Coronavirus: Bonden en werkgevers willen plan om nieuwe lockdowns te voorkomen

Horeca in Leiden
Horeca in Leiden © ANP
REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 26 november.

Gommers: OMT-advies steeds moeilijker door gebrekkige data

Het overleg van het Outbreak Management Team (OMT) van afgelopen woensdag was het moeilijkste tot nu toe, zegt ic-baas en OMT-lid Diederik Gommers. Uit die bijeenkomst kwam het advies waarop het demissionaire kabinet de vrijdagavond aangekondigde maatregelen heeft gebaseerd. Volgens hem neemt de verdeeldheid onder de belangrijkste adviseurs van het demissionaire kabinet toe.
De voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care zegt dat dat vooral komt doordat de cijfers waar het OMT zich op baseert, zoals de voorspelde ziekenhuisopnames, de laatste tijd hoger bleken dan waar eerder op was gerekend. 'Dat maakt OMT-deelnemers onzekerder. Je ziet nu gewoon dat het niet meer helemaal onder controle is', aldus Gommers.
Zelf was het ic-hoofd samen met 'enkele andere OMT-leden' voorstander van een harde lockdown. Toch zegt Gommers vrede te hebben met het uiteindelijke, minder strikte, OMT-advies, waar het kabinet zich volgens de ic-arts 'aardig' aan heeft gehouden. 'Ook doet het mij goed dat het kabinet zegt lang over het nemen van besluiten te hebben gedaan en er extra over heeft nagedacht.'

Popsector baalt van sluiting, wil heldere regels voor steun

De popsector verwacht dat veel podia de komende tijd de deuren sluiten omdat het met de nieuw aangekondigde maatregelen bijna niet mogelijk is concerten te organiseren. De sector vraagt om heldere regels met betrekking tot de aangekondigde steunpakketten.
'Heel jammer dat we dicht moeten, zeker omdat we niet bijdragen aan besmettingen, maar als het bijdraagt aan het afnemen van de druk op ziekenhuizen werken we mee', zegt Berend Schans namens de brancheorganisatie van poppodia en festivals VNPF. Hij denkt dat veel podia de komende weken de deuren helemaal zullen sluiten. 'Feitelijk is dit een 100 procent lockdown.'

Nederlanders kunnen 'gewoon' van en naar Zuid-Afrika vliegen

Nederlanders kunnen van en naar Zuid-Afrika blijven vliegen ondanks het vrijdag ingestelde inreisverbod wegens zorgen over een nieuwe coronavariant. Dat zeggen KLM en het ministerie van Infrastructuur. 'Door Zuid-Afrika zijn er geen nieuwe restricties ingesteld', aldus een woordvoerster van KLM. Er worden volgens haar geen extra voorwaarden gesteld aan mensen die naar Zuid-Afrika willen vliegen. Het inreisverbod terug naar Nederland geldt niet voor Nederlanders en andere EU-burgers.
Vanuit de overheid luidt het advies om alleen voor noodzakelijke reizen naar Zuid-Afrika te gaan en dus niet op vakantie. Nederlanders kunnen terug naar huis en EU-burgers mogen doorreizen op weg naar hun thuisland. Er geldt wel een dubbele testverplichting en een quarantaineplicht.
Er wordt een uitzondering gemaakt voor bepaalde groepen, aldus KLM. Het gaat dan om luchtvaartpersoneel, medisch noodzakelijk personeel, zeevarenden en mensen die om dwingende gezinsredenen of humanitaire redenen moeten reizen. Volgens KLM zijn er dus meerdere categorieën van reizigers voor wie het essentieel is om te reizen. Ook voor hen geldt dan wel de dubbele testverplichting en de quarantaineplicht.

68 miljoen voor culturele sector na nieuwe coronamaatregelen

De nieuwe aanscherping van de coronamaatregelen treft de culturele en creatieve sector hard. Daarom komt het demissionaire kabinet met een nieuw steunpakket van 68 miljoen euro. Daar moet de sector het mee doen tot het eind van het jaar.
Musea, theaters en concertzalen moeten hun deuren vanaf zondag dagelijks om 17.00 uur sluiten. Overdag kunnen ze ook minder bezoekers ontvangen omdat de 1,5 meter afstand verplicht wordt. Er mag in doorstroomlocaties zoals musea en monumenten één persoon per 5 vierkante meter worden toegelaten. De maatregelen gelden in elk geval voor drie weken.
'Juist nu de agenda’s van de instellingen weer gevuld waren met nieuwe voorstellingen en tentoonstellingen van internationaal allure is dit een extra harde klap', aldus het ministerie van Cultuur. 'Culturele zelfstandigen zien opdrachten opdrogen en culturele instellingen blijven achter met uitverkochte voorstellingen die niet door kunnen gaan.'

