Coronavirus: De nieuwe coronamaatregelen zijn ingegaan

© ANP
REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van dit weekend.

De nieuwe coronamaatregelen zijn ingegaan

De nieuwe coronamaatregelen die het kabinet vrijdag heeft bekendgemaakt, zijn zondag ingegaan en gelden in ieder geval tot en met 18 december. Op dinsdag 14 december bekijkt het kabinet wat het effect is geweest van de maatregelen en wat er verder moet gebeuren.
 • Niet-essentiële winkels en dienstverleners, horeca, locaties voor kunst en cultuur, dierentuinen, pretparken en evenementen moeten dicht zijn tussen 17.00 en 05.00 uur. Essentiële winkels zoals supermarkten en drogisterijen mogen open blijven tot 20.00 uur.
 • Essentiele dienstverlening zoals de notaris of advocaat, hypotheekadviseur en medische contactberoepen houden normale openingstijden. Ook bibliotheken mogen tot 20.00 hun deuren open houden.
 • Amateursport (wedstrijden en trainingen) is tussen 17.00 en 05.00 uur niet meer toegestaan. Topsporters (trainen en wedstrijden spelen) en professionele kunst- en cultuurbeoefening mogen wel actief zijn na 17.00 uur, maar er is geen publiek welkom.
 • Anderhalve meter afstand is verplicht voor alle volwassen vanaf 18 jaar.
 • Voor iedereen geldt: blijf zoveel mogelijk thuis en houdt anderhalve meter afstand van anderen.
 • Anderhalve meter afstand houden en een mondkapje worden verplicht op alle plaatsen waar een vaste zitplaats geldt, zoals in de horeca, bioscopen en theaters. Daardoor kunnen er minder mensen binnen zijn.
 • Anderhalve meter afstand en een mondkapje worden verplicht op doorstroomlocaties, bijvoorbeeld op beurzen. Daardoor kunnen er minder mensen worden toegelaten.
 • Het advies om thuis te werken wordt aangescherpt naar ‘Werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand.
 • Ga je bij anderen op bezoek of ontvang je bezoek, doe dan een zelftest.
 • Wees extra voorzichtig bij contacten tussen ouderen vanaf 70 jaar en kinderen onder de 12 jaar.
 • Deze nieuwe maatregelen komen boven op de adviezen en regels die nu al voor iedereen gelden, zoals het dringende advies om thuis niet meer dan vier gasten per dag te ontvangen, de mondkapjesplicht, geen publiek bij sport, een maximale groepsgrootte van 1250 mensen in grote zalen en de inzet van het coronatoegangsbewijs en vaste zitplaats in de horeca en de cultuursector.
 • Het onderwijs blijft open, maar er komen wel looproutes in de scholen, mondkapjes in de gang voor leerlingen vanaf groep 6 en in het voortgezet onderwijs. En regelmatige zelftesten voor docenten en leerlingen vanaf groep 6 en in het hele voortgezet onderwijs. Kinderen jonger dan 12 jaar met milde neusverkoudheid en een snotneus moeten thuisblijven en zich laten testen bij de GGD.
 • Het kabinet breidt het steunpakket voor bedrijven fors uit. Zo keert de loonsubsidie NOW terug en verhoogt het kabinet de Tegemoetkoming Vaste Lasten.
 • Zoveel mogelijk ouderen krijgen voor het einde van het jaar een booster. Defensie gaat met 750 medewerkers en studenten van MBO tot universiteit helpen bij het vaccineren. Ook het vaccineren van niet-mobiele ouderen gaat sneller van start. Vanaf volgende week in plaats van januari.

