Coronavirus: KNVB legt competities komend weekend deels stil

© John van der Tol
REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van maandag 29 november.

KNVB legt competities voor komend weekend deels stil

De KNVB legt de competities in het amateurvoetbal voor komend weekend deels stil. Dit naar aanleiding van het besluit van de regering dat in het kader van de coronamaatregelen trainen na 17.00 uur niet meer is toegestaan.
Komend weekend is in de prestatieve competities (A-categorie) geen regulier competitieprogramma voor de jeugd en senioren. Op vrijwillige basis worden wel inhaalwedstrijden gepland om zo het aantal gespeelde wedstrijden per team recht te trekken.
Er is wel een regulier competitieprogramma in de recreatieve competities (B-categorie) voor jeugd en senioren. Teams die niet willen voetballen, kunnen op coulance en medewerking van de KNVB rekenen.

'Laat boostervaccinatie organiseren door gemeenten'

Burgemeester Bouke Arends van de gemeente Westland vindt dat de boostervaccinatie tegen het coronavirus georganiseerd moet worden door de gemeenten, onder verantwoordelijkheid van de burgemeesters. 'Bij de huidige aanpak gaat de vaccinatie uitermate lang duren', zo stelt Arends in een brief die hij vandaag stuurde aan minister-president Rutte en minister De Jonge.
'In tijden van crisis gaat het om handelingssnelheid', schrijft Arends in zijn brief. 'Ik constateer dat als het gaat om vaccineren deze snelheid op dit moment totaal ontbreekt.' Hij verwijst hierbij naar het feit dat per leeftijdscategorie wordt geprikt en naar het beperkte aantal locaties dat is aangewezen voor de boostervaccinaties.
'Burgemeesters hebben bij crisissituaties en rampen een coördinerende rol. Als crisismanager zijn zij toegerust om deze taak adequaat op te pakken. De burgemeester kan vaccinatielocaties aanwijzen/vorderen. Ambtelijk personeel van de gemeente kan in samenspraak met de GGD de administratieve werkzaamheden uitvoeren. In afstemming met de GGD kunnen mensen beschikbaar worden gesteld en geïnstrueerd worden om te prikken, waarbij met lokale huisartsen afspraken kunnen worden gemaakt over het medisch toezicht op de vaccinatie-locaties.'

Bijna 400 militairen gaan tests uitvoeren voor GGD's

Een kleine vierhonderd militairen worden deze week opgeleid om GGD’s te helpen bij het uitvoeren van tests op het coronavirus. Zij kunnen na het volgen van een training die een dag duurt gelijk aan de slag bij de GGD. Die opleidingsdagen voor steeds zo’n honderd medewerkers van Defensie zijn woensdag, donderdag, vrijdag en volgende week maandag, zegt een woordvoerder van de Koninklijke Landmacht.
Vrijdag bleek dat demissionair coronaminister Hugo de Jonge hulp aan Defensie had gevraagd om zo veel mogelijk ouderen voor het einde van het jaar een boosterprik te geven. Volgens hem gaan 750 militairen helpen.
Tot nu toe heeft de GGD de landmacht nog niet gevraagd ook te helpen met vaccineren, aldus de woordvoerder van de landmacht. "Wij verwonderen ons niet als die oproep nog komt." Hij wijst erop dat met de extra medewerkers voor het testen GGD’s eigen personeel vrij zouden kunnen maken om te helpen bij vaccineren. GGD GHOR, de landelijke koepel van GGD’s, kon vragen hierover maandagmiddag niet beantwoorden.
Vierhonderd militairen gaan voor de GGD coronatests afnemen
Vierhonderd militairen gaan voor de GGD coronatests afnemen © ANP

Kuipers: ziekenhuizen hebben piek nog niet bereikt

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen blijft voorlopig stijgen. Het is verstandig om er rekening mee te houden dat de piek nog niet bereikt is, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).
De stijging gaat de laatste weken naar verhouding weliswaar iets langzamer, maar het aantal patiënten blijft nog steeds flink toenemen. Als de stijging doorzet 'gaan we in de komende week uitkomen boven het hoogste niveau van de vorige winter. Dan gaan we overall richting de 3000 patiënten', verwacht Kuipers.
De Nederlandse ziekenhuizen behandelen momenteel 2772 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Daarnaast liggen acht Nederlanders in een Duits ziekenhuis. Begin januari waren bijna 2900 Nederlanders opgenomen.
Kuipers houdt er rekening mee dat het aantal opgenomen patiënten 'zeker nog een week' blijft stijgen. Het duurt even voordat het effect van de vorige week aangescherpte maatregelen te zien is in de ziekenhuizen, voegt hij toe. Hij verwacht niet dat de regels over drie weken versoepeld kunnen worden. Pas als de instroom halveert, kunnen ziekenhuizen de zorg voor coronapatiënten weer goed combineren met de zorg voor anderen.
Verpleegkundige met Covidbeschermende kleding
Verpleegkundige met Covidbeschermende kleding © ANP