KNVB vraagt Tweede Kamer om trainen na 17.00 uur te bespreken

Het niet kunnen trainen na 17.00 uur heeft volgens de KNVB direct gevolgen voor de fitheid van de bijna 1,2 miljoen amateurvoetballers in Nederland en is cruciaal om in het weekend te kunnen blijven voetballen. Daarom roept de voetbalbond de Tweede Kamer op om komende dinsdag deze nieuwe maatregel van de regering tegen het coronavirus met het kabinet te bespreken. 'Geef ons de mogelijkheid om fysiek en mentaal fit te blijven!', betoogt de KNVB in een persverklaring.
'Voor veel kinderen en bijna alle volwassenen is het doordeweeks niet mogelijk om voor 17.00 uur te trainen. Dan kunnen ze dus niet onder deskundige begeleiding sporten bij een vereniging. Maar men kan wel gezamenlijk in een park een balletje gaan trappen', merkt de KNVB op.
De voetbalbond begrijpt niet dat de sport door het kabinet als 'niet-essentieel' wordt gekenmerkt. 'Dat vinden wij raar. Sporten stimuleert de gezondheid en weerstand en verkleint de kans op hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes en psychische problemen. Naar ons idee is sporten juist 'essentieel', zowel tijdens de pandemie als voor de toekomstige volksgezondheid.'

Advies aan zwangeren om ook boosterprik te nemen

Zwangeren zouden een boosterprik tegen het coronavirus moeten nemen. Dat adviseert de werkgroep COVID-19 en Zwangerschap 'met nadruk' aan alle zwangeren, ongeacht de termijn van de zwangerschap. Eerder dit jaar adviseerde de werkgroep alle zwangeren al om zich in te laten enten tegen corona, met een mRNA-vaccin. De vaccins van Pfizer en Moderna zijn mRNA-vaccins.
Dat advies geldt dus ook voor de boosterprik. De prik moet minimaal zes maanden na de tweede dosis worden gezet. Vrouwen die ondanks hun eerdere inentingen toch een coronabesmetting hebben gehad, moeten tot zes maanden na die infectie wachten.
Daarnaast ziet de werkgroep 'geen bezwaar' tegen een (extra) coronaprik voor mensen die proberen om een kind te krijgen en ook voor vrouwen die borstvoeding geven is het veilig. Momenteel krijgen onder meer ouderen en mensen in de zorg een boosterprik. In die laatste groep zitten dus ook vrouwen in de vruchtbare leeftijd.

Gemeente Den Haag: geen demonstratie bij Turfmarkt

Mensen die tegen de coronamaatregelen willen protesteren mogen dit niet doen bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. De gemeente Den Haag heeft laten weten dat mensen die hun mening willen uiten hiervoor terecht kunnen op de Koekamp.
De gemeente laat weten dat de politie op diverse plekken in het centrum zichtbaar aanwezig is. Mensen wordt opgeroepen om niet naar de Turfmarkt te komen.
Bij de vorige coronapersconferenties braken buiten ongeregeldheden uit. Op de Turfmarkt, de straat waar onder meer de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken zijn, gooiden tegenstanders van coronabeperkingen stenen en vuurwerk naar de politie.

Bonden en werkgevers willen plan om nieuwe lockdowns te voorkomen

Vakbonden en ondernemersorganisaties willen zo snel mogelijk met het demissionaire kabinet in gesprek over een coronaplan dat Nederland weer perspectief moet bieden en voorkomt dat er steeds weer nieuwe lockdowns nodig zijn. Dat laten de bonden FNV, CNV, VCP en organisaties als VNO-NCW en LTO Nederland weten in een gezamenlijke verklaring.
'Het virus is voorlopig nog onder ons. We hebben een plan nodig om daarmee te leven, zonder steeds weer alles op slot te moeten gooien', aldus de sociale partners. Met hun oproep steken ze naar eigen zeggen de hand uit om daar samen met het kabinet aan te gaan werken.

