Instellingen

Verbouwing Haagse Galvanischool opnieuw bij Raad van State

Galvanischool in Haagse wijk Duinoord
Galvanischool in Haagse wijk Duinoord © Omroep West
DEN HAAG - De gemeente Den Haag en Stichting de Haagse Scholen weten vrijwel zeker dat de Raad van State geen streep meer gaat zetten door de vergunning voor de renovatie van de Haagse Galvanischool in de Galvanistraat. Dit zeiden woordvoersters van de gemeente en de scholenstichting woensdagmiddag na afloop van een nieuwe rechtszitting bij de Raad van State.
De renovatie van de school ligt al bijna twee jaar stil door een faillissement van de vorige aannemer en door procedures van omwonenden. Al die tijd zitten de kinderen op een tijdelijke schoollocatie. Omwonenden vinden de Galvanischool te groot worden. Die krijgt 500 leerlingen. Dat kan de buurt niet hebben, zeggen ze. Doorn in het oog zijn de verhoogde speeldekken waar kinderen in de pauzes kunnen spelen. Volgens de buurt komt er ook teveel verkeer op de school af waar geen parkeerplaatsen voor zijn.
De Raad van State bepaalde op 31 maart in een tussenuitspraak dat de gemeente beter onderzoek moet doen naar de speeldekken en naar het parkeren. Het mag niet zo zijn dat de speeldekken meer lawaai gaan veroorzaken voor de omwonenden dan de bestaande school deed, vond de Raad van State. Volgens de gemeente blijft het geluid binnen de perken met geluidschermen. De gemeente heeft in de vergunning gezet dat er geen kinderen op de speeldekken mogen spelen als dat meer geluid maakt dan vroeger.

'Gemeente geeft verkeerd beeld'

Buurtbewoners hebben er geen vertrouwen in. ‘'We hebben van alles aan schermen voorbij zien komen, bamboe, hout, twee meter hoog, 3.90 meter hoog’, zo klonk het. Verder zeggen ze dat onderzoek naar het geluid in de bestaande situatie van 2017 ontbreekt. 'Dus wat was de bestaande situatie?', vroegen ze.
De tegenstanders vinden verder dat de gemeente een heel verkeerd beeld neerzet van de parkeersituatie in de buurt van de school. Volgens het stadsbestuur heeft nieuw onderzoek aangetoond dat de parkeerdruk onder de 90 procent ligt. Dat betekent dat enkele parkeerplaatsen die na renovatie van de school nodig zijn, met gemak in de buurt te vinden zijn, aldus de gemeente. Daar moet de Raad van State weer naar kijken.
De slepende rechtszaken rond de Galvanischool zijn een splijtzwam geworden in de buurt. Tegenover de tegenstanders staat buurtcomité 'Galvani Vooruit. Nu!’ waar ouders in zijn verenigd. Die waren woensdag niet vertegenwoordigd bij de Raad van State. De einduitspraak is over ongeveer zes weken.