Zes aanhoudingen na lawaaiprotest tegen coronamaatregelen in Den Haag

DEN HAAG - Bij de lawaaidemonstratie in Den Haag heeft de politie zes mensen aangehouden voor het bezit van illegaal vuurwerk en het niet tonen van een ID-bewijs. Enkele honderden personen demonstreerden op de Turfmarkt tegen de nieuwe maatregelen die door het demissionaire kabinet werden afgekondigd. Ook in Hillegom werden enkele aanhoudingen verricht nadat er vuurwerk werd afgestoken als protest tegen de nieuwe maatregelen.
Het lawaaiprotest op de Turfmarkt in Den Haag duurde iets meer dan een uur. Kort na 20.00 uur vertrokken de demonstranten vanaf de brug. In tegenstelling tot eerdere protesten verliep de demonstratie rustig. Volgens de gemeente Den Haag gingen wel enkele mensen naar het Rijswijkseplein. De gemeente breidde het noodbevel daarna verder uit, zodat mensen ook niet zonder reden op het plein mochten zijn.
Behalve in Den Haag was het na de persconferentie ook in Hillegom onrustig. Hier werd door middel van het afsteken van vuurwerk geprotesteerd tegen de nieuwe beperkingen die het kabinet vrijdagavond bekendmaakte. De politie zette onder meer een helikopter in om de rust terug te krijgen. Bij dit protest werden twee mensen aangehouden, omdat ze zich niet konden legitimeren.
Brug Turfmarkt vrijdag 20.10 uur
Brug Turfmarkt vrijdag 20.10 uur © Omroep West
Demonstranten stonden vrijdag tegenover een linie van de marechaussee in plaats van politie, zoals bij eerdere demonstraties.
Marechaussee vormt een linie bij Turfmarkt
Marechaussee vormt een linie bij Turfmarkt © Regio15
Een woordvoerder van de gemeente liet weten dat de KMAR (Koninklijke Marechaussee) bijstand leverde aan de politie. 'Zij voeren reguliere politietaken uit, onder gezag van de lokale driehoek.' De driehoek is gemeente, politie en justitie.
Marechaussee in Den Haag
Marechaussee in Den Haag © Omroep West
Demonstranten hielden op de Turfmarkt een lawaaiprotest. Er waren door de regen aanzienlijk minder demonstranten om mee te doen dan bij voorgaande lawaaiprotesten.
Demonstranten in Den Haag
Demonstranten in Den Haag © Omroep West
De politie wilde dat demonstranten naar de Koekamp gaan en kondigde voor het centrum van de stad een noodbevel af.
De demonstranten lieten al net voor de persconferentie van zich horen.
De persconferentie werd ook dit keer gegeven aan de Turfmarkt in Den Haag. Daar waren bij eerdere persconferenties lawaaidemonstraties, die ook uit de hand liepen. Deze vrijdag heeft de politie de Turfmarkt, net als de andere keren, afgesloten.
In een groot deel van de Haagse binnenstad is dus een noodbevel van kracht geweest. De gemeente kondigde aan dat mensen die 'aantoonbaar uit zijn op ongeregeldheden of verstoring van de openbare orde, en zich niet uit dit gebied verwijderen, kunnen worden aangehouden.'
Een woordvoerder van de politie bevestigt op zaterdag dat er in en rondom het centrum van Den Haag zes mensen zijn aangehouden voor het bezit van illegaal vuurwerk en het niet tonen van een identiteitsbewijs.
Rond de Turfmarkt was veel marechaussee op de been. Bij eerdere demonstraties was dat niet het geval.