Coronavirus: Burgemeester steekt zorgmedewerkers hart onder de riem in HagaZiekenhuis

Burgemeester Van Zanen op bezoek in het HagaZiekenhuis
Burgemeester Van Zanen op bezoek in het HagaZiekenhuis © Gemeente Den Haag/Martijn Beekman
REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van donderdag 2 december.

Burgemeester steekt zorgmedewerkers hart onder de riem in HagaZiekenhuis

Burgemeester Jan van Zanen heeft donderdag een bezoek gebracht aan het HagaZiekenhuis. Hier heeft hij de medewerkers een hart onder de riem gestoken. In het ziekenhuis zorgt de piek in coronabesmettingen voor een grote toeloop van patiënten. Hierdoor liggen zowel de verpleegafdelingen als de IC al bijna vol en worden niet-spoedeisende operaties uitgesteld.
Burgemeester Van Zanen wilde met zijn bezoek zijn waardering uitspreken. 'Tegen alle Hagenaars wil ik zeggen: houd u aan de maatregelen en laat u vaccineren als u dat nog niet gedaan hebt. Voor het personeel in de zorg dat een grote inzet levert, zoals hier in het Hagaziekenhuis, voor iedereen die wacht op een operatie én voor uzelf en de mensen in uw omgeving die u dierbaar zijn.'

Vervroegd stemmen weer mogelijk bij raadsverkiezingen in maart

Kiezers kunnen bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart opnieuw over meerdere dagen hun stem uitbrengen, in verband met de coronapandemie. Daar hebben de Eerste en Tweede Kamer mee ingestemd. Op 14, 15 en 16 maart kunnen mensen terecht in het stemlokaal.
Bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart was het ook al mogelijk vervroegd te stemmen, om drukte bij de stemlokalen zoveel mogelijk te voorkomen. De wet die dat mogelijk maakte zou op 1 januari verlopen, maar is nu verlengd tot 1 juli 2022. Een noodzakelijke stap, volgens minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken).
'Vervroegd stemmen bevordert de spreiding van kiezers, die daarmee beter in staat zijn om hun eigen moment te kiezen waarop het rustiger is in het stemlokaal', aldus de bewindsvrouw. 'Door dit besluit nu te nemen biedt de regering gemeenten tijdig duidelijkheid voor de organisatie van de gemeenteraadsverkiezingen van maart.'
De Tijdelijke wet verkiezingen Covid-19 (Twv) maakt ook andere maatregelen mogelijk. Zo kan bijvoorbeeld, als de situatie daartoe aanleiding geeft, het dragen van een mondkapje in het stemlokaal worden voorgeschreven.

Kamer tegen vaccinatieplicht, maar verwerpt desondanks motie

De Tweede Kamer heeft donderdag een motie verworpen waarin een mogelijke vaccinatieplicht werd uitgesloten. Toch is een meerderheid in de Kamer daar nog altijd tegen, blijkt uit een rondgang van het ANP. Verschillende partijen hebben tegen gestemd omdat van verplichte coronavaccinatie nu geen sprake is, laten zij weten.
Pepijn van Houwelingen van Forum voor Democratie diende woensdag tijdens het coronadebat de motie in. In de tekst wordt verwezen naar een uitspraak van Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen die het 'begrijpelijk en passend' noemde om binnen de Europese Unie te praten over "een gezamenlijke aanpak" ten aanzien van vaccinaties. Een groot aantal fracties steunde de motie, maar een meerderheid kreeg die niet.
In mei stemde de Kamer over een motie van de Groep Van Haga waarin "een directe of indirecte vaccinatieplicht" uitgesloten wordt. Die kreeg wel voldoende steun, onder meer doordat CDA, PvdA, GroenLinks en de fractie Den Haan daar destijds voor waren. Deze fracties stemden nu tegen.

Ministerie: zelftest mag voortaan bij coronaklachten

Mensen met klachten die kunnen wijzen op corona mogen vanaf vrijdag een zelftest doen om te controleren of ze met het coronavirus zijn besmet. Als de uitslag negatief is, hoeven ze niet thuis te blijven. Bij een positieve test, moeten ze alsnog voor een tweede test naar de GGD. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid weten. Tot dusver was het advies om bij corona-achtige klachten altijd een GGD-test te laten doen.
Reden voor de aanpassing is dat het Outbreak Management Team onlangs concludeerde dat een zelftest bij milde klachten een goed alternatief is voor een professionele test bij de GGD. Een woordvoerder van het ministerie benadrukt dat mensen zelf mogen kiezen: wie met milde klachten liever naar de GGD gaat, staat dat vrij.
Als de klachten aanhouden, is het advies om een dag later nog een zelftest te doen. Blijven de klachten of worden ze erger, dan moeten mensen alsnog naar de GGD. Het nieuwe advies geldt niet voor mensen met een kwetsbare gezondheid of mensen die werken met kwetsbaren.

