Coronavirus: 'Scholen maandag waarschijnlijk twee weken dicht', 23.789 besmettingen

Deze kinderen beginnen aan hun schooldag
Deze kinderen beginnen aan hun schooldag © ANP
REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van woensdag 24 november.

Haagse Scholen: overschakelen naar thuisonderwijs vergt 'nodige voorbereidingen'

De stichting De Haagse Scholen, met vijftig scholen voor basisonderwijs en twee voor speciaal voortgezet onderwijs, zegt dat het overschakelen naar thuisonderwijs best wel wat voorbereidingen zal vergen. Dat laat de organisatie weten naar aanleiding van het bericht van eerder deze woensdag, dat de kans volgens ingewijden groot is dat scholen vanaf maandag voor twee weken dichtgaan. Scholen zijn een van de grootste besmettingsaarden op dit moment.
'Het is nu nog speculeren, maar als vrijdag wordt aangekondigd dat we maandag dicht moeten, kunnen we dat echt niet zomaar even regelen. Dat vergt de nodige voorbereiding', zegt Eke Wolters, woordvoerster voor De Haagse Scholen. 'Voor de ene school is dat een makkelijkere omslag dan de anderen. Wij hebben 52 scholen, en elke school is anders. Dat heeft invloed op hoe je je afstandsonderwijs inricht. Ik kan natuurlijk moeilijk namens alle scholen spreken.'
Studenten in een collegezaal
Studenten in een collegezaal © ANP

Coronahelikopter gaat weer vliegen

De speciaal voor corona-patiënten ingerichte traumahelikopter LIfeliner 5 gaat donderdag weer vliegen. Dat gebeurt in opdracht van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.
Met de helikopter worden coronapatiënten verplaatst die op de intensive care liggen. De eerste vlucht vertrekt donderdag vanuit Limburg naar Duitsland.

Recordaantal verpleeghuizen kampen met corona-uitbraak

In meer dan een derde van alle verpleeghuizen zijn de afgelopen vier weken bewoners positief getest. Dat is een recordaantal. In april vorig jaar, op de top van de eerste golf, hadden 828 verpleeghuizen een uitbraak, nu zijn dat er 894.
Bewoners en medewerkers van verpleeghuizen zijn in januari van dit jaar als eerste gevaccineerd, waarna het aantal besmettingen snel daalde. Tijdens de vierde golf bleven de verpleeghuizen grotendeels buiten schot, maar de laatste weken stijgt het aantal besmettingen weer snel.

Winkeliersvereniging: paniek is slechte raadgever

Winkeliersvereniging INretail roept het demissionaire kabinet op om tijdens de persconferentie vrijdag intelligente besluiten aan te kondigen die echt helpen de besmettingsbronnen aan te pakken'. Winkels maken volgens de brancheorganisatie topprioriteit van veiligheid. 'Het kabinet moet vrijdag daarom het bluswater richten op waar de brandt woedt en dat zijn niet de winkels.'

Wat zijn de cijfers deze woensdag?

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen woensdag vijf coronapatiënten minder ten opzichte van dinsdag. De daling is te zien op verpleegafdelingen, op intensive cares niet. Met 23.789 vastgestelde besmettingen door de GGD is het dagrecord verbroken, al blijft het aantal voor de derde dag op rij redelijk gelijk. Het dagcijfer ligt voor de negende dag op rij boven de 20.000.
  • 23.789 nieuwe coronabesmettingen (dinsdag: 23.039)
  • 272 nieuwe coronapatiënten op verpleegafdelingen van ziekenhuizen (totaal: 2030, -22 ten opzichte van dinsdag)
  • 47 nieuwe coronapatiënten op intensive cares van ziekenhuizen (totaal: 505, +17 ten opzichte van dinsdag)
  • 50 met corona besmette mensen zijn overleden (dinsdag: 53)