Lareb: 231 meldingen van hartontstekingen na vaccin

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 231 meldingen ontvangen van ontsteking van de hartspier en het hartzakje na coronavaccinatie. Bijna de helft van deze patiënten werd opgenomen in het ziekenhuis. Een groot deel was echter weer hersteld op het moment van melden. De meeste meldingen betroffen jongere mannen. 'Mensen die pijn op de borst, benauwdheid of hartkloppingen krijgen na coronavaccinatie, moeten altijd contact opnemen met de huisarts', adviseert Lareb.

Vierhonderd reizigers uit Zuid-Afrika melden zich

Zo'n vierhonderd mensen hebben zich gemeld bij de GGD. Ze zijn na 21 november teruggekomen uit regio's in Zuid-Afrika waar de omikronvariant van het coronavirus is opgedoken. De GGD en het ministerie van Volksgezondheid roepen alle reizigers op uit voorzorg in quarantaine te gaan en zich te laten testen, ook als ze geen klachten hebben. De gezondheidsdiensten hopen op deze manier de verspreiding van de zorgwekkende variant tegen te gaan.
Het advies om je te laten testen en thuis te blijven geldt verder voor mensen die zijn teruggekeerd vanuit Lesotho, Swaziland (Eswatini), Namibië, Mozambique, Zimbabwe, Botswana en Malawi. Tot nog toe heeft het RIVM 14 mensen positief getest op de omikronvariant van het coronavirus.

Ruim 21.000 nieuwe gevallen

Het aantal positieve coronatests lijkt voorlopig een plafond te hebben bereikt. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 21.552 nieuwe gevallen geregistreerd. Het is de veertiende dag op rij dat er iets meer dan 20.000 besmettingen aan het licht komen. Dat het aantal positieve tests nauwelijks meer stijgt, wil niet zeggen dat de piek van het aantal besmettingen is bereikt.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde de afgelopen dag 33 sterfgevallen van coronapatiënten. Voor een maandag is dat het hoogste aantal sinds 25 januari.

Aantal patiënten in ziekenhuizen groeit hardst sinds januari

Maandag is het aantal coronapatiënten met 130 toegenomen tot 2772 mensen in de ziekenhuizen. Dat is de grootste toename sinds 4 januari, aldus cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In de afgelopen 24 uur werden er op de verpleegafdelingen 249 nieuwe coronapatiënten binnengebracht. Op de ic's zijn er 48 mensen opgenomen.

Zelftesten zijn zowel online, als in winkels uitverkocht

Wie een zelftest wil kopen, kan mogelijk tegen lege schappen aanlopen. 'Mensen hoeven zich echter geen zorgen te maken', meldt koepelorganisatie Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD). Deze week worden de winkelvoorraden weer aangevuld. 'Het gaat heel hard, maar tot nu toe kunnen we het redelijk vullen, waarbij lokaal wel tekorten ontstaan in de winkels. Dat kan bijvoorbeeld komen door een coronabrandhaard die ergens ontstaat waardoor mensen zich willen testen en een winkelvoorraad snel op raakt. Die tekorten worden doorgaans binnen een paar dagen aangevuld.'

Een op de vijf besmette verpleeghuisbewoners sterft ondanks vaccin

'Zo'n 22 procent van de gevaccineerde bewoners overlijdt na besmetting,' zegt hoogleraar ouderengeneeskunde Cees Hertogh bij NOS. De afnemende effectiviteit van de vaccins, vooral bij ouderen, is hier één van de oorzaken van. Ook de kwetsbaarheid van de verpleeghuisbewoners en de eigenschappen van de deltavariant spelen volgens de hoogleraar een rol. 'Die is niet alleen besmettelijker dan eerdere varianten, maar kent bij kwetsbare ouderen mogelijk ook vaker een fatale afloop.' Deze week starten de meeste verpleeghuizen met het toedienen van boostervaccins aan de bewoners. De hoop is dat de boosters het sterftecijfer omlaag zullen brengen.
Een client van een woonzorgcentrum krijgt een boosterprik toegediend. ANP
Een client van een woonzorgcentrum krijgt een boosterprik toegediend. ANP

