Coronavirus: Gommers wil snel 'keiharde maatregelen'

De GGD neemt een coronatest af
De GGD neemt een coronatest af © ANP
REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 23 november.

Gommers wil snel 'keiharde maatregelen'

Alleen keiharde maatregelen die zo snel mogelijk worden genomen, kunnen voorkomen dat intensive careafdelingen van ziekenhuizen over tien dagen in code zwart zitten. Dat heeft Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care gezegd tegen de Tweede Kamer. Hij zou de Kamer bijpraten over 2G-bewijzen, maar volgens hem zijn er eerst veel strengere maatregelen nodig voor iedereen. 'Anders is het kabinet veel te laat om een zorginfarct eind volgende week te voorkomen'.
Door de het vertrek van personeel is er veel minder ic-capaciteit, zegt Gommers. 'De bedden staan er, de beademingsapparaten staan er, de monitoren zijn er maar we missen de verpleegkundigen.' Daarom kan de ic niet zo opschalen als tijdens de eerste golf. 'Mocht er een groot tekort ontstaan op de ic, dan kan het niet zo zijn dat mensen nog kunnen winkelen of de kroeg in kunnen.'

Kabinet houdt mogelijk eerder persconferentie

Het demissionaire kabinet overweegt om de voor 3 december geplande persconferentie te vervroegen naar begin volgende week. Morgen komen de bewindslieden die bij het coronadossier zijn betrokken weer bij elkaar. En vrijdag komt het OMT met een nieuw advies, waarna er zondag op het Catshuis weer overleg is.
Ondanks de nieuwe maatregelen blijven de besmettingscijfers en ziekenhuisopnames stijgen. Maandag deden demissionair premier Rutte en minister De Jonge een oproep aan iedereen om zich aan de basisregels te houden. Volgens hen zijn nieuwe aanscherpingen van de maatregelen nodig als de besmettingscijfers deze week niet gaan dalen.

GGD's melden recordaantal positieve tests

De GGD's hebben vorige week een recordaantal positieve tests geregistreerd. Van de ruim 629.000 tests die werden uitgevoerd, ging het om bijna 140.000 besmettingen met het coronavirus. Dat betekent dat ruim 22,2 procent van alle tests positief is. Vorige week was dat nog 19,6 procent.
Minder mensen laten zich testen als ze naar een restaurant, café of museum willen. Vorige week meldden zich ruim 490.000 mensen bij een van de commerciële bureaus voor zo'n test, tegen bijna 590.000 een week ervoor. Onder dat lagere aantal tests was het aantal besmettingen wel hoger. Bijna 7100 mensen die een toegangstest lieten doen waren positief. Een week eerder waren dat er nog 6100.

RTL Nieuws: strengere maatregelen voor basisscholen

Voor basisscholen gelden per direct strengere maatregelen om het coronavirus in te dammen. Dat meldt RTL Nieuws. Ouders mogen niet langer de school in en personeel en kinderen met klachten moeten thuis blijven. Pas bij een negatieve uitslag mogen ze weer terugkomen.
Het demissionaire kabinet neemt de maatregelen op basis van een nieuw OMT-advies. Personeel van basisscholen en van het voortgezet onderwijs krijgen het dringende advies om twee keer per week een thuistest te doen. Dat geldt ook voor middelbare scholieren. Zo'n test kan door scholen worden opgevraagd bij het ministerie.

Stijging in regio maar nog onder landelijk prikgemiddelde

Het vaccinatiepercentage in de regio Hollands Midden is afgelopen week met één procent gestegen. Dat heeft de GGD dinsdag bekendgemaakt. 85 procent van de 12-plussers heeft een eerste prik gehad, 83 procent is volledig gevaccineerd. Een week eerder had 84 procent de eerste inenting in de bovenarm zitten, het percentage volledig gevaccineerden lag toen ook al op 83 procent.
In Haaglanden heeft 79 procent van de mensen van 12 jaar en ouder de eerste prik gehad en is 77 procent volledig gevaccineerd. Het landelijk gemiddelde ligt, volgens de Rijksoverheid, op 86 procent (eerste prik) en 83 procent (volledig gevaccineerd).
Deze coronaprik werd afgelopen week gezet door de GGD
Deze coronaprik werd afgelopen week gezet door de GGD © ANP

Anderhalvemeterverplichting terug, wanneer wel en niet?

