Winkels Mall of the Netherlands en 'Fred' dicht om banden met onderwereld

REGIO - Soulsistah Christmas, een kerstwinkel in Westfield Mall of the Netherlands, is per direct gesloten op last van de politie. De recherche zegt sterke aanwijzingen te hebben dat de zaak banden met de onderwereld heeft. Ook de winkels van Soulsistah op de Frederik Hendriklaan (Fred) in Den Haag zijn gesloten.
Het pand in het Leidschendamse winkelcentrum is verzegeld. Op de gevel hangt een brief waarop staat dat de winkel gesloten is 'in verband met strafrechtelijk onderzoek naar ondermijning'.
De politie doet dinsdag uitgebreid onderzoek in de kerstwinkel. Volgens een agent ter plaatse gaat de zaak niet meer open: 'Er zit een grote organisatie achter', weet hij te vertellen.
Ondermijning is de vermenging van de onderwereld met de bovenwereld. Oftewel: 'de bovenwereld' wordt misbruikt door criminelen om hun activiteiten te camoufleren. Onder meer drugshandel en witwassen van geld vallen in politietermen onder de noemer ondermijning.
De twee interieurwinkels van Soulsistah op de Haagse Frederik Hendriklaan zijn ook gesloten. Ook bij de beachclub Soulsistah op Scheveningen is politie aanwezig dinsdagochtend. De eigenaar heeft verder nog een evenementenbedrijf in Monster, in een loods wordt al de hele dag onderzoek gedaan.
Soulsistah op de Frederik Hendriklaan is ook gesloten
Soulsistah op de Frederik Hendriklaan is ook gesloten © Omroep West

Pas kort in Mall

Volgens ondernemers in de Mall zat de kerstwinkel er pas kort, hooguit een week of zes. De websites van de winkels zijn niet meer bereikbaar.
Soulsistah Beach zou intrek nemen op de Noordboulevard op Scheveningen. In eerste instantie was het de bedoeling dat het Hard Rock Café in het paviljoen aldaar zou komen, maar dat haakte af. Op de bovenste verdieping van het futuristische gebouw zou een exclusieve beachclub komen. Op de onderste etage zou een café-restaurant moeten komen voor een grotere, meer algemene doelgroep.
De club van Soulsistah in Scheveningen
De club van Soulsistah in Scheveningen © Omroep West
Wie zit er achter het bedrijf Soulsistah? Volgens de Kamer van Koophandel is Soulsistah Holding bv gevestigd in Monster. Oprichter is de 31-jarige Ezra Doeke M. Onder de holding hangen acht verschillende bv’s. De website van Soulsistah linkt naar evenementen als ‘weddings’, events'' en 'rentals'. Allemaal zijn ze in de loop van dinsdag offline gegaan.