Prinses Beatrix roept Leiden uit tot meest speelvriendelijke gemeente

Prinses Beatrix bij de uitreiking van de Jantje Beton Prijs
Prinses Beatrix bij de uitreiking van de Jantje Beton Prijs © ANP
LEIDEN - De gemeente Leiden heeft uit handen van prinses Beatrix de Jantje Beton Prijs gekregen voor de meest speelvriendelijke gemeente van Nederland. De prijs werd woensdag uitgereikt.
De prinses zet zich al sinds 1968 in voor meer en uitdagender speelruimte en meer speelkansen. Dat doet ze samen met kinderen en jongeren. Jaarlijks doen ruim 350.000 kinderen mee aan activiteiten en projecten van Jantje Beton. Kinderen en jongeren in kwetsbare posities krijgen daarbij extra aandacht.
Een vakjury en een kinderjury stelden de top drie samen, met daarin ook Almere en Apeldoorn. Uiteindelijk ging Leiden er met de prijs vandoor. De kinderjury was blij met de aandacht die de stad heeft voor inclusiviteit. 'Ik vind het belangrijk dat iedereen mee kan spelen: van jong tot oud, van rijk tot arm, én als je gehandicapt bent', zei het 11-jarige jurylid Tessa daarover.

Leiden heeft een speelruimtenorm

De vakjury was te spreken over de speelruimtenorm van de gemeente. Daarbij wordt 10 procent van de openbare ruimte ingericht als speelruimte. 'Er wordt hier slim omgegaan met openbare ruimte', aldus jurylid Maxime Verhagen. 'Spelen moet dicht bij huis kunnen.'
De Jantje Betonprijs bestaat sinds 1978. Vijf keer ging de prijs naar mensen die zich inzetten voor buitenspelen. Sinds dit jaar wordt de prijs uitgereikt aan gemeenten die veel doen om kinderen en jongeren zoveel mogelijk te laten buitenspelen en bewegen.