Het is vanaf woensdag weer verplicht om anderhalve meter afstand te houden. Het ministerie van Justitie en Veiligheid verwacht dat de politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) daar weer op gaan handhaven. Nu is anderhalve meter afstand houden nog een dringend advies.
De verplichting geldt niet voor mensen die tot één huishouden behoren. Ook op plekken waar het coronatoegangsbewijs - zoals in horeca en culturele instellingen - wordt gevraagd, is afstand houden niet verplicht.

Wat zijn de cijfers deze dinsdag?

Voor de achtste dag op rij heeft het RIVM in één etmaal meer dan 20.000 coronabesmettingen geregistreerd. Het aantal ligt nagenoeg gelijk aan dat van maandag. Ten opzichte van een dag eerder liggen de ziekenhuizen weer voller.
  • 23.039 nieuwe coronabesmettingen (maandag: 23.066)
  • 349 nieuwe coronapatiënten op verpleegafdelingen van ziekenhuizen (totaal: 2540, +110 ten opzichte van maandag)
  • 110 nieuwe coronapatiënten op intensive cares van ziekenhuizen (totaal: 488, +18 ten opzichte van maandag)
  • 53 met corona besmette mensen zijn overleden (maandag: 29)

Weekcijfers: opnieuw 40 procent meer besmettingen

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Nederland is afgelopen week met ongeveer 40 procent gestegen ten opzichte van een week eerder. Dat heeft het RIVM bekendgemaakt tijdens zijn wekelijkse update. Het is de zevende achtereenvolgende week dat het aantal nieuwe gevallen met circa 40 procent toeneemt. Sinds begin oktober is het aantal positieve tests vertienvoudigd.
  • 153.957 nieuwe coronabesmettingen (vorige week: 110.558)
  • 1833 nieuwe coronapatiënten op verpleegafdelingen van ziekenhuizen (vorige week: 1390)
  • 289 nieuwe coronapatiënten op intensive cares van ziekenhuizen (vorige week: 217)
  • 265 met corona besmette mensen zijn overleden (vorige week: 173)
Jaap van Dissel, directeur Centrum Infectieziektebestrijding van RIVM
Jaap van Dissel, directeur Centrum Infectieziektebestrijding van RIVM © ANP

Bron- en contactonderzoek gestaakt

Het aantal besmettingen in de regio Hollands Midden is op dit moment zo hoog dat de GGD voortaan niet meer belt naar mensen die positief getest zijn op het coronavirus. 'Afgelopen week testten 7312 personen uit de regio positief. Door die explosieve groei van 52 procent is het niet meer haalbaar om besmettingen aan elkaar te koppelen of te herleiden', schrijft de gezondheidsdienst in een persverklaring over het staken van het bron- en contactonderzoek.

Ziekenhuizen schroeven zorg nog verder terug

Steeds meer ziekenhuizen in Nederland lukt het niet meer om alle zorg te leveren die binnen zes weken noodzakelijk is om gezondheidsschade te voorkomen. Dat is de kritieke planbare zorg. Inmiddels lukt het 14 ziekenhuizen niet meer om die altijd op tijd te verlenen. Dat blijkt uit een overzicht van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Afgelopen donderdag ging het nog om twaalf ziekenhuizen.
Het snel stijgende aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen legt steeds meer druk op intensive cares en verpleegafdelingen. Volgens de NZa is die druk gegroeid en ernstig. Ook de planbare zorg komt verder in het gedrang. Het lukt 49 van de 73 ziekenhuizen niet meer om die volledig te leveren.
Artsen ontfermen zich over een coronapatiënt
Artsen ontfermen zich over een coronapatiënt © Omroep West

'Coronapas hoger onderwijs onuitvoerbaar'

