Coronavirus: Boosterprik 60-plussers voor jaarwisseling, geen vervroegde kerstvakantie scholen

Vrouw krijgt coronaprik
Vrouw krijgt coronaprik © ANP
REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van woensdag 1 december.

De Jonge: grootste deel 60-plussers kan dit jaar booster krijgen

Zoveel mogelijk 60-plussers die zes maanden of langer geleden hun laatste vaccinatie kregen, kunnen nog dit jaar een booster krijgen. Dat zegde demissionair zorgminister Hugo de Jonge toe aan de Tweede Kamer tijdens het coronadebat. In Nederland is de medische richtlijn om zes maanden te wachten tussen de laatste vaccinatie en het toedienen van een booster om de afweer tegen het virus een oppepper te geven.
Om dit doel te realiseren zullen de GGD'en deze week 200.000 boosterprikken zetten, volgende week 350.000 en in de weken daarna zal dat zijn opgelopen tot 700.000 boosters per week. Onder meer militairen, medisch studenten, dierenartsen en oud-verpleegkundigen en oud-artsen gaan daarbij helpen.

Minister Slob: geen vervroegde kerstvakantie scholen

Het demissionaire kabinet vindt het niet nodig om de kerstvakantie in het basis- en voortgezet onderwijs een week eerder te laten beginnen. Dat heeft demissionair minister Slob gezegd in het coronadebat. 'Is het dan helemaal van tafel? Dat kun je eigenlijk van niets zeggen', zei hij.
Verschillende fracties vroegen het kabinet of een week eerder vakantie een optie is omdat er veel besmettingen zijn onder leerlingen, leraren en docenten. Sommige scholen besluiten, vanwege het hoge aantal besmettingen, vaak zelf tijdelijk dicht te gaan.

Nederland steunt geldigheid van 9 maanden voor Europese coronapas

Nederland steunt een voorstel van de Europese Commissie om het vaccinatiebewijs in Europa zonder boosterprik maximaal negen maanden geldig te laten zijn. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid woensdag weten.
De commissie kwam vorige week met een advies aan de EU-landen: om in Europa te mogen reizen zou iemand zes tot uiterlijk negen maanden na volledige vaccinatie een boosterprik moeten krijgen. Het ministerie vindt het 'belangrijk dat er wordt gewerkt aan een systeem voor heel Europa, zodat we de regels zo veel mogelijk gelijk kunnen trekken'. Dat is in het 'belang van het vrije verkeer van personen in de EU.'

WHO: geen nieuw vaccin nodig voor omikron

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt tegen persbureau Reuters dat er geen volledig nieuw vaccin ontwikkeld hoeft te worden tegen de omikronvariant van het coronavirus. De bestaande vaccins kunnen, als dat nodig is, een beetje worden aangepast.
Epidemiologen van de gezondheidsorganisatie houden er rekening mee dat de omikronvariant besmettelijker blijkt dan de deltavariant.

Pfizer-vaccin voor kinderen mid-december in Nederland

De coronavaccins van Pfizer/BioNTech voor kinderen van 5 tot 11 jaar oud worden op 20 december aan Nederland geleverd. Het gaat om 42.000 doses. Dat meldt Pfizer Nederland aan de NOS.
Het demissionair kabinet nog besluiten of kinderen gevaccineerd worden. Vrijdag wordt een advies van de Gezondheidsraad verwacht over het inenten van kinderen met een medisch risico. Vooruitlopend daarop heeft het demissionaire kabinet al doses van het vaccin besteld.

Door storing zakt aantal positieve coronatests tot onder 20.000

Door een storing is het aantal positieve coronatests gezakt tot onder de 20.000, voor het eerst in meer dan twee weken. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 18.588 nieuwe gevallen geregistreerd. Hoeveel het er zouden zijn geweest zonder de storing, weet het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) niet. De storing zit in het RIVM-systeem waar de meldingen binnenkomen. Dit kan betekenen dat het cijfer donderdag wordt aangepast wanneer de positieve tests alsnog zijn verwerkt.
Het aantal positieve tests stabiliseert de laatste weken. Dagelijks zijn er 20.000 tot 23.000 bevestigde besmettingen. Het RIVM heeft 'sterk het vermoeden' dat het werkelijke aantal besmettingen afvlakt, en dat het geen vertekend beeld is door de topdrukte bij de teststraten van de GGD'en. In de afgelopen week registreerde het RIVM 149.951 bevestigde besmettingen. Dat is ruim 4 procent minder dan het totaal over de zeven dagen ervoor. Het is de eerste keer sinds 3 oktober dat het aantal positieve tests op weekbasis daalt.
Het aantal sterfgevallen steeg met 45. Dat is ongeveer vergelijkbaar met het niveau over de afgelopen dagen. Dat het overlijden van deze mensen nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt aan de gevolgen van de besmetting sterft, duurt het even voor dit wordt doorgegeven aan het RIVM.
Sinds het begin van de epidemie zijn bijna 2,7 miljoen positieve tests geregistreerd. Van bijna 19.500 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.

