Daklozen naar voormalig verpleeghuis in Schilderswijk tijdens koude nachten

Daklozen hoeven deze winter in Den Haag niet buiten te slapen
Daklozen hoeven deze winter in Den Haag niet buiten te slapen © ANP
DEN HAAG - Een voormalig verzorgingstehuis in de Haagse Schilderswijk wordt de komende maanden gebruikt voor de winteropvang van daklozen tijdens koude periodes. Het gaat om tussen de veertig en zeventig mensen die nu nog steeds buiten slapen, zij kunnen als de temperaturen het vriespunt naderen terecht in de Schildershoek. De regeling gaat aanstaande nacht voor het eerst in.
Begin november kondigde de gemeente al aan dat er een permanente winteropvang komt voor maximaal 160 mensen in een ander voormalig verpleeghuis, de Lozerhof. Die is nu volledig bezet en kan niet worden gebruikt voor de 'gewone' regeling voor daklozen bij koude nachten.
Volgens de gemeente Den Haag is de Schildershoek aan de Jacob Catsstraat goed geschikt als opvang. Dat komt omdat het nog tot voor kort in gebruik was als verzorgingshuis. Daarom hoeft er niet veel aangepast te worden aan het pand. Het is ook geschikt om aan de coronamaatregelen te voldoen.

Zeer kwetsbare mensen

De verwachting is dat tijdens vorstperiodes een groep van tussen de veertig en zestig mensen alsnog gebruik willen maken van de winterkouderegeling. Het gaat, aldus de gemeente, om 'zeer kwetsbare mensen' die 'ernstige gezondheidsschade' zouden kunnen oplopen als ze tijdens koude nachten op straat moeten slapen. Zij gaan niet naar de winteropvang aan de Lozerlaan, omdat ze niet voldoen aan de huidige criteria of omdat ze er zelf voor kiezen om hier geen gebruik van te maken.
Haagse dak- en thuislozen kunnen vanaf vrijdagavond voor het eerst terecht in de opvang. Dan gaat de Schildershoek open tot en met dinsdagochtend. Dit omdat de verwachting is dat de weersomstandigheden zodanig slecht worden dat het medisch niet verantwoord is om buiten te slapen. De vier grote steden hebben daarom gezamenlijk besloten de winterkouderegeling in te laten gaan.
De eigenaren van het Schildershoek - HWW zorg en Stichting Eykenburg- blijven ondertussen onderzoeken of het kan worden omgevormd tot een 'wereldhuis'. Dat is een nieuwe vorm van zorg waarbij veel aandacht is voor de cultuur en leefstijl van de bewoners.