SGP-raadslid vergist zich in stem en helpt plan voor gratis parkeren om zeep

SGP-raadslid Hans van Kuijk
SGP-raadslid Hans van Kuijk © Studio Alphen
ALPHEN AAN DEN RIJN - De plannen om gratis parkeren in het centrum van Alphen aan den Rijn mogelijk te maken, gaan opnieuw niet door. Reden daarvoor is een wel heel bijzondere: SGP-raadslid Hans van Kuijk heeft donderdagavond per ongeluk tegen de plannen gestemd. En juist zijn stem gaf de doorslag. 'Ik heb me vergist.'
Consternatie alom na de stemming over het veelbesproken voorstel, waarmee bezoekers anderhalf uur gratis zouden mogen parkeren in het stadshart. Na een schorsing van tien minuten meldt burgemeester Liesbeth Spies (CDA) dat Van Kuijk een verkeerde stem heeft uitgebracht. Zo haalt hij onbedoeld andermaal de publiciteit, nadat het ervaren raadslid eind vorige maand een rel veroorzaakte over de tentoonstelling van een vibrator in de Alphense bibliotheek.
'Ik heb me inderdaad vergist', bekent het enige raadslid van de SGP in Alphen. 'Ik wil niet zeggen dat het een excuus is, maar er liep nog een discussie over een amendement en de vragen liepen een beetje door elkaar heen. Toen is de burgemeester snel doorgegaan met het volgende vergaderpunt. Dat is mij op dat moment ontgaan, omdat ik daar niet met mijn gedachten bij was. Ik heb daardoor dus per ongeluk verkeerd gestemd.'

'Krijsen als een kind'

Omdat een viertal (normaal gesproken tegenstemmende) raadsleden afwezig is, blijkt zijn stem doorslaggevend te zijn. Door onbewust 'nee' te zeggen tegen het parkeerplan, komt de teller op 17 stemmen vóór en 18 tegen. Oftewel: het plan verdwijnt voorlopig weer in de prullenbak. Dat is extra pijnlijk, omdat er al jarenlang over wordt gediscussieerd. Het vormde in 2017 voor toenmalig wethouder Tseard Hoekstra (VVD) zelfs de aanleiding om op te stappen.
Na de stemming en een korte pauze probeert coalitiepartij Nieuw Elan het plan met een motie nogmaals in stemming te brengen, maar een meerderheid van de gemeenteraad verwerpt dat voorstel van fractievoorzitter André de Jeu. 'Sorry dat ik het zeg, maar u gaat als een kind in de supermarkt op de grond liggen en krijsen dat je niet je zin krijgt', spreekt SP-fractievoorzitter Iris van de Kolk haar ongenoegen uit.

Onvrede bij ondernemers

Uiteindelijk wordt er na drie schorsingen binnen drie kwartier een compromis gesloten tussen alle partijen. Het parkeerplan krijgt dezelfde avond geen herkansing, maar komt mogelijk in een volgende raadsvergadering opnieuw op de agenda. In dat geval kunnen ook de afwezige raadsleden Monique de Vos (VVD), Pieter Jan Morssink (D66), Ernst-Jan Straver (PvdA) en Wil Verschuur (Beter Alphen) hun stem uitbrengen.
Het parkeerplan van wethouder Gert-Jan Schotanus (Nieuw Elan) zou betaald moeten worden via een verhoging van het parkeertarief op straat met 0,60 euro per uur en een gemiddeld 9 procent hogere onroerendezaakbelasting op niet-woningen. Vooral dat laatste leidde tot onvrede bij ondernemers buiten het stadshart, die door mee te betalen de 'concurrentie' in het centrum zouden helpen, maar daar zelf niet mee van zouden profiteren.