Volgende week 2,4 miljoen zelftests naar basisonderwijs

Het basisonderwijs krijgt vanaf 6 december in totaal 2,4 miljoen zelftests voor de leerlingen in groep 6, 7 en 8. Daarmee kunnen zij en de leraren zich twee maal per week testen op het coronavirus. Deze eerste levering is genoeg voor twee weken: scholen hebben ongeveer 1,2 miljoen tests per week nodig.
Een tweede levering volgt nog voor de kerstvakantie. Hoeveel scholen dan krijgen, is nog niet bekend. Wel schrijft het ministerie dat ze er tot en met 'enkele weken' na de vakantie mee vooruit kunnen. Na de vakantie kunnen scholen zelf de tests bestellen die ze nodig hebben. Hier hoeven ze niet voor te betalen.
In het middelbaar onderwijs kunnen scholen al zelftests aanvragen. Ook daar geldt nu het dringende advies dat alle leerlingen en docenten zich twee keer in de week testen. Eerder gold deze oproep voor ongevaccineerden. In het voortgezet onderwijs zijn wekelijks ongeveer 2 miljoen testen nodig.
Een leerling doet een corona zelftest op een basisschool
Een leerling doet een corona zelftest op een basisschool © ANP

Voor het eerst in een week minder coronapatiënten in ziekenhuizen

Na zes aangesloten dagen van stijgingen is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen woensdag gedaald. In totaal zijn er nu 2768 mensen met Covid-19 opgenomen. Dat zijn er 77 minder dan dinsdag, zo blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 2181 coronapatiënten, 69 minder dan een dag eerder. Op de intensive cares nam het aantal af met 8 tot 587.
Met de stijgingen van de afgelopen tijd leek het erop dat er woensdag voor het eerst meer coronapatiënten in de ziekenhuizen liggen dan bij de piek van vorige winter. Bij het hoogtepunt op 5 januari lagen er 2890 coronapatiënten in de ziekenhuizen. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), voorziet dat deze grens op korte termijn ruimschoots wordt gepasseerd.
Artsen ontfermen zich over een coronapatiënt
Artsen ontfermen zich over een coronapatiënt © Omroep West

Van Dissel: boosters hadden deel van de opnames kunnen voorkomen

Het RIVM denkt dat er minder mensen in het ziekenhuis opgenomen waren als ze eerder een boosterprik tegen het coronavirus hadden gekregen. Hoeveel opnames het had gescheeld en of het beter was geweest om eerder te beginnen met extra prikken, kan het instituut niet zeggen. 'Dat weten we niet', zei infectieziektedeskundige Jaap van Dissel van het RIVM in de Tweede Kamer op vragen van Fleur Agema van de PVV.
Uit Israëlisch onderzoek naar het Pfizer-vaccin bleek dat het risico op een ernstig ziekteverloop na een booster ongeveer 90 procent lager was dan bij mensen die maar twee prikken hadden gekregen. Van Dissel zei dat onderzoek te kennen, maar wees erop dat de mensen die meededen aan het onderzoek vrij kort in de gaten gehouden waren. Hij zou dat 'graag veel langer zien'.
Volgens Van Dissel zijn er ook redenen om niet te snel te beginnen met boosters. Zo is een derde prik het effectiefst als mensen hun tweede prik een half jaar eerder hebben gekregen. 'Als je ze te snel zet, dan is de toegevoegde waarde daar minder van.'

ZZ Leiden gaat wedstrijden zonder publiek spelen

Basketbalclub ZZ Leiden gaat komende twee thuiswedstrijden afwerken zonder publiek, zoals de geldende coronamaatregelen voorschrijven. Dat heeft de club woensdag bekend gemaakt, meldt mediapartner Sleutelstad. Eerder werden wedstrijden in de hoogste basketbalcompetitie nog verplaatst, maar de club ziet daar geen mogelijkheden meer voor.
Het gaat om de wedstrijd tegen Landstede Zwolle op 4 december en Legia Warschau op 15 december. De club schrijft geen ruimte meer te hebben in het speelschema om te wedstrijden te verplaatsen en daarom genoodzaakt te zijn om zonder publiek te gaan spelen. De wedstrijden van het basketbalteam worden wel live uitgezonden op tv en online door Sleutelstad.
ZZ Leiden-coach Geert Hammink tijdens time-out
ZZ Leiden-coach Geert Hammink tijdens time-out © Orange Pictures
Eerder stelde de club al de wedstrijd tegen Donar Groningen uit vanwege de maatregelen van het kabinet. De club wilde de fans en sponsoren de kans geven om de klassieker tegen Donar bij te wonen. Ook heeft de club commerciële belangen bij het geven van thuiswedstrijden met publiek zoals barinkomsten en de verkoop van toegangskaarten.

