Instellingen

Beschoten Leidse shishalounge verzet zich tegen gedwongen sluiting

De Forensische Opsporing van de politie doet onderzoek
De Forensische Opsporing van de politie doet onderzoek © Regio15
LEIDEN - De eigenaar van de Marrakech Lounge aan de Herenstraat in Leiden gaat in beroep tegen het intrekken van zijn vergunningen. Na de beschieting van de lounge begin september zijn de alcoholvergunning en een vergunning voor twee kansspelautomaten ingetrokken. De shishalounge moet de deuren daardoor gesloten houden.
'Zonder vergunning mag ik nog geen glas water schenken', zegt eigenaar Alan Mohammad tegen mediapartner Sleutelstad. 'Ik heb gewoon mijn vergunningen gekregen en dat word je dan na zeven jaar afgenomen alsof het niets is. Het is echt klote.'
In de nacht van 2 op 3 september is de zaak aan de Herenstraat in Leiden beschoten. Vijftien kogels werden op de shishalounge afgevuurd. Sindsdien is de Marrakech Lounge dicht op last van burgemeester Henri Lenferink. Nu de vergunningen van de lounge zijn ingetrokken lijkt de sluiting definitief.

Beroep tegen sluiting

Als het aan Mohammad ligt, dan wordt het besluit zo snel mogelijk teruggedraaid. Hij heeft het idee dat de gemeente zijn zaak weg wil hebben en gaat tegen het besluit in beroep. 'Ze verzinnen gewoon iets om mijn vergunning in te trekken', zegt hij. 'Ik voel mij al slachtoffer in deze situatie en dan komt dit er nog eens bovenop.' Tot op de dag van vandaag heeft de Mohammad geen idee wie er achter de schietpartij zit.
Het is niet de eerste keer dat de lounge de deuren verplicht gesloten moet houden. In 2015 trok Lenferink de horecavergunning van de zaak in, nadat die eerder dat jaar al werd gesloten nadat de brandveiligheid niet in orde was. De rechter besloot uiteindelijk dat de zaak weer open mocht. In augustus van 2020 moest de shishalounge twee maanden dicht na het overtreden van de coronaregels.

'Gaan ervanuit dat burgemeester een wijs besluit heeft genomen'

Kort na de schietpartij klonken er zorgen vanuit winkeliers. Nu de winkel dicht is, reageert voorzitter van winkeliersvereniging HerenDoeza Christiaan van Minnen terughoudender. 'Het is nooit leuk als een ondernemer zijn deuren moet sluiten omdat iemand anders die zaak heeft beschoten. Aan de andere kant heeft de burgemeester meer verstand van zaken en gaan we ervan uit dat hij een wijs besluit heeft genomen.' Van Minnen wil dan ook liever naar de toekomst kijken. 'Het zou mooi zijn als er iets komt dat er nog niet is en een aanwinst is voor de straat.'