Coronavirus: Kabinet koerst af op openhouden scholen, wel eerdere sluitingstijden andere sectoren

Mark Rutte donderdagmiddag bij het Catshuis
Mark Rutte donderdagmiddag bij het Catshuis © ANP
REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van donderdag 25 november.

Kabinet koerst af op openhouden scholen, wel eerdere sluitingstijden andere sectoren

Het kabinet heeft een idee welke 'richting' het op wil om het aantal coronabesmettingen te verminderen, maar een officieel besluit volgt vrijdag. Ingewijden melden dat er nog veel kan veranderen. Het lijkt het meest waarschijnlijk dat het kabinet meegaat in het advies van het Outbreak Management Team om horeca, niet-essentiële winkels en culturele instellingen om 17.00 uur te laten sluiten. Ingewijden melden aan de NOS dat dat zaterdagochtend in zou moeten gaan.
De betrokken bewindslieden overlegden donderdag zoals gebruikelijk weer op het Catshuis. Tijdens dat overleg toonden demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge zich de grootste voorstanders van hard ingrijpen.
Het lijkt ook waarschijnlijk dat het onderwijs open zal blijven, iets wat het OMT ook al adviseerde. Maar of er op scholen bijvoorbeeld extra maatregelen worden overwogen om besmettingen daar tegen te gaan, is nog onduidelijk.

Frauduleuze QR-codes van CoronaCheck-app gegooid

Mensen die een gekochte, neppe QR-code in de CoronaCheck-app hebben, kunnen die code niet meer laten zien om toegang te krijgen op plekken waar zo'n coronapas wordt gevraagd. Het ministerie van Volksgezondheid bevestigt na een bericht van de NOS dat het recent een manier heeft gevonden om deze frauduleuze QR-codes van de app te gooien. Ook kant-en-klare codes die mensen op websites of in app-groepen delen, worden geblokkeerd.
Om hoeveel codes het gaat, kan een woordvoerster van het ministerie niet zeggen. Mensen krijgen een groen vinkje met hun QR-code als ze zijn gevaccineerd, aantoonbaar zijn hersteld of recent negatief zijn getest. Pas dan mogen ze ergens naar binnen. Op steeds meer plekken moeten mensen de corona-app laten scannen voor toegang.
Begin deze maand ruimde het ministerie een juridische belemmering uit de weg die ervoor zorgde dat valse QR-codes uit het buitenland niet konden worden geblokkeerd.

Coronaproof vergaderen in Haagse raad zorgt voor irritatie bij Hart voor Den Haag

De Haagse gemeenteraad heeft in de strijd tegen het coronavirus de vergaderregels weer aangescherpt. Per partij mag slechts één woordvoerder de raadszaal in. De raad was hier een paar weken geleden juist van afgestapt. Hart voor Den Haag/Groep de Mos is ontevreden over de aanscherping en wil weer met de hele raad vergaderen in het Atrium. Maar volgens Chris van der Helm, de voorzitter van het presidium van de gemeenteraad, is daar vergaderen 'onwenselijk'.
Afgelopen week heeft het presidium, het dagelijks bestuur van de raad dat bestaat uit raadsleden, in een mail aan de gemeenteraad laten weten dat de vergaderorde weer is aangepast. Dat is besloten naar aanleiding van de persconferentie van het kabinet van 12 november waarin de anderhalve meter weer als uitgangspunt is gesteld. In de raadszaal kan die afstand niet bewaard worden en dus mag nog maar één raadslid per partij in de raadzaal aanwezig zijn. Om ervoor te zorgen dat iedereen kan stemmen, dus ook de raadsleden die ziek zijn of klachten hebben, wordt er na de vergadering digitaal gestemd.
Haagse gemeenteraad in het Atrium
Haagse gemeenteraad in het Atrium © Omroep West
Deze werkwijze zorgt voor irritatie bij Hart voor Den Haag/Groep de Mos. 'We hebben het hier over het belangrijkste democratische proces van het hoogste orgaan van de stad', stelde raadslid Ralf Sluijs donderdag in een raadsvergadering. 'Daar wordt in mijn ogen heel gemakzuchtig mee omgegaan en dat vind ik een kwalijke zaak. De stad heeft er recht op om haar volksvertegenwoordigers in volledigheid aan het werk te zien. Ze hebben ons toch niet gekozen om met een zak chips op de bank een stemknop in te drukken?'
Volgens Sluijs kan er gemakkelijk in het Atrium van het stadhuis of andere locaties in de stad, zoals Amare, vergaderd worden. 'We vergaderden daar toen er nog niet eens aan vaccin was. En dan zou het nu niet kunnen? Dat gaat er bij mij niet in.' Toch vindt Van der Helm, die spreekt namens het presidium, het niet wenselijk om in het Atrium te vergaderen. 'Dat kan alleen woensdagavond, omdat het stadhuis donderdagavond open is voor bezoekers', zei hij. 'Wij vergaderen gemiddeld negen uur en dat zou betekenen dat wij dan steeds pas om drie uur in de nacht klaar zijn. Bovendien lopen de kosten op die nodig zijn voor het opbouwen van de raadszaal in het Atrium. Ook wil het presidium raadsleden met klachten de kans geven om te stemmen.' Een motie die Hart voor Den Haag donderdag indiende werd verworpen. Alleen de PVV en de Partij voor de Dieren stemden voor.