Bescherming van ouderen door coronavaccins daalt iets

De beschermingsmuur die de coronavaccins hebben opgebouwd, wordt bij ouderen iets minder sterk. Bij 70-plussers beschermen de beschikbare vaccins nog voor 84 procent tegen ziekenhuisopname en voor 93 procent tegen opname op een intensive care. Dat heeft Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gezegd tegen de Tweede Kamer.
Bij zijn vorige briefing, half november, boden de vaccins bij ouderen 87 procent bescherming tegen ziekenhuisopnames. Begin november was het 89 procent. Ook bij mensen die jonger dan 70 zijn, zwakt de bescherming iets af. Bij hen zijn de vaccins voor 94 procent effectief tegen ziekenhuisopnames, terwijl dit eerder zo'n 97 procent was.

Rooms-Katholieke Kerk schrapt vieringen na 17.00 uur, ook met kerst

De Rooms-Katholieke Kerk schrapt per direct alle vieringen na 17.00 uur. Ook tijdens Kerstmis zullen de aangescherpte maatregelen gelden, zo meldt de Rooms-Katholieke Kerk. De Nederlandse bisdommen hebben hiertoe besloten 'in verband met de huidige ontwikkelingen op het gebied van de coronapandemie'.
De vraag vanuit de kerk aan de parochies is om Kerstmis zoveel mogelijk overdag, voor 17.00 uur te vieren. Als er toch een mis daarna plaatsvindt, dient deze zonder publiek te zijn. Vanuit huis kan via een live-verbinding de viering gevolgd worden. In de kerk wordt gevraagd alleen een pastoor, priester, bedienaren en bij uitzondering een koor aanwezig te laten zijn, aldus een woordvoerster.
In sommige kerken wordt anderhalve meter afstand gehouden
In sommige kerken wordt anderhalve meter afstand gehouden © Omroep West
Overdag kunnen de vieringen en kerkelijke bijeenkomsten zoals catechesebijeenkomsten of parochiebestuursvergaderingen nog wel doorgaan. Daarbij dient iedereen zich aan de al geldende coronamaatregelen te houden, zoals anderhalve meter afstand houden en bij verplaatsing door de kerk een mondkapje dragen. Eenmaal zittend op de plek mag deze af. Kleinere kerken moeten weer werken met een reserveringssysteem, zodat mensen afstand kunnen houden. Koren mogen wel blijven zingen maar dienen ook onderling afstand te houden. Ventilatie in de kerken blijft een prioriteit.

Een op tien artsen en verpleegkundigen zit ziek thuis

Een op de tien ziekenhuismedewerkers zit momenteel ziek thuis. Het verzuim op de intensive cares is gestegen tot bijna 10 procent. Op de verpleegafdelingen is 9 procent van de medewerkers niet inzetbaar. Dat heeft Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), woensdag gezegd in de Tweede Kamer.
In september, vlak voor het begin van de huidige golf, was ruim 6 procent van de artsen en verpleegkundigen niet in staat om te werken.

Kabinet wacht met aanscherpen reismaatregelen na RIVM-advies

Het kabinet wil eerst met Europese landen overleggen voordat het aanbevelingen van het RIVM over reismaatregelen overneemt. Het RIVM adviseert onder meer om alle reizigers, dus ook gevaccineerden, zich te laten testen voordat ze naar Nederland reizen. Ook adviseert het een quarantaineplicht voor ongevaccineerde reizigers van buiten de EU.
Maar demissionair minister Hugo de Jonge wil eerst met andere landen overleggen, om zo 'een lappendeken' aan maatregelen te voorkomen, aldus een ministeriewoordvoerder. Het kabinet vroeg om advies nadat de Omikron-variant werd ontdekt op een vlucht vanuit Zuid-Afrika.