Vrijdag vervroegde coronapersconferentie

Aankomende vrijdag geven demissionair premier Mark Rutte (VVD) en coronaminister Hugo de Jonge (CDA) een nieuwe persconferentie. 'Er moet een verlaging van het aantal besmettingen geforceerd worden', verklaarde De Jonge woensdagmiddag. 'Het beeld is somber en zorgelijk.'
Het Outbreak Management Team (OMT) komt woensdagavond vervroegd bij elkaar. Vrijdag neemt het kabinet een besluit over eventuele nieuwe coronamaatregelen, die 's avonds worden gepresenteerd tijdens een nieuwe persconferentie.
Het was de bedoeling dat de 'persco' pas op 3 december zou plaatshebben. Omdat Nederland al ruim een week dagelijks meer dan 20.000 nieuwe coronabesmettingen telt, wordt het besluitmoment met een week naar voren gehaald.
De Jonge (l) en Rutte (r) in de persconferentiezaal
De Jonge (l) en Rutte (r) in de persconferentiezaal © ANP

Boosterprik voor ouderen uit 1937

De eerste mensen met geboortejaar 1937 zijn uitgenodigd voor het krijgen van hun boosterprik. Een deel van de brieven voor deze groep, veelal 84-jarigen, is volgens het RIVM dinsdag en woensdag verzonden.
Alle mensen geboren in 1936 of eerder kregen de dagen daarvoor al een uitnodiging gestuurd.

Onderwijsbronnen: scholensluiting van twee weken ligt op tafel

De kans dat de scholen weer op slot gaan, is levensgroot. Dat melden onderwijsbronnen aan De Telegraaf. Het is volgens insiders een absolute noodgreep om de coronabesmettingen naar beneden te brengen. Een groot deel van het huidige aantal positieve tests in Nederland wordt veroorzaakt door scholieren, die het virus vervolgens overdragen op hun ouders en/of leraren.
De scholen zouden vanaf aankomende maandag voor twee weken dicht gaan. De kinderen krijgen die periode weer afstandsonderwijs, net als bij de twee voorgaande scholensluitingen. Een Kamermeerderheid lijkt zich achter dit besluit te scharen.
Het is een opvallende kentering, aangezien het Outbreak Management Team (OMT) in het vorige advies aan het demissionaire kabinet liet weten dat de scholen absoluut open moesten blijven omdat nóg een scholensluiting kinderen veel schade zou toebrengen. Het onderwijsveld is verdeeld over een sluiting, mede door de reeds ontstane leerachterstanden door het afstandsonderwijs.

Coronacrisis veroorzaakt run op bijlessen

De coronacrisis heeft een run op bijlessen veroorzaakt, waardoor bijlesbureaus te maken hebben met overvolle agenda's. Bij StudieBinck in Den Haag, waar bijles en remedial teaching gegeven wordt, loopt het ook storm. 'De vraag naar bijles is de afgelopen maanden ontploft', zegt eigenaresse Cansu Delikaya.
Cansu in haar lokaal tijdens het lesgeven met Kaan
Cansu in haar lokaal tijdens het lesgeven met Kaan © Owen O'Brien

Kabinet wil zelftesten breed gaan inzetten

Het demissionaire kabinet wil zelftesten breed gaan inzetten voor mensen met coronaklachten. Nu de GGD’en het erg druk hebben en tegen de limieten van hun testcapaciteit aanlopen moeten zelftesten ervoor zorgen dat mensen sneller een test doen, en zo meer coronabesmettingen worden opgespoord. Uiterlijk 3 december moet de inzet van de zelftesten een feit zijn, schrijft minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.
Het kabinet volgt daarmee een advies van het Outbreak Management Team (OMT) op, dat stelt dat 'frequent en laagdrempelig zelftesten een belangrijke aanvulling kan zijn op het huidige pakket'. Het OMT adviseert de testen gratis beschikbaar te stellen, en daarmee de drempel voor mensen zo laag mogelijk te maken.
Een vrouw doet een zelftest
Een vrouw doet een zelftest © ANP

ECDC: kerst kan brandhaard worden, snel maatregelen nodig

Als mensen rond de kerstdagen en de jaarwisseling bij elkaar op bezoek gaan, kan dat leiden tot een nieuwe golf coronabesmettingen. Daarvoor waarschuwt de Europese gezondheidsdienst ECDC. Die roept de aangesloten landen, waaronder Nederland, op om snel beperkingen in te voeren. Ook moeten ze zo snel mogelijk zorgen dat alle mensen van 40 jaar en ouder een boosterprik kunnen krijgen.