Meer wandelen

Bijna zestig procent van de Nederlanders is sinds het begin van de coronacrisis in maart 2020 meer gaan wandelen, terwijl zeven procent minder is gaan lopen. Dat komt naar voren uit de Nationale Wandelmonitor, die om de vijf jaar verschijnt. Van de mensen die meer zijn gaan wandelen, verwacht 84 procent dit ook te blijven doen na de coronapandemie.
Het totaal aantal verplaatsingen van Nederlanders, dus onder meer met fiets, auto en openbaar vervoer, nam in het coronajaar 2020 met veertien procent af ten opzichte van het jaar daarvoor. Wel zijn Nederlanders in 2020 juist twintig procent meer gaan wandelen. Ontspanning, fit en gezond blijven of worden en het beleven van de natuur zijn de belangrijkste redenen om te voet op pad te gaan.

Hulp van apothekers met zetten boosterprik

Apothekers willen meehelpen bij het zetten van boosterprikken. Volgens apothekersvereniging KNMP staat zo’n twee derde van de achterban welwillend tegenover het zetten van de extra vaccinaties tegen corona. Daar hebben de farmaceuten wel een arts voor nodig die wil functioneren als verantwoordelijke achterwacht.
Wettelijk gezien hebben apothekers niet de bevoegdheid zelf te vaccineren. Wel kunnen ze tijdens een pilotfase gebruikmaken van een arts die dan op de achtergrond verantwoordelijk is. Ook moeten apothekers het prikken zelf kunnen. 'Maar zonder bagatelliserend te doen, dat is niet heel moeilijk', zegt voorzitter Aris Prins.

23.142 positieve tests, aantal hoog door eerdere storing

Door een eerdere storing in de computersystemen zijn in de afgelopen dag meer positieve coronatests geregistreerd dan er daadwerkelijk waren. De nieuwe gevallen die woensdag niet konden worden meegerekend, zijn nu alsnog meegeteld. Daardoor komt de teller donderdag uit op 23.142 bevestigde besmettingen.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weet niet hoeveel positieve tests er woensdag en donderdag zouden zijn geweest zonder storing.

'Gratis zelftesten kunnen testbereidheid verhogen'

Als de overheid coronazelftesten gratis en laagdrempelig zou verstrekken, dan zou dat kunnen bijdragen aan een hogere testbereidheid. Tot die conclusie komt het RIVM na eigen onderzoek. Daarmee zou het kosteloos verspreiden van de testen 'kunnen bijdragen aan het eerder opsporen van het virus en eventueel ook aan het beperken van sociaaleconomische gezondheidsverschillen'.
Het instituut peilde bij ruim 3200 mensen hoe ze omgaan met het testadvies. Als mensen zelftesten in huis hebben, verwachten ze zichzelf een stuk vaker op de eerste dag waarop ze klachten hebben te testen dan wanneer ze geen testen voorhanden hebben.
Als mensen uitgaan van het scenario dat ze thuis testen op voorraad hebben, zegt 42,2 procent zichzelf dan direct te zullen testen bij klachten. Als ze ervan uitgaan dat ze geen zelftesten in huis hebben, denkt slechts 20,5 procent op dezelfde dag nog een zelftest te doen.

Meer dan 600 patiënten op intensive cares

Het aantal coronapatiënten op de intensive cares in de ziekenhuizen is donderdag opgelopen tot 605, het hoogste niveau sinds 23 mei. Dat zijn er 18 meer dan woensdag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
In totaal liggen liggen er nu 2813 coronapatiënten in de ziekenhuizen, 45 meer dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal toe met 27 tot 2208.
In de afgelopen 24 uur werden op de verpleegafdelingen 352 nieuwe coronapatiënten binnengebracht. Op de ic's werden 58 mensen opgenomen. Het LCPS ziet vooralsnog geen signalen dat het aantal Covidpatiënten in de ziekenhuizen snel gaat dalen.
Een patiënt op de intensive care in het HagaZiekenhuis
Een patiënt op de intensive care in het HagaZiekenhuis © ANP

ECDC: helft van besmettingen is straks Omikron-variant

De Omikron-variant van het coronavirus zal in de komende maanden verantwoordelijk zijn voor meer dan de helft van alle coronabesmettingen in Europa. Deze virusvariant lijkt zich aanzienlijk sneller te verspreiden dan de Delta-variant, die nu goed is voor vrijwel alle besmettingen. Dat zegt de Europese gezondheidsdienst ECDC.
De Omikron-variant heeft meerdere veranderingen (mutaties) aan de uitsteeksels waarmee het coronavirus een lichaamscel vastgrijpt en binnendringt. Die aanpassingen 'maken het heel waarschijnlijk dat antistoffen van een doorgemaakte besmetting of van vaccinatie minder goed werken', meldt het ECDC.

