Verdachte bedreigen en beroven Leidse studenten aangehouden na beelden in Team West

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Politie
LEIDEN - De man die wordt verdacht van het urenlang bedreigen en beroven van twee Leidse studenten is aangehouden. Het gaat om een 26-jarige man uit Den Haag. De politie kwam hem op het spoor aan de hand van tips die binnenkwamen nadat het opsporingsprogramma Team West beelden van hem toonde. De man zou twee dagen later ook een ander slachtoffer hebben geprobeerd te beroven. Diegene wist te vluchten.
Studenten Sjoerd en Olaf vertelden twee weken geleden in Team West wat hen in de nacht van 15 op 16 september overkwam. Ze zaten kort voor middernacht op een bankje aan het Kort Galgewater in Leiden, toen er een man naast hem kwam zitten. Na een kort praatje sloeg de sfeer om en bedreigde hij de twee met een vuurwapen. Ze moesten hun telefoons afgeven.
Omdat de man hun telefoons te oud vond en ze geen geld bij zich hadden, moesten de studenten onder bedreiging mee om geld voor hem te pinnen. Maar omdat de geldautomaten 's nachts buiten gebruik waren, lukte dat niet. Vervolgens besloot de man dat de jongens dan de hele nacht met hem mee moesten, tot de automaten weer werkten.

Geld opgenomen

Na een lange nacht lukte het Sjoerd en Olaf om 7.00 uur om geld op te nemen. Met ruim 200 euro en de telefoons van de twee vertrok de man. Hij reisde via station Leiden Centraal naar Den Haag en was op het station en in de trein gefilmd.
Twee dagen later, op 18 september, gebeurde er iets bijna soortgelijks in Leiden: een 24-jarige man werd lastig gevallen door een man, die hem bedreigde met een vuurwapen en zijn telefoon eiste. Dit slachtoffer wist te ontkomen en waarschuwde de politie. De verdachte vluchtte weg richting station en nam daar wederom de trein naar Den Haag.
In de uitzending van Team West van dinsdag 9 november toonde de politie de beelden van de verdachte van beide zaken. Het leverde een aantal goede tips op, waardoor zijn identiteit al snel bekend was. Afgelopen vrijdag is hij in Rotterdam aangehouden. De rechter-commissaris heeft maandag besloten dat hij voorlopig in voorarrest blijft.

Potentiele PTSS-klachten

Studenten Sjoerd en Olaf zijn na de bedreiging en beroving onder behandeling bij een psycholoog om de gebeurtenissen te verwerken. 'Ik loop met potentiële PTSS-klachten', vertelde Olaf in Team West. 'Ik ga 's nachts niet meer veilig over straat en ga plekken vermijden. Normaal gesproken zou ik langs het bankje waar we zaten naar huis fietsen, maar dat doe ik niet meer. Terwijl je wilt dat dit jouw plek blijft, ondanks alles wat er voorgevallen is.'
Ook Sjoerd ervaart nog dagelijks de gevolgen. 'We hadden nog nooit een wapen op ons gericht gekregen. Het is heel lastig om je daar overheen te zetten. Mijn studie en werk staan even op pauze nu. Ik ben er nog veel mee bezig en denk er nog vaak aan.'