Weer zo'n 22.000 coronabesmettingen vastgesteld

Het aantal positieve coronatests groeit nauwelijks meer. Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 22.193 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is vergelijkbaar met de vorige dagen.
In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM 157.540 positieve tests. Gemiddeld komt dat neer op 22.506 nieuwe gevallen per dag, een nieuw record. Het totaal over de afgelopen zeven dagen ligt 7 procent hoger dan het totaal over de week ervoor. Dat is het laagste 'groeigetal' sinds 6 oktober. Vorige week zondag lag het weektotaal ruim 56 procent hoger dan in de week daarvoor.
Dat het aantal positieve tests afvlakt, wil niet zeggen dat het aantal besmettingen stabiliseert en we op de top van de golf zitten. De teststraten van de GGD'en zitten tegen hun maximale capaciteit aan. Ze testen ongeveer 100.000 mensen per dag, en de laatste weken valt 20 tot 25 procent van alle testen daar positief uit. Dat komt ongeveer overeen met de ruim 20.000 positieve tests die Nederland nu voor de dertiende dag op rij heeft. Het zou dus kunnen dat meer mensen corona onder de leden hebben, maar dat het niet meer lukt om alle besmettingen te vinden.
Het RIVM registreerde de afgelopen dag 45 sterfgevallen van coronapatiënten. Voor een zondag is dat het hoogste aantal sinds 7 februari. Dat het overlijden van deze mensen nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze de afgelopen dag zijn gestorven. In de afgelopen week kreeg het RIVM bericht dat 352 mensen aan de gevolgen van de besmetting zijn overleden. Dat komt neer op gemiddeld zo'n 50 sterfgevallen per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 26 maart, zo'n 9 maanden geleden.

Coronapatiënten blijven binnenstromen op verpleegafdelingen

De verpleegafdelingen hebben afgelopen etmaal 354 nieuwe patiënten met een coronainfectie zien binnenkomen, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen er zondag 2642 mensen met Covid-19 in de ziekenhuizen, dat zijn er 18 meer dan zaterdag.
Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 2091 coronapatiënten, dat zijn er 22 meer dan zaterdag (2069). Dat komt doordat er meer mensen de verpleegafdelingen verlieten dan er nieuwe patiënten werden opgenomen, bijvoorbeeld omdat ze werden ontslagen uit het ziekenhuis, of overleden. Ook kan het zijn dat patiënten werden overgebracht naar de intensive cares.
Op de intensive cares in Nederland liggen nu 551 patiënten, 4 minder dan afgelopen etmaal.
Corona-afdeling in een ziekenhuis
Corona-afdeling in een ziekenhuis © ANP

Dertien besmettingen met Omicron-variant in Nederland

Bij dertien van de vrijdag uit Zuid-Afrika op Schiphol aangekomen reizigers die positief op corona hebben getest, is tot nu toe de Omicron-variant van het virus aangetroffen. Dat meldt het RIVM. Het onderzoek naar alle 61 positief geteste personen is nog niet afgerond. Mogelijk wordt de nieuwe variant in meer testmonsters aangetroffen, aldus het RIVM.
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid geeft zondagmiddag een toelichting aan de pers op het nieuws. Daarin zei hij onder meer dat er een quarantaineplicht geldt voor mensen die uit zuidelijk Afrika ons land binnenkomen. Hij zei ook dat alle mensen die uit een hoogrisicoland terugkomen in Nederland gebeld worden door de GGD.
Het RIVM zei zaterdag al dat het vermoedelijk om de Omicron-variant ging, maar de definitieve uitslag moest nog volgen.

Politie ontruimt Haagse club voor feest na 20.00 uur

De politie heeft zaterdagavond een club aan de Hobbemastraat in Den Haag ontruimd. Daar was na 20.00 uur nog een feest gaande, en dat is volgens de coronamaatregelen niet toegestaan. Er werden 130 bekeuringen uitgedeeld.
De club is door de politie ontruimd
De club is door de politie ontruimd © Regio15

Horeca en winkels sluiten vervroegd deuren om 17.00 uur

De nieuwe coronamaatregelen zijn zondag ingegaan om 05.00 uur, wat betekent dat horeca en niet-essentiële winkels vandaag in ieder geval om 17.00 uur moeten sluiten. Demissionair premier Mark Rutte kondigde deze regels vrijdagavond aan. Ook bijvoorbeeld bioscopen en theaters moeten om 17.00 uur dicht.
Door de nieuwe regels is het nu ook weer verplicht om anderhalve meter afstand te houden op plekken waar mensen vaste zitplekken hebben, zoals horeca, bioscopen en theaters. Wanneer mensen van hun plek af gaan op deze locaties, bijvoorbeeld om naar de wc te gaan, moeten ze een mondkapje op. Op doorstroomlocaties zoals beurzen en dierentuinen worden 1,5 meter afstand houden en mondkapjes dragen ook verplicht.
De nieuwe regels zijn in ieder geval tot en met zaterdag 18 december van kracht. Op 14 december zal de situatie opnieuw worden beoordeeld.

