CDA-kandidaat trekt zich terug na ophef over seksistische teksten over PvdA-raadsleden

Constanteyn Roelofs
Constanteyn Roelofs © Den Haag FM
DEN HAAG - Constanteyn Roelofs, nummer 23 op de voorlopige kieslijst van het CDA, heeft zich teruggetrokken als kandidaat voor de Haagse gemeenteraad. Als blogger voor weblog Geenstijl schreef hij in 2018 seksistische teksten over PvdA-raadsleden Mikal Tseggai en Janneke Holman. ‘Bovenstaande meisjes zijn trouwens kandidaat in 070. Zou u ze doen?’, schreef hij onder het pseudoniem Zentgraaff.
Tseggai en Holman waren toen net gepresenteerd als kandidaten voor de kieslijst voor de Haagse PvdA. Roelofs betoogde in het stuk dat de PvdA zich niet houdt aan het genderneutraal aanduiden van de kandidaten op de eigen lijst – wat de partij juist had beloofd te doen. Hij noemt de PvdA’ers in z’n algemeen 'wankers' en 'plucheklevers'.
Tseggai en Holman reageren woensdag geschrokken op de kandidaatstelling van Roelofs, die op plek 23 op de lijst van het CDA staat. 'De schrijver blijkt nu kandidaat voor CDA Den Haag: een mes in de rug van vrouwen die te maken hebben met seksisme en intimidatie', vindt Tseggai. 'Het stuk en de ranzige reacties raakten mij hard.'
Ook Janneke Holman reageerde onthutst op kandidaatstelling van Roelofs. 'Zou u ze doen?' 'Ja en hard ook'. Slechts één van de vreselijke reacties die wij destijds over ons heen kregen door dit stuk', schrijft Holman op Twitter. ‘Ik vergeet dit nooit meer: vrienden in alle staten, familie die zich zich zorgen maakte. Beroerd was ik ervan. En nu weer, als ik nu die reacties lees', zegt ze. Holman wil niet reageren op het feit dat Roelofs zich heeft teruggetrokken als kandidaat van het CDA.

‘Grens helaas wel eens overschreden’

Roelofs geeft na de ontstane ophef een verklaring over de teksten die hij destijds schreef voor GeenStijl. ‘Indertijd werkte ik bij een online medium waar ik volgens mijn overtuigingen destijds de maximale trend richting politieke correctheid meende te moeten bestrijden met maximaal polariserende grappen. De harde cultuur van de online stammenstrijd op (sociale) media was destijds mijn milieu. Daarbij is de grens tussen het bestrijden van een idee en onaangepaste aanval op een persoon helaas wel eens overschreden’, zo stelt hij.
In totaal schreef Roelofs meer dan 1500 keer voor GeenStijl. ‘Omdat ik zelf ook tot het inzicht ben gekomen dat dat niet de manier is om een positieve verandering te bereiken heb ik een paar jaar geleden voor een ander carrièrepad en de ‘fitties’ op sociale media afgezworen’, aldus Roelofs. Hij heeft contact gehad met beide PvdA’ers en heeft aan Tseggai zijn excuses aangeboden.

Roelofs trekt zich terug

Roelofs heeft zijn kandidaatschap inmiddels opgegeven, zo meldt de partij donderdagmiddag aan Den Haag FM. In een eerdere verklaring gaf Roelofs nog aan dat hij 'offline, met het team van CDA Den Haag verder wil werken aan een gezond, groen en gezellig Den Haag voor iedereen.’ Maar nu dus niet meer als kandidaat.
'Hij heeft zichzelf teruggetrokken. Hij wil niet mensen voor de voeten lopen — zowel intern als extern. Hij wil op een constructieve manier bijdragen aan het CDA', zegt de partij donderdagmiddag over Roelofs.