Coronavirus: Selectie Quick Boys traint om 5.00 uur 's ochtends

Quick Boys tijdens training
Quick Boys tijdens training
REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van dinsdag 30 november.

Uitvaartbedrijf DELA plaatst koelcontainers in Leiden vanwege coronadoden

Uitvaartbedrijf DELA heeft speciale koelcontainers geplaatst bij meerdere uitvaartcentra in Nederland vanwege het hoge aantal sterftegevallen als gevolg van een coronabesmetting en de griepepidemie. In totaal staan er koelunits bij tien uitvaartcentra, onder meer in Leiden, Nijmegen, Roermond, Eindhoven, Goes en Den Bosch. Zes van de containers zijn al in gebruik.
De overige vier koelcontainers staan er preventief, zegt een woordvoerder. Het is opnieuw druk met overledenen die een gekoelde plek nodig hebben tot de uitvaart, meestal een periode van vijf of zes dagen. Vooral in regio's als Zuid-Limburg en Oost-Brabant voorziet DELA de komende tijd drukte.
'Die griepepidemie is normaal voor de periode van het jaar. Nu komen daar de sterftes door corona bij', aldus de woordvoerder. 'We weten dat het drukker wordt en dat de behoefte aan die gekoelde ligplekken gaat toenemen. We zetten alles op alles voor een waardige uitvaart, en willen geen nee verkopen als er iemand overlijdt, dus daarom plaatsen we als eerste maatregel die koelunits.'
Tijdens de eerste coronagolf in maart vorig jaar en de golf van begin dit jaar kwamen er ook koelcontainers bij de uitvaartcentra te staan. 'Helaas zijn we er inmiddels op voorbereid', aldus de zegsman.

'Laat boostervaccinatie organiseren door gemeente'

De Westlandse burgemeester Bauke Arends wil dat de gemeente zelf het zetten van de boosterprik gaan organiseren. Dat zegt hij dinsdagavond in Nieuwsuur. Arends vindt dat het nu te lang duurt voordat iedereen in aanmerking komt voor een derde coronavaccin. 'Laat het nou gebeuren onder regie van de burgemeesters in Nederland. Die kunnen dat per gemeente zelf ter hand nemen. Dan ben ik ervan overtuigd dat we op korte termijn de bevolking per gemeente gevaccineerd kunnen hebben.'
Volgens Arends kunnen de burgemeesters de organisatie van het zetten van de boosterprik sneller en efficiënter regelen dan de GGD en de Rijksoverheid, omdat zij crisismanagers zijn. Zo kunnen burgemeesters bepaalde locaties aanwijzen of mensen vrijmaken van werkzaamheden om de prik te zetten, zoals personeel uit verpleeghuizen, huisartsen en dierenartsenpraktijken.
De planning is nu dat vanaf maart iedereen een boosterprik gehad kan hebben, Arends is ervan overtuigd dat hij de 112.000 inwoners van gemeente Westland binnen vier weken gevaccineerd kan hebben.

Vroege training vanwege avondlockdown en inhaalwedstrijd

Het eerste elftal van voetbalvereniging Quick Boys komt aanstaande zaterdag in competitieverband in actie tegen Jong FC Volendam. Omdat amateurclubs volgens de laatste coronamaatregelen niet mogen trainen na 17.00 uur heeft trainer Edwin Grunholz de training van donderdag verplaatst naar 5.00 uur in de ochtend.
Dat betekent dat de Katwijkse selectie vroeg uit de veren moet om toch wat voorbereiding op de tegen in Volendam te hebben. 'We kunnen niet anders dan op dit tijdstip trainen', zegt trainer Grunholz. 'Aansluitend wacht een ontbijtje voor de spelers.'
De inhaalwedstrijd tussen FC Volendam en Quick Boys gaat sowieso door. De clubs hebben de keuze gekregen om te spelen of uit te stellen. Beide clubs willen voetballen.