Valse check-apps sluizen QR-codes door

Twee valse coronacheck-apps die in omloop zijn, sluizen de QR-codes van hun gebruikers door naar een onbekende bestemming. Dat meldt de NOS na onderzoek. De apps zijn bedoeld om met andermans QR-code ergens naar binnen te kunnen, of juist als ondernemer een controle op QR-codes te veinzen zonder dat er daadwerkelijk wordt gecontroleerd.
Uit een analyse van de broncode van de app blijkt dat de QR-codes die gebruikers scannen, worden doorgestuurd naar een externe server. Wie tot de QR-codes toegang heeft en wat er vervolgens met de codes gebeurt, is onbekend.
Coronatoegangsbewijs
Coronatoegangsbewijs © ANP

Gezondheidsraad: al in september advies boosters voor te bereiden

De Gezondheidsraad heeft al in september geadviseerd om de boostercampagne voor te bereiden. Dat zegt een woordvoerder in reactie op kritiek van coronaminister Hugo de Jonge, die woensdag in de Tweede Kamer naar de raad verwees voor de vraag waarom het toedienen van boosterprikken zo traag gaat. De raad blijft erbij dat er in september nog geen medisch-wetenschappelijke aanleiding was om te beginnen met boosters.
'Wij hebben wel op 14 september al geadviseerd: zorg dat je er klaar voor bent, zodra wij positief adviseren over het starten van een boosterprikcampagne', zegt de woordvoerder van de Gezondheidsraad. Dat advies om onder meer ouderen een extra prik te geven kwam op 2 november, maar sindsdien komt het vaccineren nog maar traag op gang. Een plan voor het versnellen van de campagne heeft De Jonge voor komende vrijdag in het vooruitzicht gesteld.
Kamerleden stelden woensdag vragen over de trage start van de campagne. De Jonge zei de vragen terecht te vinden, maar wilde zelf nog geen conclusies trekken. 'Ik denk dat het goed is om die vraag bij het RIVM en de Gezondheidsraad te leggen', zei hij.

Wel of geen skivakantie? 'Mensen onrustig door maatregelen'

In de afgelopen week is het aantal boekingen voor een vakantie naar Oostenrijk flink minder geworden. Dat zeggen reisorganisaties tegen mediapartner Den Haag FM. Reden daarvoor is dat er in het land tot half december een lockdown van kracht is en juist dan begint het wintersportseizoen. Eigenaar van wintersportwinkel Duijvenstein in Den Haag, Philip Hoobroeckx, zegt dat er nog geen tanend enthousiasme is voor de wintersportvakantie.
'Er zijn wel mensen die onrustig worden, maar dat is logisch met de huidige maatregelen. Maar in het algemeen valt het bij onze klanten wel mee. Ze hebben er best wel vertrouwen in dat ze nog op wintersport kunnen dit jaar.'
De Haagse ondernemer verwacht dat zijn klanten de reis naar de wintersport nog wel kunnen maken. 'We horen toch wel dat ze een manier zoeken om naar de sneeuw te kunnen. En naar ons idee kan dat dit seizoen nog wel.' Wel houdt hij een slag om de arm: 'We hebben geen glazen bol, we weten niet wat de komende tijd ons gaat brengen, maar er is geen paniek.' Hoobroeckx zegt onder meer van collega's in de branche te horen dat Oostenrijk er alles aan zal doen om de wintersport te behouden. 'De fanatieke skiër die zal ongetwijfeld ergens een sneeuwmoment gaan vinden dit jaar. Die overtuiging is er nog wel.'
Skiën in de sneeuw I
Skiën in de sneeuw I © ANP

Thuiswonenden met Down vanaf vrijdag uitgenodigd voor boosterprik

Mensen met het downsyndroom die thuis wonen, krijgen vanaf vrijdag, verspreid over enkele weken, een uitnodiging voor de boostervaccinatie. Ze krijgen de uitnodiging via de huisarts, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend. Mensen met Down die in een zorginstelling wonen krijgen sinds vorige week woensdag een boostervaccinatie aangeboden.
Uit advies van de Gezondheidsraad blijkt dat volwassenen met het downsyndroom ondanks vaccinatie 'een sterk verhoogd risico hebben op ernstige ziekte' door Covid-19. 'Dit risico is vergelijkbaar met het risico voor mensen van 60 jaar en ouder. Daarom krijgen zij versneld een boostervaccinatie aangeboden', zegt het RIVM.

