Tekort aan cv-ketels zorgt voor drukte bij verwarmingsbedrijven

Reparatie cv-ketel
Reparatie cv-ketel © NOS
REGIO - Is je nieuwe huis eindelijk opgeleverd of moet in huis de ketel worden vervangen? Grote kans dat je lang moet wachten op een nieuwe cv-ketel. Door een groot chiptekort kunnen onderdelen niet geleverd worden en zijn cv-ketels minder goed te repareren of kunnen deze zelfs niet meer worden geleverd. En dat terwijl de winter nog moet beginnen.
Bij ST/Warmte, een verwarmingsinstallateur in Nieuwkoop, worden ze ook geraakt door de chiptekorten. Het leveren van een cv-ketel 'kan wel', vertelt bedrijfsleider Joost Zijerveld, maar 'er zijn momenteel inderdaad wat leveringsproblemen.' Voorlopig is nog niet aan de orde, maar 'het kan zomaar zo zijn dat enkele weken leveringstijd in de toekomst de standaard is'.
Dat ze bij het bedrijf kampen met een tekort is goed zichtbaar in de berging van het bedrijf, waar normaal tientallen ketels op voorraad liggen. 'Nu liggen er een paar pallets met vijf tot tien stuks en dat is het dan. Dus dat is mager. Elke keer moeten we per week afwachten wat er dan weer wel binnenkomt en wat niet', vertelt directeur Martin Hoekstra.

Niemand in de kou

De schaarste aan onderdelen en ketels is nu al begonnen, nog voor de winter goed en wel zijn intrede heeft gedaan. Het verwarmingsbedrijf kan de vraag nu nog aan, al is het wachten op de echte kou. 'Nu zitten we gemiddeld op twintig belletjes per dag. In het voorseizoen krijgen we zo'n beetje tien storingen. Zodra het vriest worden dat er zo'n dertig tot veertig', zegt Hoekstra.
En wie een hybride warmtepomp wil bestellen om de hogere gasrekening te verminderen, zal van een koude kermis thuiskomen. Door de lange levertijden, kunnen huishoudens vervolgens Hoekstra nog niet profiteren van hun overstap. Ondanks de tekorten probeert de verwarmingsinstallateur zoveel mogelijk ketels te vervangen of een nieuwe cv of warmtepomp te installeren, zodat geen enkel huishouden in de kou komt te zitten.