Vraag naar zelftesten sterk toegenomen

Na de afgelopen coronapersconferentie is er een run ontstaan op coronazelftesten. Toen werd onder meer geadviseerd altijd een zelftest te doen als je bij iemand op bezoek gaat. Dat leidde tot een verkooppiek en winkeliers waren snel door hun voorraad heen. 'Maar ze zijn er wel', zegt apotheker Bob Westerman uit Leiden.
Zelftesten gaan als zoete broodjes over de toonbank
Zelftesten gaan als zoete broodjes over de toonbank © ANP

Eerste Kamer steunt inzetten QR code in niet-essentiële winkels

De Eerste Kamer steunt, zoals verwacht, de mogelijkheid om een coronatoegangsbewijs te vragen voor toegang tot niet-essentiële winkels en dienstverlening. Een meerderheid van de coalitiepartijen, PvdA, GroenLinks en 50Plus zal vanavond voor het wetsvoorstel van het kabinet stemmen, bleek tijdens het debat in de senaat. Bezoekers van kleding- en meubelwinkels maar ook van kappers en aan pretparken zouden dan hun QR-code moeten laten zien.
Het demissionaire kabinet zal voor invoering nog een zogeheten ministeriële regeling voorleggen aan beide Kamers. Voorstanders zijn de vier coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie, evenals PvdA en GroenLinks en 50PLUS. Eerder deze maand ging de Tweede Kamer al akkoord met de mogelijkheid van het breder inzetten van het coronatoegangsbewijs.
QR code: zonder vaccinatie, negatieve test of herstelbewijs wordt de toegang geweigerd.
QR code: zonder vaccinatie, negatieve test of herstelbewijs wordt de toegang geweigerd.

Bijna 82.000 boosterprikken gezet

81.800 mensen hebben tot nu toe een boosterprik tegen het coronavirus gekregen. Die oppepprik wordt momenteel aan ouderen en zorgmedewerkers gegeven om hun afweer te versterken. Op 18 november kreeg de eerste oudere, een vrouw van 90 jaar, haar boosterprik.
Bijna 33.000 mensen hebben vorige week hun eerste prik tegen het coronavirus gehaald. Dat is het laagste aantal sinds het begin van de vaccinatiecampagne in januari. Het aantal tweede prikken steeg. Ruim 56.000 mensen kregen vorige week hun herhaaldosis, het hoogste aantal sinds half oktober.

Herstelbewijs vanaf nu een jaar geldig

Mensen die een coronabesmetting hebben gehad kunnen een herstelbewijs krijgen. Vanaf dinsdag is deze niet 180 dagen, maar 365 dagen geldig. Je kunt dit herstelbewijs gebruiken om ruimtes binnen te gaan waar een coronatoegangsbewijs nodig is. Het herstelbewijs is verlengd na een OMT-advies begin oktober, omdat herstelde coronapatiënten langer immuun zijn dan eerder werd aangenomen.
Herstelbewijs vanaf nu een jaar geldig.
Herstelbewijs vanaf nu een jaar geldig. © ANP

Omikron-variant heeft al eerder in Nederland besmetting veroorzaakt

De Omikron-variant van het coronavirus heeft zich ook al binnen de landsgrenzen van Nederland verspreid. Een van de mensen die de variant al eerder heeft opgelopen, buiten de veertien mensen die besmet terugkwamen uit Zuid-Afrika, was niet op reis geweest. Dat laat een woordvoerder van het RIVM weten.
Het instituut meldde eerder op dinsdag al dat twee mensen die op 19 en 23 november positief testten de Omikron-variant bij zich droegen. Dat is gebleken uit nadere analyse van hun testmonsters. Een van die twee mensen had geen reishistorie, zoals het RIVM dat noemt, de ander was wel recent in het zuiden van Afrika geweest.