Nederland weer donkerrood, toename minder snel

Nederland blijft een van de grootste brandhaarden voor het coronavirus in Europa en kleurt daarom ook de komende week volledig donkerrood op de Europese kaart van coronagevallen. Donkerrood is de hoogste waarschuwingskleur.
Het is de derde week op rij dat alle twaalf provincies op het hoogste niveau staan op de kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC. Die maakt elke week zo'n kaart. Op donderdag komt de zestigste editie uit.
Het aantal positieve tests in Nederland is al heel hoog en stijgt nog verder, maar de toename gaat wel iets minder snel dan in de vorige weken. Bij de dagelijkse cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is ook een afvlakking te zien, het aantal nieuwe gevallen schommelt de laatste weken tussen de 20.000 en 23.000 per dag.

Fans steunen Quick Boys ook massaal bij training om 5.00 uur

Ook in alle vroegte kan het eerste elftal van voetbalvereniging Quick Boys op de steun van de fans rekenen. Omdat amateurclubs volgens de laatste coronamaatregelen niet mogen trainen na 17.00 uur heeft trainer Edwin Grunholz de training van donderdag verplaatst naar 5.00 uur in de ochtend. Tientallen supporters staken de spelers een hart onder de riem met fakkels.
De Katwijkse formatie komt aanstaande zaterdag in competitieverband in actie tegen Jong FC Volendam. Om toch wat voorbereiding te hebben, komt de ploeg donderdag vroeg uit de veren. 'We kunnen niet anders dan op dit tijdstip trainen', zegt trainer Grunholz. 'Aansluitend wacht een ontbijtje voor de spelers.'

De Jonge: vragen over trage start boostercampagne zijn terecht

De vragen die in de Tweede Kamer leven over de trage start van de boostercampagne in Nederland zijn terecht. Dat zei demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) in het coronadebat in de Tweede Kamer over de zondag aangescherpte maatregelen. Voor veel sectoren geldt een avondlockdown vanaf 17.00 uur. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt de besluiten, ondanks kritiek van met name de oppositie op de aanpak.
Minister Hugo de Jonge
Minister Hugo de Jonge © ANP
Veel partijen wilden van de bewindsman weten waarom Nederland onderaan het Europese lijstje bungelt als het aankomt op boostervaccinaties. Uit andere landen waren er ook onderzoeken die wezen op het nut van een boosterprik. De Gezondheidsraad adviseerde op 2 november om te beginnen met het zetten van boosterprikken bij ouderen en bewoners van zorginstellingen. Tot die tijd was de raad terughoudend over het nut van een snelle toediening van boosters.
De Jonge vindt de vragen vanuit het parlement terecht, maar wilde zelf nog geen conclusies trekken. "Ik denk dat het goed is om die vraag bij het RIVM en de Gezondheidsraad te leggen", zei hij.

Grootste deel 60-plussers kan dit jaar booster krijgen

Alle 60-plussers die zes maanden of langer geleden hun laatste vaccinatie kregen, kunnen nog dit jaar een booster krijgen. Dat zegde demissionair zorgminister Hugo de Jonge toe aan de Tweede Kamer tijdens het coronadebat. In Nederland is de medische richtlijn om zes maanden te wachten tussen de laatste vaccinatie en het toedienen van een booster om de afweer tegen het virus een oppepper te geven. De Jonge streeft ernaar dat iedereen de prik krijgt in de zevende maand na de laatste vaccinatie.
Om dit doel te realiseren zullen de GGD'en deze week 200.000 boosterprikken zetten, volgende week 350.000 en in de weken daarna zal dat zijn opgelopen tot 700.000 boosters per week. Onder meer militairen, medisch studenten, dierenartsen en oud-verpleegkundigen en oud-artsen gaan daarbij helpen. Er komen zeker tachtig grote locaties daarvoor. Ook kunnen 60-plussers op andere locaties worden geprikt, als zij bijvoorbeeld werken in ziekenhuizen en bij huisartsen.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.