KHN Den Haag: eerdere sluiting is nekslag voor restaurants

Als het kabinet besluit dat de horeca om 17.00 uur moet gaan sluiten, zou dat een 'nekslag' zijn voor restaurants en cafés. Dat zegt voorzitter Maarten Hinloopen van de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in Den Haag. Nu moet de horeca nog om 20.00 uur de deuren sluiten, maar het Outbreak Management Team (OMT) zou adviseren dat de horeca, niet-essentiële winkels en culturele instellingen zoals theaters, bioscopen en concertzalen om 17.00 uur dicht moeten gaan.
De horeca moet eerder dicht om het aantal besmettingen omlaag te brengen
De horeca moet eerder dicht om het aantal besmettingen omlaag te brengen © ANP
Hinloopen zegt een onderbouwing van een eventuele vervroegde sluiting te missen, want volgens hem zijn er geen bewijzen dat de horeca een grote besmettingshaard is. 'Het blijft dan ook een raar verhaal om steeds naar de horeca te kijken.' Hij maakt zich zorgen over het draagvlak bij horecaondernemers voor een vervroegde sluiting en zegt dat de horeca juist al heel veel doet om coronabesmettingen tegen te gaan.

Wat zijn de cijfers deze donderdag?

Voor de tweede dag op rij liggen er minder coronapatiënten op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis dan een dag eerder. Dat blijkt uit de dagelijkse coronacijfers die halverwege de middag bekend zijn gemaakt door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de intensive cares zijn ongeveer evenveel nieuwe patiënten opgenomen dan een dag eerder. Het aantal nieuwe coronabesmettingen ligt 1500 stuks lager dan woensdag. Dat is de eerste daling sinds 30 september. Het is wel de tiende dag op rij met meer dan 20.000 nieuwe gevallen.
  • 22.274 nieuwe coronabesmettingen (woensdag: 23.789)
  • 304 nieuwe coronapatiënten op verpleegafdelingen van ziekenhuizen (totaal: 2015, -15 ten opzichte van woensdag)
  • 49 nieuwe coronapatiënten op intensive cares van ziekenhuizen (totaal: 530, +25 ten opzichte van woensdag)
  • 61 met corona besmette mensen zijn overleden (woensdag: 50)

OMT: horeca en niet-essentiële winkels einde van middag dicht

Restaurants, cafés, niet-essentiële winkels en zogeheten doorstroomlocaties zouden voorlopig om 17.00 uur dicht moeten gaan. Ook dat staat in het nieuwe advies van het Outbreak Management Team (OMT) aan het demissionaire kabinet, weet de NOS. Op dit moment moeten horeca en essentiële winkels om 20.00 uur de deuren sluiten, alle andere winkels moeten om 18.00 uur dicht.
Of het kabinet de adviezen overneemt, is nog niet duidelijk. Donderdag komen in de loop van de middag de meest betrokken ministers rond de coronacrisis bijeen voor overleg. Vrijdagavond is er een nieuwe persconferentie. Dan wordt ook duidelijk of de scholen openblijven, zoals het OMT adviseert, of dat de regering anders beslist.
Binnen het OMT is een felle discussie geweest over zwaardere maatregelen om het aantal besmettingen terug te dringen. Toch is in het advies gekozen voor maatregelen die minder ver gaan. Daarover heerst onvrede binnen het OMT, melden bronnen aan BNR Nieuwsradio. Zo blijkt dat het OMT adviseert om de sluitingstijden in de horeca te beperken in plaats van helemaal te sluiten. Ook winkels kunnen in het advies open blijven.

Alphens restaurant dicht vanwege maatregelen

Proeflokaal Bregje in Alphen aan den Rijn houdt de komende tijd de deuren gesloten. Nu horeca om 20.00 uur moeten sluiten, is het volgens het restaurant niet langer rendabel om open te blijven. Voorlopig gaat de eetgelegenheid over op thuisbezorgen.
Proeflokaal Bregje in Alphen aan den Rijn
Proeflokaal Bregje in Alphen aan den Rijn © Google Maps

OMT: houd scholen open, kijk naar andere sectoren

Het Outbreak Management Team (OMT) heeft het demissionaire kabinet geadviseerd het hele onderwijs open te houden. Dat zeggen bronnen tegen de NOS. Of dat ook daadwerkelijk gaat gebeuren, moet de regering nog beslissen. Bij het bijna twee weken geleden aangekondigde maatregelenpakket besloot het kabinet ook deels anders dan het OMT adviseerde.
Hoewel er veel besmettingen zijn op scholen, vindt het OMT dat er alles aan gedaan moet worden om ze niet te sluiten. Het advies geldt voor zowel basis- en middelbare scholen als universiteiten en hogescholen. Het kabinet zou in de ogen van het OMT eerst in andere sectoren moeten kijken wat er kan gebeuren om het aantal besmettingen terug te dringen.
De PO-Raad, die namens het basisonderwijs spreekt, roept het kabinet op het advies te volgen. 'Tijdens eerdere schoolsluitingen hebben we gezien dat het voor kinderen ontzettend belangrijk is om samen met klasgenootjes naar school te gaan', reageert voorzitter Freddy Weima. Ook de VO-Raad, die de middelbare scholen vertegenwoordigt, en de koepelorganisatie van hogescholen willen graag dat de scholen openblijven.