CBD: tegen sinterklaasweekend zelftesten weer op voorraad

Tot het weekend zijn er genoeg zelftesten en worden de winkelvoorraden aangevuld, maar is die voorraad wel 'vrij klein', benadrukt Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD). De koepelorganisatie verwacht dat de vraag de komende tijd zal aanhouden.
Maandag waren de zelftests nagenoeg uitverkocht, na een verkooppiek in het afgelopen weekend. Het CBD zei toen al dat mensen zich geen zorgen hoeven te maken om de voorraad.
Verpleegkundige test Sinterklaas op Corona.
Verpleegkundige test Sinterklaas op Corona. © ANP

RIVM: stabilisatie in nieuw aantal meldingen

In de afgelopen week werden er 155.152 positieve coronatests geregistreerd. Dat aantal is vrijwel gelijk aan dat van vorige week. Het RIVM spreekt van een stabilisatie. Het is de vijftiende dag op rij met meer dan 20.000 nieuwe gevallen. Dat wil niet zeggen dat het werkelijke aantal besmettingen gelijk blijft, omdat de GGD's niet veel meer mensen kunnen testen dan ze nu al doen. Het zou dus kunnen dat er meer mensen zijn die het coronavirus onder de leden hebben, maar dat het niet meer lukt om alle besmettingen te vinden.
Verpleegkundigen behandelen een coronapatiënten
Verpleegkundigen behandelen een coronapatiënten © ANP

Meer doden en ziekenhuisopnames

In de afgelopen week waren de klachten van 1996 mensen zo erg dat ze in een ziekenhuis belandden, vorige week waren dat er 1833 en in de week ervoor 1390. Van die 1996 opgenomen coronapatiënten belandden 367 op de intensive care, dat is 27 procent meer dan een week eerder. Het RIVM registreerde 367 sterfgevallen, tegen 265 in de week ervoor.

Eén op de drie ziekenhuizen schrapt alle planbare zorg

In 25 Nederlandse ziekenhuizen, ruim een op de drie, wordt in het geheel geen planbare zorg meer verleend. Onder die noemer vallen bijvoorbeeld knie- en heupoperaties. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van eind vorige week, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De grote toestroom van coronapatiënten veroorzaakt steeds meer druk op de ziekenhuiszorg.

Omikron-variant was al een week eerder in Nederland

De omikron-variant van het coronavirus heeft zich al eerder in Nederland verstreid dan tot nog toe bekend was. In testmonsters die op 19 en 23 november bij de GGD zijn afgenomen heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de variant aangetroffen.
Het RIVM heeft de GGD's geïnformeerd. Zij informeren de mensen waarbij de positieve testen zijn afgenomen en doen bron- en contactonderzoek. Volgens het RIVM is nog niet duidelijk of deze twee mensen recent het zuiden van Afrika hebben bezocht, zoals de eerste veertien mensen bij wie de Omikron-variant werd aangetroffen nadat ze vrijdag terugkwamen in Nederland.
Op Schiphol staan reizigers met mondkapjes in lange rijen.
Op Schiphol staan reizigers met mondkapjes in lange rijen. © ANP

Vijftien nieuwe priklocaties

Het aantal prikplekken stijgt begin januari van 70 naar 85, laat de overkoepelende gezondheidsdienst GGD GHOR Nederland weten. De GGD's gaan onder meer gebruikmaken van evenementenhallen en andere grote locaties. Die mogen voorlopig geen bezoek ontvangen vanwege de nieuwe coronaregels.
De overheid wil de komende tijd meer mensen een boosterprik geven. Daarom schieten het leger, ziekenhuizen, huisartsen en zorginstellingen te hulp. Ongeveer 12 miljoen mensen in Nederland zijn volledig gevaccineerd. Ongeveer 80 procent van hen kan voor eind maart de boosterprik halen, verwacht GGD GHOR Nederland. De boosterprik moet de afweer van het lichaam tegen het coronavirus een oppepper geven.

