Moedeloosheid na nieuwe coronamaatregelen: 'Hadden alles net weer op de rit'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
REGIO - De nieuwe coronamaatregelen leiden tot frustratie bij horecazaken en culturele instellingen. Getroffen branches reageren teleurgesteld op de aangekondigde avondlockdown. 'Tot 17.00 uur open, daar verdien ik mijn geld niet mee.'
Nederland gaat vanaf zondag in avondlockdown voor drie weken. Horeca, 'niet-essentiële' winkels, de culturele sector, pretparken, sportscholen en de amateursport moeten tussen 17.00 en 5.00 uur verplicht sluiten. Dat maakten demissionair minister-president Mark Rutte demissionair minister Hugo de Jonge vrijdagavond bekend tijdens de vervroegde persconferentie.
Directeur Roy Wunderink van Dekker Zoetermeer en Warmond, is bang dat hij door deze maatregelen de bowlingbanen bij zijn twee bowlinglocaties bijna helemaal dicht kan gooien. 'Bowlen is gewoon een sport waarbij je een drankje drinkt en een bitterballetje eet, zeker bij recreatief bowlen. Dus als de horeca dicht moet om 17.00 uur, kan ik de bowlingbaan voor recreatief gebruik eigenlijk wel sluiten. Bowlen doe je gewoon niet zo snel als er geen gezelligheid omheen is. En daarnaast hebben wij veel combideals waarbij mensen eerst gaan bowlen en dan gaan eten, dat valt natuurlijk ook weg.'
Ook voor theaters zijn de nieuwe maatregelen een grote klap. 'Wij waren net weer op stoom gekomen en hebben veel uitverkochte zalen, maar het ziet er nu naar uit dat wij al onze voorstellingen moeten annuleren. Wij zijn nu wel aan het onderzoeken of wij ontbijt-, lunch- en matineevoorstellingen kunnen programmeren. Maar het is een enorme kluif werk en vooral heel veel teleurstelling', zegt woordvoerder Mariette van Solingen van Theater Diligentia en Theater PePijn in Den Haag.

'Werkroosters net op de rit'

Bij Dekker Zoetermeer en Warmond kijken ze ook naar de mogelijkheden om zo goed mogelijk met de nieuwe coronamaatregelen om te gaan. 'Ik heb allemaal mensen nu stand-by staan om alle reserveringen voor de komende weken af te bellen en telefoontjes op te nemen van mensen die annuleren. Daarnaast zijn wij nu aan het kijken of wij weer een drive-through voor ons restaurant kunnen opzetten om toch nog omzet te genereren', legt Wunderink uit.
De getroffen branches houden daarnaast hun hart vast voor de gevolgen van deze maatregelen voor hun personeel. 'De horeca loopt al een jaar lang tegen het probleem aan dat zij de roosters niet rondkrijgen. Wij hadden ons personeel en de werkroosters net weer een beetje op de rit. Maar de kans is best groot dat het nu de verkeerde kant opgaat en alle collega's met een tijdelijk contract straks naar de supermarkten trekken om een nieuwe baan te zoeken. Dan ben ik hen allemaal weer kwijt en kan ik weer opnieuw beginnen', verzucht Wunderink.

Opdonder voor publieksvertrouwen

Ook Van Solingen maakt zich zorgen over het personeel. 'Wij hadden net weer een beetje een volledig team en nu begint het weer opnieuw. Alleen al de enorme ploeg studenten die allemaal hun zakcentje verdienen in onze theaters, kunnen wij straks weer geen werk bieden. Zij gaan dan waarschijnlijk ander werk zoeken, want zij hebben gewoon hun inkomsten nodig', voegt de woordvoerder van Diligentia en PePijn toe.
Daarnaast is Van Solingen bezorgd over de theaterbezoekers 'We moeten ons weer gaan beraden over de manier van compenseren. Kunnen wij weer het geld teruggeven aan de bezoekers of gaan wij weer werken met vouchers? Het publieksvertrouwen krijgt hier in ieder geval ook een enorme opdonder van', legt zij uit.

'Wij worden steeds hardst geraakt'

De twee begrijpen niet goed waarom er voor deze maatregelen is gekozen. Als je 23.000 besmettingen per dag hebt, dan begrijp ik absoluut dat er iets moet gebeuren. Maar in de horeca vindt 2,3 procent van alle besmettingen plaats dus ik begrijp gewoon niet zo goed waarom wij steeds het hardst geraakt worden', zegt Wunderink.
'Wij hebben als theaters alle maatregelen gevolgd om de theaterbezoeken zo vellig mogelijk te maken en wij weten dat er niet aantoonbaar meer besmettingen zijn geweest door theaterbezoeken. We hebben bijvoorbeeld nog niet één keer gehoord dat via ons theater iemand besmet is geraakt. Daardoor denken wij: gaan deze maatregelen wel wat bijdragen?', voegt Van Solingen toe.

Geen toekomstperspectief

De maatregelen maken de getroffen branches dan ook vooral moedeloos. 'Er is gewoon geen toekomstperspectief', zegt Wunderink. 'Nu gelden de maatregelen tot 19 december, maar straks worden ze weer verlengd en wordt de sluitingstijd weer vervroegd. Dan heb ik zelfs liever dat wij drie weken volledig dicht moeten en straks met Kerst weer open kunnen. Dat doet natuurlijk ook pijn, maar dat heb ik dan liever.'
Van Solingen voegt daaraan zuchtend toe: 'Het is gewoon heel frustrerend. Als het duidelijk is dat deze maatregelen echt een impuls geven aan de bestrijding van de pandemie, dan weet je waar je het voor doet. Maar op dit moment is het gewoon totaal onduidelijk wat deze maatregelen opleveren en hoe de situatie na deze weken eruitziet. Dat is echt om moedeloos van te worden.'