Voorzitter ziekenhuizen in regio: 'We gaan het redden met elkaar'

Dat het ontzettend druk is in de ziekenhuizen, staat buiten kijf. 'Maar we gaan het met elkaar gewoon redden', zegt Martin Schalij, voorzitter van Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) regio West. 'We zitten niet in code zwart. Alleen als het heel snel doorstijgt, kunnen we daar tegen aan zitten, maar als het zo doorgaat als nu, gaan we niet naar code zwart.'
Daarmee doelt Schalij op de stabilisatie van het aantal coronabesmettingen. 'Dat is hoopvol. Het zit nog wel op het hoge niveau. Daarom gaat de druk in de ziekenhuizen de komende twee weken nog niet dalen.' En dus blijft het wel druk. 'Voor personeel op bepaalde afdelingen is het heel zwaar. We moeten toch ook weer mensen vragen om extra diensten te draaien.'
Martin Schalij
Martin Schalij © Omroep West
Naast het goede nieuws dat de ziekenhuizen het volgens Schalij het wel gaan redden, wordt er wel schade opgelopen door het uitstellen van planbare zorg. 'Dat zorg onherroepelijk voor schade', vreest Schalij. 'We zien het minder, maar ook daardoor overlijden er mensen.' Daarnaast is het volgens de ROAZ-voorzitter gewoon heel vervelend voor mensen die wachten op een operatie. 'Maar het is nu even niet anders', zegt Schalij.
De aanwas van coronapatiënten zorgt soms ook voor piekmomenten in de ziekenhuizen. Het HagaZiekenhuis en het HMC Westeinde lieten afgelopen week al doorschemeren dat patiënten soms lange tijd in ambulances liggen voordat er een bed vrij is. Binnen de regio worden patiënten dan ook geregeld overgeplaatst. 'Het blijft de komende tijd spannend, we moeten het met elkaar doen.'

Kabinet verdedigt strengere coronamaatregelen in Kamer

De Tweede Kamer debatteert woensdag over de aangescherpte coronamaatregelen die het kabinet afgelopen week aankondigde. Er wacht demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) een kritische Tweede Kamer, waar veel ongenoegen heerst over onder meer het trage tempo van de boostercampagne.
Rutte en De Jonge maakten afgelopen vrijdag nieuwe maatregelen bekend. Zo moeten alle niet-essentiële winkels en sectoren vanaf 17.00 uur dicht en geldt op veel plekken de mondkapjesplicht en de verplichte 1,5 meter afstand weer. Ook zei De Jonge dat hij de campagne om mensen een zogenoemde boosterprik te geven wil versnellen.
Hugo de Jonge en Mark Rutte
Hugo de Jonge en Mark Rutte © ANP
De Kamer is kritisch over de trage voortgang van de boostercampagne. Tot dusver zijn er nog geen 100.000 prikken gezet bij ouderen, het laagste aantal in de Europese Unie. De Jonge zei dinsdag dat dit er aan het einde van de week 700.000 moeten zijn.

Kabinet slaat mogelijkheid inkoop extra coronamedicijn af

Het demissionaire kabinet slaat de mogelijkheid over om extra medicatie tegen Covid-19 in te kopen. Het gaat om Ronapreve, dat onlangs door het Europese geneesmiddelenbureau (EMA) is goedgekeurd. Dat meldt NU.nl. Nederland doet wel mee via de Europese inkooproute, maar maakt geen gebruik van de mogelijkheid om daarnaast nog zelf in te slaan.
Die deadline is verlopen, laten Haagse bronnen aan NU.nl weten. Er worden meerdere coronamedicijnen ontwikkeld, waarvan een aantal al is goedgekeurd door het EMA. Ronapreve helpt coronapatiënten van twaalf jaar en ouder die een grote kans op een ernstig verloop van een infectie hebben door bijvoorbeeld een verzwakt immuunsysteem, maar nog geen extra zuurstof nodig hebben.

Uitvaartbedrijf DELA plaatst koelcontainers in Leiden vanwege coronadoden

Uitvaartbedrijf DELA heeft speciale koelcontainers geplaatst bij meerdere uitvaartcentra in Nederland vanwege het hoge aantal sterftegevallen als gevolg van een coronabesmetting en de griepepidemie. In totaal staan er koelunits bij tien uitvaartcentra, onder meer in Leiden, Nijmegen, Roermond, Eindhoven, Goes en Den Bosch. Zes van de containers zijn al in gebruik.
De overige vier koelcontainers staan er preventief, zegt een woordvoerder. Het is opnieuw druk met overledenen die een gekoelde plek nodig hebben tot de uitvaart, meestal een periode van vijf of zes dagen. Vooral in regio's als Zuid-Limburg en Oost-Brabant voorziet DELA de komende tijd drukte.
'Die griepepidemie is normaal voor de periode van het jaar. Nu komen daar de sterftes door corona bij', aldus de woordvoerder. 'We weten dat het drukker wordt en dat de behoefte aan die gekoelde ligplekken gaat toenemen. We zetten alles op alles voor een waardige uitvaart, en willen geen nee verkopen als er iemand overlijdt, dus daarom plaatsen we als eerste maatregel die koelunits.'

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.