Huisartsen overbelast: 'Nu krijg je verborgen coronadoden'

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie © ANP
ZOETERMEER - De praktijkondersteuner is ziek, de assistente overspannen, doorverwijzen naar bijvoorbeeld Parnassia kan al een maand niet meer, naar het ziekenhuis ook niet en de Landelijke Huisartsenvereniging zegt: doe alleen nog het hoogstnodige. Huisartsen zitten met de handen in het haar. 'Nu krijg je weer verborgen coronadoden.'
Oliver Beckmann is huisarts in Zoetermeer. Hij merkt dagelijks de drukte en de grenzen van de zorg. Sterker nog: 'De rode grens is overschreden', zegt hij. 'Ik baal er ontzettend van. Dit is het vak wat ik zo mooi vind, maar het gaat gewoon niet meer.'
De grootste problemen doen zich volgens hem voor bij de avond-, nacht- en weekenddiensten. 'We zijn inmiddels zover dat we geregeld doktersassistentes aan de triage-telefoon moeten zetten. Simpelweg omdat we geen gediplomeerde "triagisten" meer hebben die dat werk kan doen.' De triage is selecteren wie wel en niet acuut gezien moet worden op de huisartsenpost, dat gebeurt aan de telefoon.

Assistente aan de telefoon

'Er zit nu dus geregeld een doktersassistente. Die kan overdag prima inschattingen maken, maar in de nacht is het toch anders. Dat gaat een keer mis.' De oorzaak is corona, maar het heeft volgens Beckmann ook te maken met de steeds grotere druk op de huisartsenzorg. Dat begon al voor corona.
Huisarts Oliver Beckmann
Huisarts Oliver Beckmann © Privé
Extra personeel erbij lukt niet. 'De vijver is echt leeg, of je moet enorm diep in de buidel tasten.' Beckmann noemt het voorbeeld van waarnemend huisartsen die soms 150 euro per uur vragen voor een dienst. 'Dan komen ze wel, maar dat kan ik niet betalen. Het blijft ook gewoon een vrije markt.'

Verborgen coronadoden

De huisartsenzorg in Nederland is echt heel goed geregeld, vindt Beckmann. 'Wij zijn allemaal van: wij lossen het wel weer op. De huisarts steekt de vinger wel weer in de dijk.' Maar in zijn optiek helpt dat nu niet meer.
'Als ik iemand wil doorsturen naar de uroloog, moet die patiënt zes maanden op de wachtlijst. Als ik constateer dat iemand echt gezien moet worden door een cardioloog voor bijvoorbeeld hartkleppen; het kan niet. Oncologische zorg wordt ook alweer afgeschaald.' Hij vreest dat mensen op den duur gewoon niet meer langskomen, met alle gevolgen van dien.

Alleen nog hoogstnoodzakelijke zorg

De Landelijke Huisartsenvereniging liet vrijdag al weten dat huisartsen enkel nog de hoogstnoodzakelijke zorg kunnen doen. Dus alleen bellen met spoed, andere klachten moeten even wachten. Ondanks de enorme werkdruk is dat voor Beckmann ook weer niet de oplossing.
'Mensen zijn niet opgeleid om zo'n inschatting te maken', zegt hij. Beckmann is bang dat mensen wegblijven terwijl ze eigenlijk echt door de huisarts gezien moeten worden.

'Weten het oprecht niet meer'

Een oplossing voor de problemen heeft hij niet. 'Dit is ook niet één, twee, drie op te lossen. Maar wat wij vanuit Zoetermeer wel laten weten richting het ministerie en de verzekeraars is: als wij omvallen, heb je pas echt een heel groot probleem.' En dat omvallen is niet meer ver weg.
'Straks moet ik tegen mijn patiënten zeggen: sorry, maar nu zit er even niemand aan de telefoon. Of ik moet mijn vrouw vragen om er te gaan zitten, zij komt uit het onderwijs.' Een grote uitkomst zou praktijkverkleining met behoud van inkomsten zijn en eerlijke verdeling van de huisartsenpostdiensten onder alle huisartsen zodat er weer voldoende tijd aan de patiënt kan worden besteed, vindt hij. 'Maar voor nu weten wij het oprecht niet meer.'