De Jonge roept terugreizigers zuidelijk Afrika op tot testen en isolatie

Reizigers die sinds afgelopen maandag zijn teruggekeerd uit zuidelijk Afrika krijgen van demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) de dringende oproep zich te laten testen en in quarantaine te gaan. De kans bestaat dat zij besmet zijn met de nieuwe, besmettelijkere Omicron-variant van het coronavirus. Vanaf zondag kunnen zij een afspraak maken via het speciale nummer 0800-5005, laat hij weten op Twitter. De personen hoeven niet verplicht in quarantaine, maar worden wel dringend aangeraden dit te doen, aldus een woordvoerder van het ministerie.
Een coronatest wordt afgenomen
Een coronatest wordt afgenomen © Omroep West
Het gaat om reizigers uit Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique, Malawi, Lesotho en Eswatini (Swaziland). Voor deze landen geldt inmiddels een inreisverbod voor niet-EU-burgers. Nederlanders kunnen nog wel heen en weer reizen naar zuidelijk Afrika. Bij terugkomst in Nederland moeten zij een dubbele negatieve testuitslag hebben en bij aankomst minstens vijf dagen in thuisisolatie.

Coronavariant Omicron vermoedelijk ook in Nederland

Bij een aantal van de 61 uit Zuid-Afrika teruggekeerde reizigers die positief op corona hebben getest, is vermoedelijk de variant Omicron aangetroffen. Dat meldt het RIVM. De resultaten van alle verdachte testmonsters worden zondag bekendgemaakt.
In totaal waren 624 passagiers die vrijdag uit Zuid-Afrika terugkeerden door de GGD getest op corona. De passagiers die positief testten zijn in isolatie. De testmonsters zijn voor verdere analyse naar het RIVM gestuurd.
De Omicron-variant werd ontdekt in Zuid-Afrika. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de variant het stempelzorgelijk gegeven, maar vooralsnog is onduidelijk wat de gevolgen zijn voor de ernst van de ziekte en de werkzaamheid van vaccins.

Filmhuis in Delft gaat drie weken dicht

Filmhuis Lumen aan het Doelenplein in Delft heeft besloten om vanaf zondag drie weken helemaal dicht te gaan, ondanks dat bioscopen tot 17.00 uur open mogen. 'Lumen wil solidair zijn en de maatregelen serieus nemen. De boodschap is: blijf zo veel mogelijk thuis en op afstand. Dit advies is niet te verenigen met een uitnodigend 'kom gezellig 's middags naar de film'. Bezoekers die online kaartjes hebben gekocht voor voorstellingen die niet doorgaan krijgen bericht', meldt het filmhuis, dat hoopt dat de deuren na 18 december weer zowel overdag als 's avonds geopend kunnen worden.
© ANP

Ook de Tweede Kamer scherpt de coronamaatregelen aan

22.089 nieuwe coronagevallen, ongeveer gelijk aan week geleden

Bij het RIVM zijn afgelopen etmaal 22.089 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat zijn er ongeveer evenveel als vorige week zaterdag, toen het instituut 21.778 nieuwe positieve testuitslagen meldde. Afgelopen week kwamen er per dag gemiddeld 22.294 nieuwe coronagevallen binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat weekgemiddelde blijft al een aantal dagen redelijk gelijk.
Dat het aantal positieve tests wat lijkt af te vlakken, wil niet zeggen dat het aantal besmettingen ook echt afvlakt. De teststraten van de GGD'en zitten tegen hun maximale capaciteit aan. Ze testen ongeveer 100.000 mensen per dag, en de laatste weken valt 20 tot 25 procent van alle testen daar positief uit. Dat komt ongeveer overeen met de ruim 20.000 positieve tests per dag die Nederland nu al ruim anderhalve week heeft.
Het RIVM meldt over afgelopen etmaal 55 nieuwe overlijdens als gevolg van een coronabesmetting. Die mensen hoeven niet allemaal afgelopen 24 uur overleden te zijn, want soms duurt het een tijdje voor een aan corona gerelateerd heengaan aan het RIVM is doorgegeven.