Grapperhaus: avondklok is laatste redmiddel

Het kabinet kan de avondklok weer invoeren als het nodig is, maar volgens demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie) is dit 'een laatste redmiddel'. Volgens hem geeft de wet nu al ruimte voor een herinvoering van de maatregel. Wel benadrukt de minister dat het kabinet 'uiterste middelen niet meteen moet inzetten'.
Eerder dit jaar gold ook een avondklok, van eind januari tot en met eind maart. Die heeft volgens het Outbreak Management Team (OMT) goed geholpen tegen de verspreiding van het virus, zegt Grapperhaus. Wat het exacte effect van de maatregel toen was, 'wordt nog precies becijferd'. De minister roept iedereen op zich aan de coronaregels te houden, zodat het herinvoeren van de avondklok niet nodig is.
De invoering van de maatregel in januari leek allerminst zeker, nadat de rechter in eerste instantie had geoordeeld dat de wettelijke basis ervoor niet deugde. Ook twijfelde de rechtbank aan het nut ervan. Later kreeg het kabinet in hoger beroep alsnog gelijk. In de tussentijd had de regering al een spoedwet gemaakt, waardoor de wettelijke basis alsnog op orde was.

'Avondlockdown gaat zondag in'

Het demissionaire kabinet maakt vrijdagavond bekend dat de nieuwe maatregelen zondag ingaan. Dat meldt de NOS. Vanaf zondag zullen onder meer de niet-essentiele winkels, de horeca en theaters en bioscopen hun deuren om 17.00 uur moeten sluiten. De verwachting was dat de nieuwe maatregelen zaterdag al in zouden gaan.
De nieuwe maatregelen gaan drie weken duren, zo zeggen Haagse bronnen tegen de NOS. De regel geldt onder meer voor restaurants en cafés, 'niet-essentiële' winkels, de cultuursector, 'doorstroomlocaties' en de amateursport. Scholen kunnen openblijven. Levensmiddelenwinkels kunnen tot 20.00 uur openblijven.
Leerlingen vanaf groep zes op basisscholen en middelbare scholieren worden verder verplicht in de gang een mondkapje te dragen.

Bijna 2600 patiënten in ziekenhuizen

Ziekenhuizen behandelen momenteel 2598 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat is het hoogste aantal sinds 4 mei. In de afgelopen dag steeg het totale aantal opgenomen patiënten met 53.
Op de verpleegafdeling liggen nu 2070 coronapatiënten. De laatste keer dat de klinieken zo veel mensen onder hun hoede hadden, was op 6 januari. Ten opzichte van donderdag liggen er 55 coronapatiënten meer. De bezetting op de intensive cares daalde juist iets. Het aantal coronapatiënten daar daalde met twee naar 528.
© ANP

De Jonge: planbare operaties landelijk uitgesteld, hulp Defensie

Zorgminister Hugo de Jonge heeft de zogeheten 'fase 2d' afgekondigd. Alle ziekenhuizen stellen planbare zorg uit, indien nodig en 'medisch aanvaardbaar' worden ook kritieke planbare operaties langer uitgesteld dan eigenlijk de bedoeling is. Dit om handen vrij te spelen voor zorg voor Covid-patiënten en op de intensive cares. Ook wordt de hulp van Defensie ingeschakeld.
Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding en het Landelijk Netwerk Acute Zorg hadden om de invoering van deze aanpak gevraagd. Dit is de laatste fase voor fase 3, die in de praktijk 'code zwart' betekent. Dan is er zelfs een tekort aan ic-bedden.
In de praktijk betekent dit, dat de 'heup-, knie- en staaroperaties echt overal stoppen' om meer mensen aan de bedden te hebben waar acute zorg aan (corona)patiënten moet worden geleverd. 'We hebben iedereen nodig om zorg te blijven leveren', zegt De Jonge. Deze nieuwe stap heeft 'vergaande gevolgen', geeft de zorgminister toe.
Minister Hugo de Jonge
Minister Hugo de Jonge © ANP

Lastminutereserveringen stromen binnen bij restaurants

Nederlanders zijn in aanloop naar de verwachte nieuwe coronamaatregelen druk bezig met het reserveren bij restaurants voor vrijdagavond. Het aantal lastminutereserveringen stroomt binnen bij aanbieders van onlinereserveringssystemen, zo blijkt uit een rondgang bij onder meer Eet.nu, Heerlijk.nl, BookDinners en Resengo. Ook merken de platforms dat restaurants vanaf zaterdag weer opengaan voor afhalen.
Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid houden vrijdagavond een persconferentie waarin zij naar verwachting nieuwe coronamaatregelen aankondigen. Dit zou onder meer kunnen betekenen dat horecabedrijven om 17.00 uur de deuren moeten sluiten. De regels gaan mogelijk zaterdag in.

