Marije mag om medische redenen geen vaccin: 'Met 2G kan ik mijn werk niet meer doen'

Een vrouw wordt gevaccineerd tegen het coronavirus
Een vrouw wordt gevaccineerd tegen het coronavirus © ANP
DEN HAAG - Het lijkt vrij simpel: neem je vaccinatie en je krijgt een QR-code. Neem je die niet? Dan krijg je het zwart-witte vierkantje ook niet. Maar voor onder meer de Haagse Marije is het toch gecompliceerder: ze wil wel een prik, maar om medische redenen kan dat niet. Ze vraagt zich af wat ze moet doen als in Nederland het 2G-beleid wordt ingevoerd.
Marije (haar echte naam is op de redactie bekend) wil anoniem blijven, omdat de discussie over wel of niet vaccineren de samenleving heeft verhard. Zelf heeft ze geen principiële bezwaren tegen een prik, maar haar cardioloog raadt het haar ten stelligste af. Reden: Marije heeft Pericarditis, een ziekte aan het hart. En laat dat nu juist een zeldzame bijwerking zijn van met name Pfizer en Moderna.
'Janssen zou kunnen', zegt Marije. Bij Janssen is deze bijwerking nooit gemeld. Maar er wordt nog onderzocht of het wel echt veilig is voor mensen in die risicogroep. 'Ik ben absoluut niet tegen het vaccin, ik zou het dolgraag willen hebben. Maar ik durf het gewoon niet aan.' Daarin wordt ze gesteund door haar huisarts en cardioloog. Ze heeft dan ook twee medische verklaringen op zak met uitleg over haar aandoening.

Verklaring geeft geen code

Maar aan een medische verklaring heb je niets als je een theater, een bioscoop of een restaurant binnen wilt. Dan heb je tegenwoordig echt die QR-code nodig. Marije werkt in de cultuursector en laat zich bijna dagelijks testen om zo'n code te krijgen. 'Dat is natuurlijk niet prettig, maar het werkt. Ik kan mijn werk doen en kan uiteten en naar het theater.'
Sinds de discussie over de invoering van 2G in Nederland maakt ze zich pas echt zorgen. 2G betekent dat je enkel een QR-code krijgt als je volledig bent gevaccineerd, of een herstelbewijs van corona kunt tonen. Testen voor toegang verdwijnt in dat geval. 'Voor mijn werk kom ik overal, vooral in theaters. Als een negatieve test niet meer voldoende is, dan kan ik mijn werk niet meer doen.'

Niemand die het weet

Ze wil graag duidelijkheid over haar toekomst. Maar niemand lijkt die te kunnen geven. 'Ik bel zeer regelmatig met de GGD, om te horen of ik in de toekomst nog wel mee kan doen in de samenleving', zegt Marije. 'Een antwoord krijg ik niet. Waar ik naar vraag bestaat nog niet.' Dat klopt, want er is nog niet besloten welke maatregelen er daadwerkelijk komen.
Het callcenter van de GGD laat haar wel weten dat nog wordt gewerkt aan een oplossing voor mensen die om medische redenen geen vaccinatie kunnen krijgen, zegt ze. Maar wat die oplossing dan is dat weet nu nog niemand.

Ministerie van VWS

Het ministerie van VWS kan op vragen van Omroep West nog niet aangeven wat de aanvullende maatregelen voor 2G zouden gaan worden en of, en hoe, mensen die om medische redenen geen vaccin kunnen krijgen toch een toegangsbewijs kunnen krijgen.