Coronavirus: Theatertour van 25ste oudejaarsconference Sjaak Bral geannuleerd

Sjaak Bral tijdens zijn oudejaarsconference van 2020
Sjaak Bral tijdens zijn oudejaarsconference van 2020 © Omroep West
REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van vrijdag 3 december.

Theatertour van 25ste oudejaarsconference Sjaak Bral geannuleerd

De theatertour van de oudejaarsconference van Sjaak Bral gaat vanwege de aangescherpte coronamaatregelen niet door. De jubileumeditie – het zou de 25e oudejaarsvoorstelling zijn van de Haagse cabaretier – valt daarmee in het water. Dat meldt mediapartner Den Haag FM.
'Pijnlijk en volkomen klote', noemt Bral de annulering van zijn tour. 'Ik zou groots uitpakken. Nu pak ik maar weer in. Dank aan de theaters die mij onvoorwaardelijk steunen en dank alle trouwe bezoekers voor hun begrip. Sorry voor de overlast', zegt de cabaretier.
Maar hij hoeft zijn voorstelling getiteld Vaarwel 2021 niet volledig gedag te zeggen: zijn oudejaarsconference is op 31 december om 19.00 uur te zien op TV West en op het tv-kanaal van Den Haag FM. Daarnaast heeft Bral nog meer goed nieuws. 'De theatertour van Vaarwel 2022 is al volgeboekt door mijn management', aldus Bral.

Vanaf januari boosterprik voor 60-minners

Mensen onder de zestig jaar kunnen vanaf januari een boostervaccinatie krijgen tegen corona, mits zij hun laatste prik minimaal zes maanden geleden hebben gehad. Dat zei demissionair minister Hugo de Jonge vrijdag. Daarbij wordt geprikt 'van oud naar jong'.
Om dat mogelijk te maken worden de komende weken weer meer priklocaties ingericht. Nu zijn het er nog een stuk of zeventig. Half december moeten er 79 kleinere locaties zijn en negen 'XXL'-locaties.
GGD geeft een boosterprik
GGD geeft een boosterprik © ANP

Gezondheidsraad: coronaprik voor 5-11-jarigen met medisch risico

Kinderen van 5 tot en met 11 jaar met een verhoogd risico om ernstig ziek te worden na een corona-infectie zouden uitgenodigd moeten worden voor een vaccinatie tegen het virus. Dat stelt de Gezondheidsraad in een advies aan het ministerie van Volksgezondheid. Het gaat om kinderen die onder behandeling van een kinderarts zijn omdat ze bijvoorbeeld een chronische longaandoening, een aangeboren hartafwijking of het downsyndroom hebben. Volgens de raad zijn het ongeveer 40.000 kinderen.
In het algemeen verloopt een corona-infectie bij kinderen milder dan bij volwassenen. Maar volgens de Gezondheidsraad hebben jonge kinderen met een verhoogd medisch risico een grotere kans op ziekenhuisopname na een infectie. Ook lopen ze een hoger risico om een ernstige ontstekingsreactie in de organen te krijgen door corona.
Omdat deze kinderen vrijwel altijd onder behandeling staan van een kinderarts, adviseert de raad om die artsen dan ook de selectie van kinderen te laten maken die in aanmerking moeten komen voor een prik.

Rustiger op straat sinds avondlockdown

Mensen vertonen zich duidelijk minder op straat sinds de avondlockdown afgelopen zondag is ingegaan. Na 17.00 uur is praktisch alles gesloten en na die tijd gingen Nederlanders afgelopen maandag, dinsdag en woensdag ook minder naar buiten dan een week eerder. Dat meldt Dat.Mobility op basis van gegevens uit het Nederlands Verplaatsingspanel.
In de eerste drie dagen van deze week begaf gemiddeld 34 procent van de Nederlanders zich tussen 17.00 en 24.00 uur buiten de deur. Een week eerder was dat nog bijna 39 procent. Mensen stapten vooral minder op de fiets. De onderzoekers hebben hiervoor de bewegingen van een panel van 10.000 mensen gemeten met een app.
Het openbaar vervoer is deze week ook minder gebruikt vanaf het einde van de middag, zo laten cijfers van ov-chipkaartbedrijf Translink zien. Tussen 17.00 en 24.00 uur checkten mensen ruim een tiende minder in bij treinen, bussen, metro's en trams vergeleken met een week eerder.

