Studenten dreigen met blokkeren universiteit vanwege camera's

© ANP
LEIDEN - Een aantal studenten van de Universiteit Leiden wil op 7 december uit protest een uur lang de ingang van het Lipsiusgebouw aan de Cleveringaplaats blokkeren. Dat meldt mediapartner Sleutelstad. Ze zijn tegen de nieuwe camera's die sinds vorig jaar op de universiteit hangen. Deze waren bedoeld om bezoekers te tellen, maar kunnen veel meer, blijkt uit onderzoek van universiteitsblad Mare.
In het coronajaar 2020 heeft de universiteit bij alle ingangen van gebouwen en collegezalen zogenaamde slimme camera's opgehangen. Deze 371 camera's zijn in staat om het geslacht van iemand te registreren en zien zelfs of iemand een gezichtsmasker draagt. Dat zocht universiteitsblad Mare uit. Daarnaast was het systeem in eerste instantie niet goed beveiligd.
'Ik ben er om meerdere redenen tegen', zegt Joris Wiebes tegen mediapartner Sleutelstad. Hij is student Arts, media en society en organiseert de protestactie. 'De camera's kunnen gegevens meten en aan elkaar kunnen koppelen. Die data is slecht beveiligd en ik ben bang dat dat uitlekt.'

Verkeerd gebruik en laat ingelicht

Verder is Wiebes niet blij met de mogelijkheden van de camera's. Zij kunnen namelijk meer dan waarvoor ze bedoeld zijn. Hoewel de universiteit zegt dat ze ingesteld zijn op alleen het herkennen van silhouetten, is de student er niet gerust op. 'Het is alsof de universiteit een vlammenwerper aanschaft om een kakkerlakkenprobleem op te lossen', legt hij beeldend uit. 'Ook al gebruiken ze die vervolgens niet om ze in de fik te steken, is het voor bezoekers heel afschrikwekkend als ze ineens die vlammenwerper zien. Dan gebruik je het gewoon verkeerd.'
Tot slot is de manier waarop de universiteit dit heeft aangepakt, niet in goede aarde gevallen. Zo hingen de camera's er al een jaar voordat studenten en medewerkers daar vanaf wisten. Bovendien werden zij pas ingelicht pas nadat Mare de kwestie aan de kaak stelde.

Uur lang blokkade

Wiebes wil op dinsdag 7 december een uur lang de ingang van het Lipsiusgebouw blokkeren. 'Om de vijandige omgeving die de universiteit heeft gecreëerd te weerspiegelen', staat er in de aankondiging. Naast de protestactie is Wiebes bezig met een brief naar het Universiteitsbestuur.
Een camera in het Lipsiusgebouw van de universiteit
Een camera in het Lipsiusgebouw van de universiteit © Sleutelstad
Een andere student heeft een petitie opgezet tegen de camera's. Die is inmiddels al meer dan 1500 keer ondertekend. 'We zijn niet gevraagd om toestemming', zegt iemand onder de digitale handtekeningenactie. 'Hier betaal ik geen collegegeld voor', schrijft iemand anders.

Universiteit geeft fout in communicatie toe

Naar aanleiding van de ophef stuurde het college van bestuur van de universiteit afgelopen week een uitgebreide mail naar alle studenten en werknemers. Daarin legden ze uit wat het belang is van de camera's: 'waardevolle informatie tijdens de coronapandemie' en 'relevante informatie voor roostermakers'. Tegelijkertijd gaf de universiteit toe steken te hebben laten vallen als het gaat om de communicatie. 'Dat had beter gekund en daar leren we van.'
Het zorgde voor een nieuwe storm van kritiek. Zo liet Mare er een factcheck op los en bleek niet alles in de mail van de universiteit te kloppen. Er zou onder meer nooit iemand herkenbaar in beeld zijn geweest volgens de universiteit, maar uit gegevens die de universiteitskrant in handen heeft blijkt dat bij minstens één camera niet het geval te zijn. Het maakt de ophef compleet.

Gesprek afdwingen

'Het doel van onze aangekondigde protestactie is een signaal afgeven dat we het er niet mee eens zijn en willen opkomen voor studenten die zich geïntimideerd voelen', besluit Wiebes. 'We hopen dat het in combinatie met de brief zal leiden tot een conversatie met het bestuur over het ofwel verwijderen de camera's, ofwel in discussie gaan met studenten over oplossingen.' Als de universiteit niks doet naar aanleiding van zijn protest, zal hij doorgaan met actievoeren.
De Universiteit Leiden kon zaterdag nog niet ingaan op de aangekondigde actie.