Instellingen

Ondernemers buiten centrum Alphen willen niet betalen voor gratis parkeren stadshart: 'Zeer kwalijk'

Parkeergarage
Parkeergarage © John van der Tol
ALPHEN AAN DEN RIJN - Al bijna een decennium lang wordt gesproken over gratis parkeren in het centrum van Alphen aan den Rijn. Nu de verantwoordelijk wethouder na een jarenlange discussie eindelijk met een voorstel is gekomen, is het donderdag 'uur U'. Die avond neemt de gemeenteraad een besluit. Maar het belooft loeispannend te worden, want tijdens de voorbereidende commissievergadering van twee weken geleden bleek dat er geen politieke meerderheid is. Als klap op de vuurpijl zien ondernemers van buiten het centrum het niet zitten. Zij moeten, zo vinden zij, betalen voor het gratis parkeren bij 'de concurrent'.
De financiële dekking was de afgelopen jaren het grote struikelblok om de wens te vervullen dat automobilisten de eerste anderhalf uur gratis kunnen parkeren in de parkeergarages in het centrum. Het parkeerbeleid in Alphen moet kostenneutraal zijn. Kortom, de belastingbetaler mag er niet voor opdraaien. Een combinatie van het verhogen van het parkeertarief op straat - met 0,60 euro per uur - en het verhogen van de ozb (onroerendezaakbelasting) voor alle ondernemers in de gemeente met gemiddeld 9 procent, moet de toekomstige inkomstenderving van anderhalf uur gratis parkeren in de garages dekken. De gemeenteraad vindt het echter niet eerlijk dat niet-centrumondernemers moeten meebetalen aan gratis parkeren in het stadshart. Zolang zij er niet van meeprofiteren, is er geen meerderheid in de gemeenteraad.
Niet alleen de gemeenteraad vindt dat ook de niet-centrumondernemers moeten profiteren van een eventuele ozb-verhoging, winkeliers hebben dezelfde mening. 'Ik ben het er niet mee eens', zegt Monique de Feijter namens Winkeliersvereniging De Herenhof. 'Ons winkelcentrum is meer een doorstroomlocatie, in het stadshart ga je shoppen. Dat is het verschil. Deze kosten kunnen ze niet doorbelasten aan alle winkeliers', meent de eigenaresse van kledingwinkel De Heeren van Alphen.
Ook in de dorpen buiten de plaats Alphen - die wel tot de gemeente behoren - hebben ondernemers geen goed woord over voor het plan. 'Het is een zeer kwalijke zaak als wij meer ozb moeten betalen om ze in Alphen anderhalf uur gratis te laten parkeren', vindt Jolanda van Zanten van ondernemingsvereniging MICO uit Hazerswoude-Dorp. Ze is bang dat het klanten gaat kosten voor Hazerswoudse winkeliers. 'Als je ergens gratis mag parkeren, ga je er graag naartoe. En als mensen daar dan toch zijn, kopen ze en passant spullen die ook bij ons op het dorp te koop zijn.'
Sander Jongejan
Sander Jongejan © Omroep West

'Verhoging op dit moment onwenselijk'

Sander Jongejan, eigenaar van boekhandel Bruna en voorzitter van Dorpskernwinkels Boskoop, vindt dat dit probleem opgelost moet worden door de ondernemers in het Alphense centrum zelf. 'Lokaal regelen via de winkeliersvereniging of een BIZ (bedrijven investeringszone)', is zijn mening. Sowieso vindt hij een ozb-verhoging voor winkeliers op dit moment onwenselijk. 'Het is geen fijne tijd waar retail Nederland in zit. Als je ziet wat we al op ons bord gehad hebben en misschien nog krijgen, is zo'n verhoging heel erg. Wij hebben al heel veel offers moeten brengen.'
Gerard van der Klaauw vindt het begrijpelijk dat er weerstand is, maar kan zich er niet in vinden. Als voorzitter van het centrummanagement in Alphen noemt hij de ozb-verhoging een solidariteitsheffing. 'Ik maak ook geen gebruik van alle wegen en bruggen in onze gemeente, maar betaal er wel voor. Dat zit eenmaal in zo'n heffing opgesloten', is zijn mening.
Om toch tot een meerderheid te komen heeft het college van burgemeester en wethouders te elfder ure het aanvankelijke voorstel op details aangepast. Ruim een half miljoen euro dat vanaf 1 januari 2022 geïnd wordt via de ozb-verhoging gaat ten goede komen aan een lokaal stimuleringsfonds voor ondernemers. In dat geval wordt de ozb met 16 procent verhoogd in plaats van de aanvankelijk beoogde 9 procent. Dat moet VVD, die de sleutel in handen heeft om tot een meerderheid te komen, over de streep trekken. Alleen de grootste oppositiepartij kan Nieuw Elan, CDA (beiden coalitie), Beter Alphen en SGP (beiden oppositie) aan de meerderheid helpen. VVD heeft het standpunt nog niet openbaar gemaakt.

Weinig ozb

Van der Klaauw heeft er vertrouwen in dat de gemeenteraad donderdagavond, dankzij deze aanpassing, alsnog in meerderheid gaat instemmen met het gratis parkeren-plan. 'Ondernemers in onze gemeente betalen heel weinig ozb. Zelfs met de stijging die nu voorgesteld wordt, betalen wij nog heel weinig ozb ten opzichte van de ondernemers in omliggende gemeenten', weet de voorman.
Waarom stadshartbetrokkenen zo graag willen dat je gratis kunt parkeren? Zij zijn ervan overtuigd dat Alphen daarmee de concurrentie aan kan gaan met omliggende steden. Onder meer in Zoetermeer, Hoofddorp, Amstelveen en Mall of the Netherlands (Leidschendam) is parkeren (de eerste anderhalf uur) gratis. 'Een parkeerproef in Woerden is ook buitengewoon succesvol gebleken, werd deze week bekend. Het trekt mensen aan', bepleit Van der Klaauw.

'Heel belangrijk dat het lukt'

Wethouder Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan) van parkeren zegt op zijn beurt te verwachten dat deze aanpassing het laatste zetje geeft om zijn plan door de gemeenteraad te loodsen. 'Wij spreken hier al bijna tien jaar over als politiek. Het is heel belangrijk dat het lukt', reageert hij aan de vooravond van de beslissende raadsvergadering. Of Schotanus contact heeft gehad met VVD over deze aanpassing, wil de wethouder niet zeggen.
Wat hij verder vindt van de weerstand van niet-centrumondernemers om de ozb te verhogen ten faveure van het stadshart in Alphen zelf. 'Belastingen zijn een algemeen dekmiddel', motiveert hij. 'Daarnaast komen wij tegemoet aan een hele specifieke vraag die leeft bij heel veel winkeliers.'