Katwijker Huig Plug plaatst 'smakeloze' foto van lijkzakken: tien weken cel

Huig Plug op het Binnenhof in Den Haag
Huig Plug op het Binnenhof in Den Haag © ANP
KATWIJK - De politierechter in Den Haag heeft de 53-jarige Huig Plug uit Katwijk veroordeeld tot een celstraf van tien weken, waarvan vier weken voorwaardelijk, vanwege bedreiging van demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Huig Plug, die zich klokkenluider noemt, stuurde op sociale media een foto rond van een auto in een bos, waarbij twee gevulde lijkzakken liggen. Daaronder stond de tekst: 'Sorry mensen. De persconferentie gaat niet door vanavond.'
Plug plaatste de foto op 2 november, een half uur voor een nieuwe coronapersconferentie van Rutte en De Jonge. Volgens de rechter moet de afbeelding met de tekst gezien worden als een rechtstreekse bedreiging van de bewindslieden. 'Politici hebben het zwaar te verduren, dan hebben ze geen bedreiging aan hun adres nodig.'
'Het was een bestaande foto van iemand anders, met een bestaande tekst van iemand anders', zei Plug tijdens de zitting over zijn bericht. 'Ik vond het grappig.' De Katwijker zou boven de afbeelding alleen nog een keer 'persconferentie' met een vraagteken erbij gezet hebben. 'Als een cabaretier zoiets doet, moet iedereen er om lachen.' Hij voelde zich 'een soort Ridouan Taghi', door de manier waarop hij door politie en justitie is behandeld.

Fietsende premier Rutte

De officier van justitie wees erop dat Plug eerder in Den Haag in een auto achter een fietsende premier Rutte aan is gereden. Daar maakte de verdachte een filmpje over. Ook sprak hij de afgelopen maanden beide politici op het Binnenhof regelmatig aan. In teksten bracht Plug premier Rutte daarnaast in verband met pedonetwerken, aldus de aanklager. Dat alles zou de foto met de lijkzakken bedreigend hebben gemaakt voor Rutte en De Jonge.
'Verdachte is geen cabaretier, en dit is geen grap. De suggestie is dat De Jonge en Rutte dood zijn. Hier moet keihard tegen worden opgetreden', zei de officier van justitie. Hij eiste drie maanden cel tegen de Katwijker, waarvan een maand voorwaardelijk. De rechter kwam tot een iets lagere celstraf. Ze sprak van een 'smakeloze afbeelding die Plug had doorgezonden.
Sympathisanten van Plug
Enkele tientallen sympathisanten van Huig Plug waren woensdag naar de rechtbank in Den Haag gekomen. Ze hadden spandoeken bij zich met teksten als 'Save our Childeren. Stop de sado-pedo elite en 'Stop de Big Reset. Maak van NL geen China'. Ook stuurden sympathisanten woensdag een vliegtuigje de lucht in met een oproep tot vrijlating van P.
Er vloog woensdag een vliegtuigje voor Huig Plug boven Den Haag
Er vloog woensdag een vliegtuigje voor Huig Plug boven Den Haag © Omroep West
Naast Huig Plug moest woensdag ook een 29-jarige man uit Rijnsburg zich bij de politierechter verantwoorden voor de bedreiging van demissionair minister Hugo de Jonge. Hij had op de openbare Facebookpagina van de Jonge een gemonteerde foto geplaatst, waarop het hoofd van de bewindsman met een verbonden schotwond op straat ligt. De foto was volgens de rechter een directe verwijzing naar de moord op Pim Fortuyn in 2002. 'Uitermate onsmakelijk, zei ze over deze foto. Ze veroordeelde de man tot een celstraf van acht weken, waarvan vier weken voorwaardelijk.
De Rijnsburger zei dat hij in een opwelling de foto had geplaatst. 'Ik wilde de lolbroek uithangen.' Hij had er verder geen enkele bedoeling bij, zei hij. Hij verloor al zijn baan door de strafzaak die het Openbaar Ministerie tegen hem aanspande. De officier van justitie eiste tegen de man op de zitting ook een celstraf van drie maanden, waarvan een maand voorwaardelijk.