Den Haag niet verder met advocatenkantoor na miljoenenfraude

Het stadhuis van Den Haag
Het stadhuis van Den Haag © John van der Tol
DEN HAAG - Den Haag stopt als eerste overheidsinstantie de samenwerking met landsadvocaat Pels Rijcken. Het kantoor staat de gemeente al jarenlang bij in juridische kwesties, maar is in opspraak geraakt vanwege fraude, discriminatie en een verziekte werksfeer. De gemeente Den Haag werd voor 40.000 euro gedupeerd door het advocatenkantoor.
Pels Rijcken treedt decennialang op als advocaat en juridisch adviseur van de rijksoverheid. Ook veel gemeenten en provincies schakelen het grote advocatenkantoor in.
Maar deze zomer bleek dat notaris en voormalig bestuursvoorzitter Frank Oranje van Pels Rijcken ruim achttien jaar lang geld van klanten heeft gestolen en naar privérekeningen overboekte. Het zou gaan om 11 miljoen euro. In november vorig jaar pleegde Oranje zelfmoord, toen bleek dat het Openbaar Ministerie (OM) een strafrechtelijk onderzoek naar hem was gestart. Bovendien zou er volgens NRC Handelsblad bij Pels Rijcken nog altijd een verziekte werksfeer heersen en is er sprake van racisme en intimidatie.

Boven twijfel verheven

Voor Hart voor Den Haag reden om het stadsbestuur op te roepen om niet meer met het advocatenkantoor verder te gaan. 'Dit kantoor voorziet ons stadsbestuur op belangrijke integriteitsdossiers van juridisch advies', zegt Ralf Sluijs van Hart voor Den Haag. 'Ook vertegenwoordigen zij de gemeente met regelmaat bij juridische conflicten met Haagse burgers of bedrijven. Zo'n advocatenkantoor moet dan natuurlijk zelf wel boven elke twijfel verheven zijn.'
De raamovereenkomst die de gemeente met Pels Rijcken heeft loopt in januari volgend jaar af. 'Het is gegeven de genoemde feiten niet wenselijk om deze te verlengen', vindt Sluijs. De Haagse gemeenteraad volgde zijn standpunt en nam zijn motie aan. Den Haag is daarmee de eerste overheidsinstantie die de samenwerking opzegt. Mogelijk volgt ook het Rijk.

Bedrag terugstorten

Voor de gemeente Den Haag gaat het om een bedrag van 40.000 euro dat is weggesluisd. Pels Rijcken heeft beloofd dat bedrag terug te zullen storten.