt in ziekenhuizen zal zorgpersoneel beschermd moeten gaan worden door de politie of het leger. Die verwachting sprak Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care en OMT-lid, vrijdag uit in het tv-programma Op1.
'Als we onverhoopt in code zwart komen, dan is dit wat we in Rotterdam zien peanuts', zei Gommers, verwijzend naar de rellen in de Maasstad vrijdagavond. 'Dan krijgen we echt een situatie dat het onveilig wordt in Nederland. Als de situatie zo wordt dat wij bedden tekort komen en dat we keuzes moeten maken, dan moeten we ons personeel gaan beschermen met politie of het leger. Want die emoties lopen gigantisch op. Als je dan in het ziekenhuis komt met je kind of met je vader of je partner en wij zeggen: 'We hebben geen plek en jouw partner komt niet in aanmerking. We gaan je aan de sedatie leggen en je komt te overlijden.' Dan komt er ongelooflijke agressie', aldus Gommers bij Op1.
Volgens Gommers is het belangrijk dat er de komende dagen 'echt een verandering' te zien is in de oplopende coronacijfers, omdat anders meer maatregelen nodig zijn. 'Anders hebben we opnieuw spoedoverleg met het OMT. Dat staat gepland voor woensdag, maar dat wordt eventueel naar voren gehaald', zei Gommers in het tv-programma.

Grapperhaus: controle toegangsbewijs nog niet verbeterd

De naleving en controle op het coronatoegangsbewijs is deze week niet verbeterd, en in sommige opzichten zelfs verslechterd. Dat meldt demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) op grond van een peiling die het kabinet heeft laten houden. Het is de bedoeling dat van alle bezoekers in bijvoorbeeld horeca, theaters, bioscopen, sportkantines en casino's bij binnenkomst zowel het coronatoegangsbewijs als het identiteitsbewijs wordt gecontroleerd. Maar er is geen enkele sector waar meer dan pakweg een derde van de bezoekers echt volgens die regel gecheckt wordt.
'De cijfers over de naleving en controle zijn echt onvoldoende', schrijft Grapperhaus aan de Tweede Kamer. 'Zeker nu de urgentie toeneemt door de hoge besmettingscijfers.' De bewindsman gaat praten met de sectoren waar de coronapas verplicht is en met burgemeesters om het belang van handhaving nog eens te benadrukken.
Restaurants, theaters en casino's doen het nog relatief goed. Zij vragen gemiddeld aan circa driekwart van hun gasten in ieder geval de coronapas te tonen. Maar ook hier blijft de identiteitscontrole achter. Restaurants zijn vergeleken met vorige week wel vaker om een paspoort of rijbewijs gaan vragen. Bioscopen zijn sinds het coronatoegangsbewijs er drie weken geleden verplicht werd gesteld, steeds slechter gaan controleren. In de eerste week scanden zij nog bij 85 procent van de bezoekers de QR-code en controleerden zij bij ongeveer de helft het identiteitsbewijs. Dat was deze week nog respectievelijk 70 en 35 procent.
Minstens 22 gelegenheden hebben afgelopen week een bestuurlijke waarschuwing gekregen. Aan 46 bedrijven of organisaties is een last onder dwangsom opgelegd om ze aan te sporen hun leven te beteren. In één geval is overgegaan tot sluiting.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.