Kinderen moeten mondkapjes dragen

Kinderen onder de twaalf moeten vanaf vandaag thuisblijven bij milde klachten. Eerder hoefde dat alleen wanneer ze hoestten of koorts hadden. Ook moeten leerlingen mondkapjes gaan dragen wanneer ze door de school bewegen.
Onderwijsinstellingen krijgen ook dringende adviezen, zoals het aanleggen van looproutes in gebouwen en het spreiden van pauzes. Ook gaat het advies waar mogelijk gelden om klassen op te delen in kleinere groepen die geen onderling contact hebben. Voor groep zes tot en met acht van het primair onderwijs en het hele voortgezet onderwijs geldt het advies dat alle leerlingen twee keer per week een zelftest doen.
Kinderen moeten vanaf maandag een mondkapje op school als ze zich bewegen door het gebouw
Kinderen moeten vanaf maandag een mondkapje op school als ze zich bewegen door het gebouw © ANP

Wetenschapper noemt bestaande vaccins effectief tegen omikronvariant

De leidende epidemioloog in Zuid-Afrika Salim Abdool Karim zegt dat de bestaande vaccins ook hier helpen tegen een ernstig ziekteverloop. Hij stelt dat het te vroeg is om te zeggen dat de omikronvarian een heviger ziekteverloop kent dan de Delta-variant. Daar moet meer onderzoek naar worden gedaan. De Zuid-Afrikaanse virusvariant is volgens Abdool Karim waarschijnlijk wel besmettelijker dan eerdere varianten, ook voor mensen die zijn ingeënt of het virus al hebben gehad.

Leidse jongeren willen een miljoen inzamelen voor het ziekenhuispersoneel

Iedereen weet vast nog wel dat we met grote groepen applaudisseerden voor het zorgpersoneel, zelfs de koninklijke familie deed met ons mee. Toch lijkt vandaag de dag de trots op onze zorghelden ver te zoeken, door het geweld en scheldpartijen in het ziekenhuis hangt er nu een hele andere sfeer.
Daar willen de jongeren Noël Beij, Sjoerd van Cromvoort en Cynthia Blom verandering in brengen. Ze zijn met Studio Moio de crowdfundactie 'Help de zorg naar een miljoen' begonnen om te laten zien dat ze ziekenhuispersoneel steunen. '70 procent van het bedrag dat we ophalen direct aan de medewerkers van het Leidse Alrijne ziekenhuis schenken en 30 procent geven als een soort giftcard voor de cultuursector zodat er pauzeconcerten of kunst naar het ziekenhuis kan komen.' De actie loopt tot 23 december. Dan hopen de jongeren een cheque te kunnen overhandigen.

HMC Westeinde en Hagaziekenhuis worden te zwaar belast

Het piept en het kraakt, en de ziekenhuizen zijn bang dat het binnenkort de zorg niet meer kunnen garanderen. 'Wat we de laatste weken merken, is dat de druk in het ziekenhuis toeneemt. Nu zie je dat de maatschappij doordraait. Het verkeer is druk, er komen nog steeds auto-ongelukken binnen, er komen andere problemen binnen en die moeten allemaal worden geholpen', vertelt Bastiaan Sorgdrager van de medische staf van het HMC Westeinde in Den Haag. 'Het is voor de eerste hulp en intensive care veel drukker.'
Voor het Westeinde staan nog geen files van ambulances, maar soms moet een patiënt wel op de brancard blijven wachten tot er ruimte is. 'Sommige patiënten liggen soms negen uur op de spoedeisende hulp te wachten op een bed', weet Wendy Schmit, zorgmanager Spoedeisende hulp van HMC Westeinde. 'Op dit moment hoeven we nog geen keuze te maken tussen patiënten, gelukkig', zegt Schmit terwijl ze naast een hectisch epicentrum van de spoedeisende hulp staat. 'Maar dat gaat wel ten koste van de mensen die hier werken. Iedereen draait extra diensten. De artsen en verpleegkundigen zijn echt kapot als ze na een drukke dienst naar huis gaan.'

Sportscholen al om 6 uur open vanwege de avondlockdown

Van een ochtendhumeur was geen sprake in sportschool New Babylon in Den Haag. Ze zijn op dit vroege tijdstip al vrolijk bezig en houden de moed er in met humor en door grapjes te maken. 'Dat het sporten om 17.00 uur 's avonds al moet stoppen is natuurlijk niet zo vrolijk', zegt de sportschoolhouder: 'Maar een uurtje eerder is de oplossing, het is al aardig druk.'

Zeldzame ontsteking door corona kan leiden tot doodgeboortes

Bij zwangere vrouwen met een coronabesmetting kan het virus in uitzonderlijke gevallen de ongeboren baby in gevaar brengen in de tweede helft van de zwangerschap. Sinds juli dit jaar zijn minstens dertien doodgeboortes in Nederland te wijten aan een door het coronavirus beschadigde placenta.
Dat zegt gynaecoloog Sam Schoenmakers van het Erasmus MC in Rotterdam op basis van een analyse van doodgeboortes waarvoor in eerste instantie geen verklaring werd gevonden, meldt de Volkskrant.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.