Ouderen in Nederland ontvangen mails van oplichters over boosterprik

In de mail staat dat ouderen verplicht zijn om een boosterprik te halen. Ze zouden een afspraak kunnen maken door op een link in de mail te klikken en in te loggen bij hun bank. Die banksite is nagemaakt. Het is niet bekend hoeveel mensen in de oplichtingspoging zijn getrapt.
GGD GHOR Nederland waarschuwt voor de phishingmails: 'Mensen worden nooit per mail uitgenodigd voor een vaccinatie. Bovendien is elke prik vrijwillig en er is geen enkele reden om bij een bank in te loggen, omdat vaccinatie gratis is.'

RIVM onderzoekt eerder afgenomen monsters op omikron

Niet alleen nieuwe, maar ook al eerder afgenomen testmonsters worden door het RIVM onderzocht op de omikron-variant van het coronavirus. Zo wil het RIVM zien of het virus misschien al eerder in Nederland. was.
Ongeveer 1800 monsters worden door het RIVM nader onderzocht, in samenwerking het laboratorium van het Erasmus MC. Hoe ver terug er wordt gekeken kan het RIVM niet zeggen. Ook andere landen doen dit onderzoek.
De Omikron mutatie van het coronavirus vormt een nieuwe bedreiging in de coronapandemie.
De Omikron mutatie van het coronavirus vormt een nieuwe bedreiging in de coronapandemie. © ANP

'Vaccins minder effectief tegen omikron-variant'

Het is onwaarschijnlijk dat de huidige coronavaccins even effectief zullen zijn tegen de nieuwe omikron-variant als tegen de andere varianten. Dat heeft de topman van vaccinmaker Moderna gezegd tegen de Britse zakenkrant Financial Times. Volgens hem kan het maanden duren voordat producenten genoeg coronavaccins kunnen maken die wel optimaal werken tegen de nieuwe variant.
De omikron-variant van het coronavirus werd vorige week ontdekt in Zuid-Afrika. Sindsdien duikt deze variant in steeds meer landen op. Of mensen er ernstiger ziek van worden, is volgens het RIVM nog niet bekend.
Een bewoner van een verpleeghuis krijgt een coronavaccinatie.
Een bewoner van een verpleeghuis krijgt een coronavaccinatie. © ANP

Verdelen patiënten over ziekenhuizen steeds lastiger

Het lukt steeds minder goed om coronapatiënten te verdelen over de overvolle ziekenhuizen. Volgens De Telegraaf wordt het lastiger om ziekenhuisbedden te vinden, omdat de reguliere zorg nog gedeeltelijk doorgaat. Ondanks de problemen verdubbelde het aantal ritten met een helikopter of ambulance om patiënten te verplaatsen van 53 naar 101 in de afgelopen twee weken.

Snelle stijging positieve tests lijkt voorlopig voorbij

De snelle stijging van het aantal positieve coronatests lijkt voorlopig voorbij. Het aantal bevestigde besmettingen ligt daarmee deze week ongeveer gelijk aan de week ervoor. Toch wil dat volgens het ANP niet zeggen dat het aantal besmettingen gelijk blijft of dat de piek in de golf is bereikt. Omdat de teststraten van de GGD's aan hun maximale capaciteit zitten, kunnen er niet meer mensen worden getest dan nu gebeurt. Het is niet bekend hoeveel besmettingen hierdoor niet ontdekt worden.
Een leerling doet een corona zelftest op een basisschool.
Een leerling doet een corona zelftest op een basisschool. © ANP

Patiënten vragen hulp van fysiotherapeut

Meer mensen zoeken hulp bij een fysiotherapeut na een besmetting met corona. Vaak hebben ze na de besmetting nog langdurig klachten. Volgens het AD gaat het om ruim 6 procent van het aantal mensen dat positief is getest, ruim 157.000 mensen. Twee derde van de patiënten is tussen de 40 en 70 jaar oud. Gemiddeld hebben de patiënten zo'n twintig behandelingen nodig om hun problemen aan te pakken, over een periode van vier maanden. Maar er zijn ook uitschieters van 117 behandelingen en mensen die meer dan een jaar fysiotherapie nodig hebben.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.