Nederland gaat zondag in avondlockdown, scholen blijven open

Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie.  l
Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge tijdens de persconferentie. l © ANP
DEN HAAG - Nederland gaat vanaf zondag in een avondlockdown. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte vrijdagavond in een nieuwe persconferentie bekendgemaakt. Niet-essentiële winkels, de horeca en alle musea, theaters en bioscopen moeten vanaf zondag om 17.00 uur dicht. De aangekondigde maatregelen duren minimaal drie weken. Op dinsdag 14 december bekijkt het kabinet of er nieuwe maatregelen nodig zijn.
Nederland ging vorig jaar in lockdown en dit jaar gebeurt hetzelfde. 'Het grote verschil met vorig jaar is dat de meeste mensen zijn gevaccineerd. 'Gelukkig maar, wie volledig is gevaccineerd, heeft een 25 keer kleinere kans om op de intensive care te komen. Vaccineren werkt', zo vertelt premier Mark Rutte.
'Het tweede grote verschil is minder positief. Vorig jaar dachten we nog dat we met grootschalige vaccinatie in de zomer of herfst van de meeste maatregelen af zouden zijn. Dat dachten wij, dat dachten deskundigen, en dat is wat er internationaal werd gedacht. Realiteit is heel anders. In de zorg is het weer alle hens aan dek', zo vervolgt de premier.

In principe alles tussen 17.00 uur en 5.00 uur gesloten

Het algemene advies luidt: 'blijf zoveel mogelijk thuis'. Premier Rutte benadrukt dat we alert moeten zijn. 'De cijfers zijn hoog, hoger, hoogst. Uit cijfers blijkt dat de maatregelen maar beperkt helpen. Daarom hebben we het OMT om een spoedadvies gevraagd. Hieruit blijkt dat we het aantal contacten met 20 procent moeten terugdringen', legt hij uit.
Met ingang van 28 november is in principe alles tussen 17.00 uur en 5.00 uur gesloten. Dat geldt voor onder meer (amateur)sportverenigingen, horeca en kappers. Uitzonderingen zijn er voor essentiële winkels, die open mogen blijven tot 20.00 uur 's avonds. Benzinepompen mogen wel open blijven. Ook bezorgen en afhalen in de horeca blijft mogelijk. Topsporters en professionele beoefenaars van kunst en cultuur mogen dit wel na 17.00 uur doen, maar dan zonder publiek.
De anderhalve meter afstand is verplicht voor alle volwassenen vanaf achttien jaar. Het mondmasker wordt verplicht op alle plaatsen waar een vaste zitplaats geldt. Denk aan horeca, bioscopen en theaters. Ook op plekken waar tot nu toe gewerkt werd met het corona-toegangsbewijs, moet het mondkapje vanaf maandag toch gedragen worden en moet de anderhalve meter in acht worden genomen. Dat geldt bijvoorbeeld voor doorstroomlocaties zoals beurzen, dierentuinen en musea. Voor die bedrijven betekent dit bovendien dat zij minder mensen kunnen toelaten.

Scholen blijven open

De scholen blijven toch open. Wel moeten kinderen vanaf groep 6 in het basisonderwijs en alle leerlingen in het voortgezet onderwijs mondkapjes gaan dragen in de gangen. Voor zowel leerlingen als leerkrachten geldt dat er twee keer per week een zelftest moet worden afgenomen en er komen looproutes in de scholen. Kinderen die jonger zijn dan twaalf jaar met lichte verkoudheid en een snottebel moeten thuisblijven en zich laten testen bij de GGD. Advies is om kinderen waar mogelijk zoveel mogelijk alleen naar school te laten gaan, dus zonder begeleiding van een volwassene.

'Bezoek opa en oma minder vaak'

De premier waarschuwt voor onderlinge contacten tussen zeventigplussers en kinderen onder de twaalf jaar. Het advies is om dat wat meer te beperken en in plaats van een bezoek aan opa en oma bijvoorbeeld vaker de IPad te pakken. Zelftests worden nog belangrijker. Dat geldt niet alleen voor het onderwijs, maar ook als je bij mensen thuis op bezoek gaat is het advies om een zelftest te doen.

Steunpakketten

De aangescherpte maatregelen hebben uiteraard gevolgen voor de ondernemers. Die kunnen minder mensen of klanten ontvangen. Rutte kondigde daarom aan het steunpakket fors uit te breiden. Zo keert de loonsubsidie NOW terug en verhoogt het kabinet de Tegemoetkoming Vaste Lasten. Deze uitbreiding kost 2,2 miljard.
Het Europapark in Alphen aan den Rijn
Het Europapark in Alphen aan den Rijn © John van der Tol

Alle maatregelen op een rij:

  • Voor iedereen geldt: blijf zoveel mogelijk thuis.
  • Amateursport (wedstrijden en trainingen) is tussen 17.00 en 05.00 uur niet meer toegestaan. Topsporters (trainen en wedstrijden spelen) en professionele kunst- en cultuurbeoefening mogen wel actief zijn na 17.00 uur, maar er is geen publiek welkom.
  • 1,5 meter afstand is verplicht voor alle volwassen vanaf 18 jaar.
  • Essentiële winkels zoals supermarkten en drogisterijen blijven open tot 20.00 uur.
  • Essentiële dienstverlening, zoals de notaris of advocaat, hypotheekadviseur en medische contactberoepen, houden normale openingstijden.
  • 1,5 meter afstand houden en een mondkapje worden verplicht op alle plaatsen waar een vaste zitplaats geldt, zoals in de horeca, bioscopen en theaters. Daardoor kunnen er minder mensen binnen zijn.
  • 1,5 meter afstand en een mondkapje worden verplicht op doorstroomlocaties, bijvoorbeeld op beurzen. Daardoor kunnen er minder mensen worden toegelaten.
  • Het advies om thuis te werken wordt aangescherpt naar ‘Werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand.
  • Ga je bij anderen op bezoek of ontvang je bezoek, doe dan een zelftest.
  • Wees extra voorzichtig bij contacten tussen ouderen vanaf 70 jaar en kinderen onder de 12 jaar.
Deze nieuwe maatregelen komen boven op de adviezen en regels die nu al voor iedereen gelden, zoals het dringende advies om thuis niet meer dan vier gasten per dag te ontvangen, de mondkapjesplicht, geen publiek bij sport, een maximale groepsgrootte van 1250 mensen in grote zalen en de inzet van het coronatoegangsbewijs en vaste zitplaats in de horeca en de cultuursector.
  • Het onderwijs blijft open, maar er komen wel looproutes in de scholen, mondkapjes in de gang voor leerlingen vanaf groep 6 en in het voortgezet onderwijs. En regelmatige zelftesten voor docenten en leerlingen vanaf groep 6 en in het hele voortgezet onderwijs. Kinderen jonger dan 12 jaar met milde neusverkoudheid en een snotneus moeten thuisblijven en zich laten testen bij de GGD.
  • Het kabinet breidt het steunpakket voor bedrijven fors uit. Zo keert de loonsubsidie NOW terug en verhoogt het kabinet de Tegemoetkoming Vaste Lasten.
  • Zoveel mogelijk ouderen krijgen voor het einde van het jaar een booster. Defensie gaat met 750 medewerkers en studenten van MBO tot universiteit helpen bij het vaccineren. Ook het vaccineren van niet-mobiele ouderen gaat sneller van start. Vanaf volgende week in plaats van januari.

Kijk hieronder de persconferentie terug:

De coronapersconferentie van 26 november