Aantal nieuwe Covid-opnames verpleegafdelingen onverminderd hoog

Een dag voor de nieuwe maatregelen van het kabinet in werking treden, is de instroom van coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen onverminderd hoog. De verpleegafdelingen hebben afgelopen etmaal 354 nieuwe patiënten met een coronainfectie zien binnenkomen, zo staat in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal liggen er zaterdag 2624 mensen met Covid-19 in de ziekenhuizen.
Medewerkers van de verpleegafdelingen verzorgen momenteel 2069 coronapatiënten. Dat is er, ondanks het hoge aantal nieuwe opnames, per saldo één minder dan een etmaal geleden. Dat komt doordat er meer mensen de verpleegafdelingen verlieten dan er nieuw werden opgenomen, bijvoorbeeld omdat ze werden ontslagen uit het ziekenhuis, of overleden. Ook kan het zijn dat patiënten werden overgebracht naar de intensive cares.
Op die afdelingen nam het aantal coronapatiënten dat een bed bezet houdt afgelopen etmaal toe met 27. In totaal behandelen ic-medewerkers op dit moment 555 ernstig zieke coronapatiënten. Er waren 51 nieuwe opnames, maar doordat er ook mensen overleden of de ic mochten verlaten, nam het aantal bezette bedden per saldo minder snel toe.

Verkoop zelftesten stijgt bij supermarkten

De verkoop van zelftesten voor het coronavirus stijgt flink bij supermarkten. Dat laat het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) weten. Bij de persconferentie van het demissionaire kabinet vrijdag riep premier Rutte mensen op om zichzelf te testen voordat ze bij iemand op bezoek gaan.
Een vrouw doet een zelftest
Een vrouw doet een zelftest © ANP
De bevoorrading gaat goed, laten de leden aan het CBL weten. 'Supermarkten doen er alles aan om de voorraden op peil te houden', aldus een woordvoerster. Het CBL denkt dat meer mensen de komende tijd zelftesten zullen kopen. 'Daar zijn we op voorbereid', zegt de woordvoerster.
Het CBL benadrukt dat als mensen klachten krijgen, ze niet met klachten naar de supermarkten moeten komen, maar anderen voor hen een zelftest laten halen.

Theater in Naaldwijk voorlopig helemaal dicht

Theater de Naald in Naaldwijk houdt de deuren tot in ieder geval 14 december gesloten. Dat meldt mediapartner WOS. Naar aanleiding van de nieuwe coronamaatregelen heeft het Westlandse theater besloten om ruim twee weken geen bezoekers te ontvangen. Volgens De Naald is deze aanpak 'onvermijdelijk'. Het onduidelijke en zeer beperkte scenario waarbij De Naald volgens het kabinet wel geopend zou mogen zijn, is voor het theater niet werkbaar.
Daarnaast geeft de culturele instelling aan dat zij het, gezien de huidige omstandigheden in de ziekenhuizen, niet wenselijk en vooral niet verantwoord vindt om toch beperkt open te blijven. Het theater baalt enorm, meldt WOS. Zo zijn de consequenties erg groot. Onder andere René van Meurs, Stef Bos en Harrie Jekkers stonden voor de komende weken op de planning en zouden uitverkochte zalen trekken. De kans dat deze voorstellingen (nogmaals) verplaatst kunnen worden, is volgens De Naald erg klein.

Leidse markt zaterdag wel in centrum, maar met aanpassingen

De marktkramen in Leiden blijven vooralsnog in het centrumgebied rond de Nieuwe Rijn, ook na de nieuwe coronamaatregelen die zondag van kracht worden. Dat meldt mediapartner Sleutelstad. Wel komen er aanpassingen om de verplichting om anderhalve meter afstand te houden na te kunnen leven.
'De vorige keer hebben we de markt verplaatst naar de Beestenmarkt en de Lammermarkt. Dat zou ook nu weer een punt van overweging kunnen zijn', zegt burgemeester Henri Lenferink tegen Sleutelstad. 'Toch kiezen we daar nu niet voor. De noodzakelijke doorgaande route via de Steenstraat en de Stationsweg is momenteel nog krapper dan voorheen door de bouw van De Geus.'
Markt in Leiden
Markt in Leiden © Sleutelstad
Voor de zaterdagmarkt geldt dat sommige kramen op een andere plek staan, met name de smalste delen van het marktterrein worden vrijgehouden. Ook mogen er achter de kramen geen auto's staan en zijn uitstallingen rondom de kramen voorlopig taboe. 'Tenzij het om noodzakelijke spullen gaat zoals bijvoorbeeld een koeling', besluit Lenferink.

