Rotterdam The Hague Airport deze week helemaal dicht

© ANP
DEN HAAG - Rotterdam The Hague Airport is sinds maandagochtend een week lang dicht voor een grote opknapbeurt op en bij de taxibaan. Alleen de politie- en traumahelikopters kunnen deze week gebruik maken van het vliegveld. Ander vliegverkeer moet uitwijken naar Schiphol en Eindhoven Airport.
De luchthaven is zeven dagen lang op slot voor de renovatie van de kilometerslange taxibaan Victor, de enige start- en landingsbaan van het vliegveld. De sluiting is onderdeel van het gehele onderhoudsproject, dat in totaal een half jaar in beslag neemt en in oktober van dit jaar begon. Half april 2022 moet de hele renovatie klaar zijn.
© ANP
De sluiting van de luchthaven is nodig om de werkzaamheden op de baan in een zo kort mogelijk tijdsbestek te kunnen uitvoeren. 'Als we alles wat we willen doen in een gewone operatie uitvoeren met iedere dag stijgend en dalend vliegverkeer, dan kost deze opknapbeurt maanden extra tijd', zegt projectleider Bas Hengeveld. 'Nu werken we dag en nacht door en kost het zeven dagen. Er moet gewoon veel gebeuren.'

Al jaren geen groot onderhoud

Dat is ook niet zo gek, want het laatste grote onderhoud dateert al van eind jaren negentig. Op dit moment kent het asfalt te veel scheuren en gaten, meldt de luchthaven. De taxibaan krijgt helemaal nieuw asfalt om dit op te lossen. En dat is niet zomaar asfalt, maar asfalt van hergebruikte en duurzame materialen. Ook wordt een groot deel van het asfalt dat wordt weggehaald, weer hergebruikt.
© ANP
Ook op andere plekken op de luchthaven vinden werkzaamheden plaats. Het vliegveld gebruikt deze kans nu er in deze sluiting geen passagiers zijn ook om de terminal een grote schoonmaakbeurt te geven en te werken aan technische installaties.