Westland wacht met tekenen woningmarktafspraken

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © ANP
WESTLAND - De gemeente Westland ondertekent voorlopig geen woningmarktafspraken voor de regio Haaglanden. Dat schrijft mediapartner WOS na de commissievergadering van de Westlandse gemeenteraad maandagavond. In de gemeenteraad is onrust ontstaan over het hoge aantal sociale huurwoningen dat de gemeente zou moeten neerzetten.
De nieuwe afspraken zouden over een kleine vier weken worden ondertekend door Den Haag en acht omliggende gemeenten in de regio. Zo moeten er meer sociale huurwoningen gebouwd worden. Een meerderheid van de Westlandse gemeenteraad is het niet eens met de voorgestelde aantallen. Het akkoord wordt nu in ieder geval tot de komende raadsvergadering van 7 december niet ondertekend.
Wethouder Ben van der Stee gaat nu kijken of hij tegen de provincie kan zeggen dat de huidige eis in de afspraken niet haalbaar is. Dat heeft de gemeente Midden-Delfland ook al gedaan. 'Ik denk wel dat we dat moeten uitleggen, want de provincie en buurgemeenten zullen teleurgesteld zijn. Ik begreep wel dat Midden-Delfland een brief van de provincie heeft gekregen, maar concrete stappen stonden daar niet in', aldus Van der Stee.

Verhuizen

Steeds meer Hagenaars verhuizen naar het Westland. Van de sociale huurwoningen ging afgelopen jaar veertig procent naar Hagenaars. Als het aan de oppositie ligt, gaan ze precies om die reden niet nóg meer sociale huurwoningen bijbouwen. 'De helft van wat we bouwen gaat uiteindelijk naar mensen uit Den Haag', zegt André van den Berg, van Gemeentebelang Westland.
De gemeente heeft al toegezegd 1800 sociale huurwoningen te gaan bouwen tot 2030. In de nieuwe afspraken moeten dat er 3960 worden. 'Dát gaat gewoon niet', zegt van den Berg. 'We hebben ook ruimte voor tuinbouw nodig.'