Voorzitter VV Katwijk denkt niet dat er nog gevoetbald kan worden

Voorzitter Mart Vergouwen van VV Katwijk, een van de grootste amateurclubs van Nederland, verwacht niet dat er na de nieuwe maatregelen van het kabinet ter bestrijding van het coronavirus nog gevoetbald kan worden. 'Er is vrijwel geen mogelijkheid meer om nog te trainen, hooguit voor de jongste jeugd. Verder niet. Ik verwacht dat de KNVB ingrijpt en de competitie stillegt. Een andere optie zie ik niet.'
Katwijk-voorzitter Mart Vergouwen
Katwijk-voorzitter Mart Vergouwen © Orange Pictures
Wat Vergouwen betreft had de bond al eerder kunnen ingrijpen. Het eerste elftal van zijn club, dat in de Tweede Divisie speelt, trekt doorgaans duizenden toeschouwers. 'Toen er enkele weken geleden werd besloten dat het publiek niet meer welkom was, hadden we wat mij betreft mogen stoppen. Maar de KNVB dacht er anders over. Ik wacht nu af. Als we niet komen opdagen terwijl de tegenstander staat te wachten hebben we ook een probleem. Dan worden we gestraft.'
Onbegrip heerst er wel bij Vergouwen. 'Ik zie niet zo zeer het verschil in risico bij trainen voor 5 uur of na 5 uur. Natuurlijk begrijp ik dat er grote problemen zijn. Maar het vervelende is dat ik de maatregelen gewoon niet meer kan uitleggen aan de leden van mijn club. Dat maakt het er allemaal veel moeilijker op. Ik snap dat maatregelen nodig zijn, maar ik zou het waarderen als het kabinet vooraf mensen raadpleegt die weten hoe het werkt in de betreffende sectoren. Dan kunnen we samen aan een oplossing werken. Dat gebeurt nu niet.'

OMT vraagt kabinet opnieuw langere kerstvakantie te overwegen

Het OMT heeft het kabinet opnieuw gevraagd om te overwegen de kerstvakantie van scholen naar voren te verlengen om zo het aantal coronabesmettingen terug te dringen. Dat staat in het laatste OMT-advies aan het demissionaire kabinet. Na de persconferentie vrijdagavond bleek dat een langere schoolvakantie niet bij de aangekondigde maatregelen hoort.
Schoolklas
Schoolklas © ANP
Toen eind vorig jaar de besmettingsgolf opliep noemde het Outbreak Management Team (OMT) een langere kerstvakantie ook al als een optie om het aantal coronabesmettingen sneller te laten dalen. Minister Arie Slob (Onderwijs) vond dat toen ook geen goed idee.

Politie: bijstand leger onvermijdelijk bij code zwart hospitalen

De politie en het OM signaleren dat er sprake is van 'uitputting van medewerkers en middelen' door aanhoudende onrust in het land over de coronamaatregelen. De politie verwacht dat de reguliere en uitstelbare politiezorg daardoor afgeschaald moet worden. 'Niet vanwege de handhaving van coronamaatregelen, maar om de openbare orde te handhaven, demonstraties te begeleiden en ongeregeldheden te voorkomen en te bestrijden.'
Mocht code zwart in de ziekenhuizen van kracht worden, dan is bijstand van defensie 'onvermijdelijk'. In ieder geval van de Koninklijke Marechaussee, maar ook andere defensieonderdelen. 'Omdat daardoor ongeregeldheden kunnen ontstaan waar extra inzet van de politie nodig is', staat in een toelichting op de wet die de vrijdag aangekondigde maatregelen mogelijk moet maken en naar de Tweede Kamer is gestuurd.
Marechaussee vormt een linie bij Turfmarkt
Marechaussee vormt een linie bij Turfmarkt © Regio15
Politie en OM constateren dat het draagvlak onder burgers en ondernemers voor de coronamaatregelen afneemt. Dit bemoeilijkt handhaving en leidt tot meer escalatiemomenten. Ook heeft er een verdieping en verbreding van het maatschappelijk ongenoegen plaatsgevonden. 'Dit leidt inmiddels tot verstoringen van de openbare orde waarbij het geweld zich, meer dan voorheen, richt tegen politie, handhavers, hulpverleners en gezagsdragers.'

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.