'Alles ligt op tafel' bij overleg ministers in Catshuis

In het Catshuis in Den Haag gaan de meest betrokken ministers rond de coronacrisis donderdagmiddag met elkaar in overleg over eventuele nieuwe coronamaatregelen. 'Alles ligt op tafel', weet politiekverslaggever Wilco Boom van de NOS. Hij noemt als mogelijke opties onder meer het sluiten van scholen, kappers en sportscholen.
Op dit moment zijn sportscholen alleen toegankelijk met een groene QR-code
Op dit moment zijn sportscholen alleen toegankelijk met een groene QR-code © ANP
Vrijdagavond is de vervroegde kabinetspersconferentie. De nieuwe maatregelen kunnen mogelijk al zaterdag ingaan. 'Het feit dat de persconferentie eerder dan gepland komt, maakt het waarschijnlijk dat er strengere maatregelen komen', voorspelt Boom in het NOS Radio 1 Journaal. Maar het valt nog niet te zeggen welke regels het kabinet instelt om de besmettings- en opnamecijfers te drukken. Woensdagavond werd duidelijk dat een groot deel van de ziekenhuizen planbare zorg moet afzeggen.
Onderwijsbronnen meldden woensdag aan De Telegraaf dat de kans groot is dat scholen vanaf maandag voor twee weken dichtgaan. Hoewel het Outbreak Management Team (OMT) in het meest recente advies benadrukte dat dit een uiterste optie is, gezien de schadelijke bijeffecten van dichte scholen voor leerlingen, ligt dit toch op tafel vanwege de hoge besmettingscijfers onder kinderen en jongeren. Boom noemt het een realistische optie voor het kabinet.

Nederland blijft donkerrood op coronakaart

Doordat het aantal positieve tests onverminderd hoog blijft en zelfs toeneemt, blijft Nederland donderdag donkerrood op de Europese coronakaart. Dat is het hoogste waarschuwingsniveau dat er is. Iedere donderdag wordt de kaart vastgesteld door het ECDC, de Europese tegenhanger van het RIVM. Daarbij wordt gekeken naar het aantal en het percentage positieve tests in de afgelopen twee kalenderweken.
Nog altijd is Limburg de grootste brandhaard. Daar werden de afgelopen twee weken bijna 22.500 inwoners positief getest. Dat komt neer op 2012 gevallen op elke 100.000 inwoners. Van elke 50 Limburgers bleek er de afgelopen twee weken één besmet. De provincie is daarmee zelfs een van de grootste brandhaarden in Europa.

Gezondheidsraad komt met nieuw advies over boosterprikken

Op donderdag brengt de Gezondheidsraad een nieuw advies over boosterprikken naar buiten. Eerder deze maand vroeg demissionair zorgminister Hugo de Jonge (CDA) nog om een spoedadvies over boosterprikken voor mensen die jonger zijn dan 60 jaar en eerder het Janssen-vaccin hebben gekregen.
Vooral jongere mensen hebben het Janssen-vaccin gehad. Daarmee was men na één prik al volledig gevaccineerd. De Jonge wil weten of de Gezondheidsraad het wenselijk vindt om deze groep een booster te geven. In meerdere andere landen gebeurt dat al wel. Zo mag in België iedereen die eerder het vaccin van Janssen kreeg nu al een booster halen.
Deze man uit Den Haag krijgt zijn boosterprik
Deze man uit Den Haag krijgt zijn boosterprik © ANP

Huiselijk geweld neemt toe tijdens pandemie

Tijdens de coronapandemie is er wereldwijd meer huiselijk geweld gemeld, concludeert mensenrechtenorganisatie Oxfam op basis van een nieuw rapport dat donderdag verschijnt. In sommige landen verdubbelde het aantal meldingen zelfs. 'We zien dat de pandemie bestaande ongelijkheden vergroot en dat juist vrouwen, meisjes en ook LHBTQI+'ers altijd het hardst getroffen worden. Dit geweld leidt tot emotionele nood en toenemende armoede', zegt Katinka Moonen van Oxfam Novib Nederland.
De organisatie heeft wereldleiders opgeroepen om serieuze maatregelen te nemen tegen het geweld. Dat hebben verschillende landen, ondanks eerdere beloftes, volgens de organisatie nog niet gedaan. Van het geld dat regeringen hebben ingezet om de pandemie te bestrijden (23,8 biljoen euro), 'is slechts 0,0002 procent besteed aan de bestrijding van huiselijk geweld'.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.