RIVM: nieuwe variant buiten de deur houden wordt moeilijk

Het wordt waarschijnlijk zeer lastig om de nieuwe, vermoedelijk besmettelijkere coronavariant die in zuidelijk Afrika is gesignaleerd buiten de deur te houden, zegt viroloog Chantal Reusken van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De verspreiding van nieuwe varianten is tot dusver vrijwel nooit beperkt gebleven tot een bepaald gebied. 'Wat we kunnen doen is zo veel mogelijk vertragen.' Volgens Reusken zijn er 'nog geen aanwijzingen' dat de variant nu al in Nederland is.
Demissionair coronaminister Hugo de Jonge kondigde vrijdagochtend een vliegverbod aan voor vluchten uit zuidelijk Afrika. Dat is zeker een goed idee, aldus Reusken. De eerste signalen uit Afrika zijn volgens haar namelijk 'alarmerend'. De variant lijkt besmettelijker.
Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP

'Alleen nog hoogstnoodzakelijke huisartsen- en wijkzorg mogelijk'

Alleen de hoogstnoodzakelijke huisartsenzorg en wijkverpleging is op dit moment nog haalbaar. Dat schrijven de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV), beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) en brancheorganisatie voor de ouderenzorg ActiZ in een gezamenlijke boodschap. De druk op deze zorg neemt razendsnel toe door de toenemende vraag naar zorg aan huis in combinatie met het hoge aantal zorgverleners dat thuiszit door ziekte en quarantaine.
Huisartsen roepen mensen op om zich met spoedeisende klachten te blijven melden, maar in alle andere gevallen moet rekening worden gehouden met langere wachttijden. LHV-voorzitter Mirjam van 't Veld steekt de huisartsen ondertussen een hart onder de riem in een video, omdat die zich volgens haar 'in een lastige situatie bevinden'. 'Ik hoop dat jullie steun aan ons vinden maar ook steun bij elkaar. We zullen toch met elkaar de schouders eronder moeten zeten.'

Directeur theater: 'Onduidelijkheid is dramatisch'

Horeca, niet-essentiële winkels en culturele instellingen om 17.00 uur sluiten. Het is een van de plannen dat op tafel ligt en mogelijk aangekondigd wordt tijdens de persconferentie vanavond. Tot grote onvrede van theaters. 'De onduidelijkheid neemt dramatische vormen aan', zegt directeur Cees Debets van het Nationale Theater in Den Haag bij West Wordt Wakker.
De directeur noemt het vooral ingewikkeld dat er nog steeds veel onduidelijkheid is. 'Ik heb vanavond voorstellingen, morgen voorstellingen, dat zijn grote, dure projecten met uitverkochte zalen', zegt Debets. 'Betekent dit dat we het verzoek krijgen om vroeg op de dag voorstellingen te spelen? Maar dan heb je nog steeds grote groepen mensen', vervolgt hij.
Als de maatregel om theaters eerder te sluiten inderdaad wordt ingevoerd, zit Debets vooral met wat het met mensen doet. 'Hoeveel mensen er worden teruggeworpen in hun eenzame omgeving, dat vind ik eigenlijk het ergste.'

Vanavond persconferentie

Vanavond staat een nieuwe coronapersconferentie op de planning. Demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge zullen dan bekendmaken welke nieuwe maatregelen er worden ingevoerd. Daar moeten vrijdag nog wel wat knopen over doorgehakt worden.
Het lijkt het meest waarschijnlijk dat het kabinet meegaat in het advies van het Outbreak Management Team om horeca, niet-essentiële winkels en culturele instellingen om 17.00 uur te laten sluiten. Het onderwijs kan mogelijk openblijven. Maar of er op scholen bijvoorbeeld extra maatregelen worden overwogen om besmettingen daar tegen te gaan, is nog onduidelijk.
Mark Rutte komt donderdag aan bij het Catshuis voor beraad over maatregelen
Mark Rutte komt donderdag aan bij het Catshuis voor beraad over maatregelen © ANP

CBS: oversterfte vorige week bijna 900

De stijging van het aantal sterfgevallen zet door, zo laten cijfers van vorige week zien. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) merkt opvallend veel overlijdens op bij mensen van 65 jaar of ouder. De onderzoekers weten later pas waaraan deze mensen zijn overleden. Maar de oorzaak ligt vermoedelijk bij de nieuwe golf van coronabesmettingen en ziekenhuisopnames.
Vorige week overleden bijna 3850 mensen. Dat zijn er zo'n 900 meer dan te verwachten viel op basis van sterftecijfers in voorgaande jaren en demografische trends.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.