Haagse ondernemers zetten spullen binnen uit angst voor rellen: 'Ik hou mijn hart vast'

Joey Parree van café Granny's Corner haalt zijn schermen naar binnen
Joey Parree van café Granny's Corner haalt zijn schermen naar binnen © Omroep West
DEN HAAG - Eigenaren van cafés, winkels en andere bedrijven in de Rijnstraat en op de Turfmarkt in Den Haag bereiden zich voor op ongeregeldheden tijdens de coronapersconferentie van vrijdagavond. Ondernemers sluiten eerder hun deuren en halen meubilair weg dat buiten staat. 'Ik haal alles wat los en vast zit naar binnen', vertelt Joey Parree van café Granny's Corner. De Rijnstraat en Turfmarkt liggen op een steenworp afstand van de plek waar demissionair premier Rutte en coronaminister De Jonge altijd hun persconferenties geven.
Alle ondernemers in de Rijnstraat hebben donderdag een e-mail ontvangen van de pandeigenaar. In het bericht staat dat er vrijdag opnieuw een demonstratie wordt verwacht tijdens de coronapersconferentie. 'Wij willen jullie vriendelijk vragen om voor zover mogelijk alle losse spullen binnen te zetten voor vrijdagavond 18.00 uur', zo luidt de boodschap.
Haagse ondernemers bereiden zich voor op mogelijke rellen: 'Beter voorkomen dan genezen'
Bij het vorige protest, op 12 november, werd de politie bekogeld met zwaar vuurwerk en besloot de burgemeester de demonstratie te ontbinden. Granny's Corner, een café in de straat, kreeg het zwaar te voorduren. Meerdere ruiten sneuvelden en de schade liep op tot duizenden euro's. De eigenaar heeft besloten vrijdag zijn deuren niet te openen en treft zelfs extra maatregelen.

Voorbereiden op het ergste

'Mijn volledige terras haal ik naar binnen en de windschermen die er staan ga ik afschermen. Ik weet niet wat ik kan verwachten, maar je bereid je eigenlijk voor op het ergste. Even heb ik overwogen om camera's te plaatsen, maar van dat idee ben ik afgestapt', vertelt Parree.
De ondernemer blijft vrijdagavond niet in zijn zaak maar kiest ervoor om thuis de coronapersconferentie te volgen. 'Wat moet ik anders? Ik laat het over mij heenkomen en hoop dat het rustig blijft', eindigt hij.

'Bizar dat dit moet'

Eigenaresse Kim, van Martin Hair, reageert geschrokken als ze hoort dat Joey ervoor heeft gekozen om zijn café vrijdag dicht te houden. 'Ik vind het bizar dat je in deze tijd als ondernemer moet nadenken over het sluiten van je bedrijf door rellen. Als ik ook maar even merk dat het vrijdag onrustig wordt ga ik eerder dicht', vertelt de kapster.
Een horecaondernemer die anoniem wenst te blijven is bang dat wanneer er nieuwe maatregelen worden aangekondigd de demonstraties heftiger worden. 'Vrijdag sluit ik mijn zaak eerder, de veiligheid van mijn personeel gaat boven alles. Voor het geweld van de afgelopen keer heb ik geen enkel begrip, het is een schande dat de politie is aangevallen en bekogeld met stenen.'
De schade was groot tijdens de demonstratie tijdens de vorige persconferentie
De schade was groot tijdens de demonstratie tijdens de vorige persconferentie © ANP

Vlaggen binnenhalen

Ook een andere ondernemer in de straat wil niet bij naam genoemd worden, maar treft wel maatregelen in aanloop naar de persconferentie. 'Ik haal dit keer de posten van mijn vlaggen naar binnen omdat ik anders bang ben dat ze gebruikt worden om mee te gooien. Na de rellen op 12 november hebben we de bakstenen en het glas zelf moeten opruimen.' Ik verwacht dat het geweld de komende tijd erger zal worden en dat vind ik heel erg.'
Eigenaar Dennis de Beer van stomerij Panda kan geen begrip opbrengen voor de relschoppers en benadrukt dat de huidige tijd voor mensen met een eigen bedrijf al zwaar genoeg is. 'We hebben op dit moment te maken met meer dan 50 procent omzetverlies. Daarnaast is het zo dat de winkeliers in de Rijnstraat voor een groot deel afhankelijk zijn van mensen die werken in de nabijgelegen kantoren. Vrijdag houden we er rekening mee dat het mis kan gaan en dan zullen we daarop handelen', aldus De Beer.