Haagse burgemeester wil uitzondering regels bij jaarwisseling

De jaarwisseling moet de uitzondering op de coronaregels worden als het aan burgemeester Jan van Zanen van Den Haag ligt. Van Zanen wil dat het kabinet de mogelijkheden bekijkt om tijdens de jaarwisseling evenementen in de avond toe te staan. Dat zou betekenen dat de vreugdevuren op het strand en in de stad door kunnen gaan. Ook de horeca zou langer open moeten kunnen blijven, vindt de burgemeester.
Duindorpers kijken naar het vreugdevuur in de nieuwjaarsnacht van 2019
Duindorpers kijken naar het vreugdevuur in de nieuwjaarsnacht van 2019 © Omroep West

Weer verplicht anderhalve meter afstand houden

Het is weer verplicht om anderhalve meter afstand te houden. Het kabinet heeft de maatregel die eind september verdween, opnieuw ingevoerd vanwege het nog altijd oplopende aantal coronabesmettingen. Dinsdag meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 153.957 positieve coronatests in zeven dagen tijd. Een week eerder kwamen er nog ruim 110.000 besmettingen aan het licht.
Het Europapark in Alphen aan den Rijn
Het Europapark in Alphen aan den Rijn © John van der Tol
De maatregel om anderhalve meter afstand te houden geldt niet voor mensen die tot één huishouden behoren. Ook op plaatsen als de bioscoop of het restaurant waar het coronatoegangsbewijs moet worden getoond, is afstand houden niet verplicht. Voor het hoger en het middelbaar beroepsonderwijs geldt de maatregel niet, net als voor sporten en andere hobby's waarbij afstand houden niet gaat. Bij contactberoepen als de kapper, fysiotherapeut en bij autorijles geldt in de meeste gevallen een mondkapjesplicht. In winkels moet afstand worden gehouden en een mondmasker worden gedragen.

Uitbreiding regelingen op tafel tijdens debat over steunpakket

De Tweede Kamer bespreekt woensdag de steunmaatregelen die het kabinet weer in het leven heeft geroepen wegens de aangescherpte coronaregels. Een ruime meerderheid pleit inmiddels ook voor de terugkeer van de loonsteunregeling NOW als de maatregelen langer duren.
Het kabinet kondigde eerder aan in het derde kwartaal 1,3 miljard euro uit te trekken om bedrijven te ondersteunen na de recente coronamaatregelen. Bedrijven die hun omzet met 30 procent zien dalen kunnen op een Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) rekenen.

Totale studieschuld loopt op vanwege pandemie

Veel meer jongeren zijn begonnen met studeren en daardoor is de gezamenlijke studieschuld dit jaar verder opgelopen. De oorzaak ligt bij het coronavirus. De slagingspercentages waren volgens het statistiekbureau CBS in schooljaar 2019/2020 uitzonderlijk hoog, onder meer omdat het schriftelijk eindexamen was geannuleerd. Bovendien was een tussenjaar amper mogelijk en gingen jongeren daarom meteen studeren.
De totale studieschuld van huidige en voormalige studenten is begin 2021 opgelopen tot 24,4 miljard euro. Dat is 1,6 miljard euro meer dan een jaar eerder, ofwel 7 procent. In totaal hebben 1,6 miljoen Nederlanders een studieschuld. De gemiddelde studentenlening is voor het eerst in vijf jaar niet gestegen en blijft 15.200 euro.
In het schooljaar van 2019 en 2020 namen bijna alle examenleerlingen een diploma mee naar huis. Vanwege de uitbraak van het coronavirus was het schriftelijk eindexamen geannuleerd. Het eindcijfer van elk vak werd daarom vastgesteld op basis van de schoolexamens.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.