Oudere vrouw aangerand in Leids wooncomplex: 'Het was een hele griezelige man'

Deze zaak is opgelost
Deze zaak is opgelost
LEIDEN - Een oudere vrouw uit Leiden is bij haar woning aangerand door een man. Hij belde aan en vroeg als smoes naar de huismeester. Vervolgens begon hij haar te zoenen en te betasten. De verdachte is gefilmd in de hal van het complex waar de vrouw woont en de politie is naar hem op zoek. 'Het was een hele griezelige man. Vunzig vond ik hem, vies', vertelt het slachtoffer.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 23 november. Meer zaken zijn hier te vinden.
UPDATE: De verdachte is aan de hand van de beelden herkend. Het is een 38-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Hij is op 24 januari aangehouden en begin maart door de politierechter veroordeeld tot vier maanden cel.
De vrouw staat op zaterdag 7 augustus op haar balkon van seniorencomplex Rosenburch, als ze vanaf de straat wordt aangesproken door een man op een fiets. 'Hij riep: "gaat het schatje, gaat het lief schatje?" Ik vroeg wat hij bedoelde, heb verder geen antwoord gegeven en ben naar binnen gegaan. Ik zat nog niet goed en wel, en toen ging de bel.'
De vrouw denkt in eerste instantie dat het de buurvrouw is en doet daarom open. Maar het is de man die haar net heeft aangesproken. 'Hij zette gelijk zijn voet tussen de deur en vroeg of de beheerder er was. Maar die hadden we toen niet. Hij bleef maar doorzeuren, dus ik zei: ga maar weg, er is geen beheerder.'

'Wat moet ik nou doen?'

Plotseling begint de man de vrouw te zoenen en te betasten. 'Hij voelde overal. Ik dacht: wat moet ik nou doen? Ik bleef maar rustig en zei dat mijn vriend zo zou komen. Maar toen werd het nog erger, nog meer zoenen en nog meer voelen. Op een gegeven moment ging hij een klein stukje achteruit, waardoor ik hem een zetje kon geven en de deur dicht kon doen', vertelt het slachtoffer.
'In het begin ben je verstijfd. Je beseft niet wat je overkomt', vervolgt de vrouw. 'Als het doorgaat, ga je het pas beseffen. Dan denk je: ik ben in gevaar. Hij was echt uit op seksuele handelingen, zo vond ik het. Anders ga je niet gelijk zoenen en voelen.'

Gefilmd in wooncomplex

De verdachte is gefilmd in de hal van het complex waar het slachtoffer woont. Daar spreekt hij een andere bewoner aan en vraagt hem naar de beheerder of de receptie. De politie heeft meerdere mensen gesproken en allemaal geven ze aan dat hij dat aan hen vroeg.
Voordat de man bij het slachtoffer aanbelde, stond hij bij haar buurvrouw voor de deur. 'Toen legde hij zijn hand op haar schouder en zei dat ze niet bang hoefde te zijn. Daarna is hij weggegaan en kwam hij hier. En toen had hij me.' Ook bij zijn vertrek uit het complex is de man gefilmd.

'Ik schrik van de bel'

'Ik kom er wel overheen. Het heeft even geduurd, maar het komt wel goed. Als de bel gaat schrik ik nog wel even, maar we hebben een groter kijkgaatje gemaakt. Als ik op het balkon ben en zo iemand voorbij zie gaan, denk ik: is het hem nou?', besluit de vrouw.