Instellingen

Brug Koudekerk in slechte staat, zwaar verkeer moet omrijden

De Koudekerksebrug in Koudekerk aan den Rijn
De Koudekerksebrug in Koudekerk aan den Rijn © Michel Looyenstein
KOUDEKERK AAN DEN RIJN - Zwaar verkeer krijgt het dringende advies om de komende tijd geen gebruik te maken van de Koudekerksebrug. De oeververbinding over de Oude Rijn is niet in goede staat, blijkt uit recent onderzoek. Volgens de gemeente Alphen aan den Rijn is er geen acuut gevaar, maar is het 'voor de zekerheid' verstandig dat vrachtwagens de brug in Koudekerk aan den Rijn zoveel mogelijk mijden.
Het probleem zit 'm in de beide aanbruggen. Dat zijn de twee vaste delen van een brug die op het land staan. In 2024 staat het periodieke groot onderhoud voor de Koudekerksebrug op de rol, maar de huidige problemen kunnen niet tot die tijd wachten. Daarom zoekt de provincie Zuid-Holland, als beheerder van de brug, op verzoek van de gemeente uit welke tijdelijke maatregelen op korte termijn getroffen kunnen worden.
Als opties noemt de gemeente een tijdelijke hulpconstructie onder de twee aanbruggen, ter versterking. Een andere optie is om een zogeheten aslast-beperking in te stellen, oftewel dat vrachtwagens van boven een bepaald gewicht geen gebruik meer mogen maken van de brug.
Vrachtwagens die Koudekerk aan den Rijn in en uit willen rijden, kunnen voorlopig omrijden via de Koningin Máximabrug in Alphen aan den Rijn.

Scheepvaart

De huidige problemen aan de Koudekerksebrug hebben geen gevolgen voor de reguliere brugopeningen. Ook het scheepvaartverkeer tussen Alphen aan den Rijn en Leiden ondervindt geen hinder.