Hogescholen en universiteiten zien de mogelijke inzet van een coronatoegangsbewijs in het hoger onderwijs absoluut niet zitten. Volgens de onderwijsinstellingen is het niet mogelijk dat studenten die geen coronapas willen of kunnen tonen wel volwaardig les op afstand kunnen krijgen.
Het kabinet wil de coronapas voor de instellingen achter de hand houden. Als de coronasituatie dusdanig verslechtert dat online-onderwijs het enige alternatief zou zijn dan zouden lessen op deze manier door kunnen gaan.
'We kunnen onze docenten die al een heel hoge werkdruk hebben niet vragen om al het onderwijs ook nog eens twee keer aan te bieden: zowel fysiek als online', vindt voorzitter Pieter Duisenberg van UNL. 'Hoorcolleges online lukt vaak wel, maar bijvoorbeeld kleine vakken, project- en praktijkvakken allemaal dubbel aanbieden, is niet te doen.' Ook het controleren van de pas zou moeilijk worden.

Verpleegkundige Roos krijgt boosterprik

Vanaf dinsdag kunnen verpleegkundigen in het Haaglanden Medisch Centrum zich laten vaccineren met een boostervaccin. Een van die verplegers is Roos Padmos. ‘Ik laat mij vaccineren om de patiënten en onszelf te beschermen’, zegt ze tegen mediapartner Den Haag FM.
‘Veel zwangeren zijn huiverig om het vaccin te nemen. Daarom doe ik het wél!’. Roos werkt op de verloskamer. ‘We zien steeds meer zwangeren met COVID, van licht tot erg. Daardoor zien we de druk meer toenemen.’ Nu er weinig afstand wordt gehouden en de maatschappij weer aan het rollen is, ziet ze het aantal coronabesmettingen explosief toenemen op haar afdeling.
Roos Padmos
Roos Padmos © Den Haag FM

Tekort aan zelftests is tijdelijk

Door het oplopende aantal besmettingen is de vraag naar coronazelftests explosief toegenomen. Dat schrijft De Volkskrant. Dat zorgt ervoor dat klanten soms voor lege schappen staan. Maar het tekort is tijdelijk. Omdat de vraag zo plotseling is toegenomen hebben inkopers niet genoeg tests ingeslagen.
‘Hierdoor kan het voorkomen dat er op dit moment geen zelftesten verkrijgbaar zijn in een aantal winkels. We zetten alles op alles om die voorraden zo snel mogelijk aan te vullen', zegt een woordvoerder van Kruidvat.

Weer meer geweld in ziekenhuizen

Ziekenhuispersoneel heeft steeds vaker te maken met geweld van patiënten en hun familieleden. Dat zegt Stella Salden, voorzitter van de beroepsorganisatie voor verzorgenden en verpleegkundigen NU'91 in het Radio 1 Journaal. Dat komt volgens haar door het 'coronalontje'
Sinds de nieuwe maatregelen van kracht zijn ziet het personeel het geweld toenemen. 'Het gaat om intimidatie, schelden en het zich niet houden aan de coronamaatregelen.' Personeel krijgt vaak te maken met agressieve mensen vanwege het afschalen van de zorg. 'Het is een lastige boodschap die je aan mensen moet brengen', zegt Salden.
Agressie in ziekenhuizen is volgens de NU'91-voorzitter een groot probleem, want bedreigde medewerkers melden zich ziek terwijl er al een tekort aan zorgpersoneel is. Salden zegt dat werkgevers hun personeel veiligheid moeten bieden en duidelijk moeten aangeven wat wel en niet acceptabel is. Ook moet personeel altijd melding maken van geweld, want dan kan de werkgever aangifte doen.

Eerste coronapatiënten naar Duitsland

Dinsdag verhuizen de eerste coronapatiënten naar een ziekenhuis in Duitsland. Zij worden daar opgevangen omdat de druk op de Nederlandse ziekenhuiszorg toeneemt. In totaal is er plek voor twintig Covid-patiënten in Duitsland. Zowel op de intensive care als op de verpleegafdeling.
Eerder deze maand leek het er nog op dat de Duitsers niet zouden kunnen helpen bij de coronacrisis in de ziekenhuizen. Het verhaal was toen dat Duitsland ook te weinig zorgpersoneel en een te grote aanwas van coronapatiënten had. Vorige week meldde Ernst Kuipers, voorzitter van het LNAZ, dat hij toch overeenstemming had gevonden met een Duitse collega over hulp.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.