Vijf gewonde agenten en negentien aanhoudingen na onrustige avond in Schilderswijk

De ME is aanwezig in de Schilderswijk
De ME is aanwezig in de Schilderswijk © Regio15
DEN HAAG - De mobiele eenheid is zaterdagavond laat ingezet in Den Haag. Dat gebeurde in de omgeving van de Vaillantlaan in de Schilderswijk, waar relschoppers de straat op gingen. Volgens de politie werd er met zwaar vuurwerk gegooid, zijn er verkeerslichten vernield en kreeg een rijdende ambulance met daarin een patiënt een steen door de ruit. De politie laat weten dat vijf agenten gewond zijn geraakt. Negentien mensen zijn aangehouden.
In de Schilderswijk waren zaterdagavond veel jongeren op de been. Rond 22.30 was er nog een groep relschoppers aanwezig, die volgens de politie uit waren op een confrontatie. Hierop kondigde de burgemeester een noodbevel af voor de Schilderswijk en Transvaal vanwege 'wanordelijkheden'. 'Personen die weigeren gehoor te geven aan het noodbevel, worden aangehouden', liet de gemeente Den Haag weten.
Zeven aanhoudingen na onrust in de Schilderswijk
Behalve de mobiele eenheid waren er ook politiepaarden aanwezig op de Hoefkade. Verder kwamen agenten met honden en een waterkanon naar de Schilderswijk. De politie was de hele avond al zichtbaar aanwezig. 'We zaten er natuurlijk bovenop, na wat er vrijdag in Rotterdam is gebeurd', zei een woordvoerster. 'We stonden extra op scherp.'
De relschoppers die zaterdagavond op straat bleven hebben diverse brandjes gesticht, onder meer in vuilcontainers. Ook werden er vernielingen aan verkeerslichten en flitspalen aangericht en werden agenten met zwaar vuurwerk en stenen bekogeld. Agenten hebben in totaal negentien aanhoudingen verricht, onder meer voor belediging, openbare geweldpleging, het verstoren van de openbare orde en het niet voldoen aan bevel of vordering.

Hersenschudding en knieblessure

Tijdens de rellen raakten vijf agenten gewond. Eén van de gewonde agenten liep een hersenschudding en een knieblessure op, meldt de politie. Hij is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Twee ruiters liepen gehoorschade op en twee andere agenten raakten gewond aan hun hand. Ook zij moesten worden behandeld in het ziekenhuis.
Een jongen wordt aangehouden op het Hobbemaplein
Een jongen wordt aangehouden op het Hobbemaplein © District8
Eerder werd er opgeroepen om zaterdagavond om 19.30 uur te gaan rellen in de Schilderswijk in Den Haag. 'Wees soldaat en vecht voor je vrijheid', stond te lezen in één van de oproepen. 'Rellen Schilderswijk. Tegen 2G, het hele kabinet en vuurwerkverbod. We moeten opstaan', werd ergens anders geschreven.