Onderzoekers: neuszelftest voldoende betrouwbaar bij symptomen

Een antigeen neuszelftest is voldoende betrouwbaar om corona mee op te sporen als de gebruiker symptomen heeft, maar niet als die ontbreken. Dat maken onderzoekers op uit de resultaten van een nader onderzoek naar de betrouwbaarheid van een dergelijke test bij bijna 3000 personen, die over enkele dagen officieel zullen worden gepubliceerd.
Het UMC Utrecht, dat een aantal van de onderzoekers leverde, licht nu vast een tipje van de sluier op. De onderzoekers concluderen zelfs dat de neuszelftest bij iemand met symptomen 'vrijwel dezelfde betrouwbaarheid heeft als wanneer deze testen worden afgenomen door professionals in de GGD-teststraat'. Een onderzochte speekselzelftest, waarbij alleen wat spuug wordt gebruikt, bleek met en zonder symptomen niet goed genoeg.
De resultaten gelden specifiek voor één type neus- en speekselzelftest dat onderzocht is, zegt het UMC Utrecht. Het wordt niet bij name genoemd. De onderzoeksgroep is bezig om de betrouwbaarheid van een aantal andere veelgebruikte neuszelftests verder te onderzoeken, zowel bij mensen mét als zonder klachten. Behalve genoemd centrum werkten onder meer GGD's, het Erasmus MC en het gezondheidsinstituut RIVM mee.
Een man doet een zelftest
Een man doet een zelftest © ANP

Reproductiegetal onder de één, 21.612 nieuwe besmettingen

Het zogeheten reproductiegetal van het coronavirus is gezakt tot onder de één. Het is voor het eerst sinds eind september, voor het begin van de huidige golf, dat het cijfer onder die grens uitkomt.
Het cijfer staat nu op 0,99. Dat betekent dat het aantal besmettingen vrijwel gelijk blijft, of heel langzaam daalt. Hoe verder het onder de één komt, hoe minder mensen het virus oplopen.
Bij het RIVM zijn tot vrijdagochtend 10.00 uur 21.612 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1500 minder dan donderdag. Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests licht: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 21.579 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is drie procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

Booster op vrije inloop voor zestigplussers bij GGD Hollands Midden

De GGD Hollands Midden gaat zestigplussers 'onder strenge voorwaarden' toestaan om zonder afspraak een boosterprik te halen. 'Op dit moment heeft de GGD Hollands Midden meer vaccin en personeel beschikbaar dan er afspraken staan ingepland. Om geen tijd in deze boostercampagne te verliezen, hebben wij besloten de vrije tijdsloten onder strenge voorwaarden beschikbaar te stellen aan mensen die zonder afspraak langskomen', zegt de GGD. 'Het verschilt per dag hoeveel plekken er nog vrij zijn. Wij kunnen daarom niet beloven dat je ook echt geprikt wordt als je langskomt.'
Voor de ingang van de vaccinatielocaties wordt streng gecontroleerd of je aan de gestelde voorwaarden voldoet. Alleen mensen geboren in of voor 1961 komen in aanmerking, daarnaast moet je laatste coronavaccinatie ten minste zes maanden geleden gezet zijn en moet een eventuele griepprik langer dan twee weken geleden gezet zijn.
Vrijdag waren kort na het bekend worden van de 'vrije inloop' alle beschikbare plekken vergeven. Hierop gingen de prikplekken in Leiden en Gouda al dicht voor mensen die geen afspraak hadden. Alphen aan den Rijn bleef nog even open, maar ook daar was het enorm druk.
'Een normale coronavaccinatie is bij ons eigenlijk altijd al zonder afspraak te krijgen en voor het boostervaccin hebben we een aparte looproute gemaakt. Daar komt er nu eentje bij voor booster zonder afspraak. Maar als bij de deur blijkt dat niet aan de voorwaarden wordt voldaan, worden mensen echt weggestuurd', waarschuwt de woordvoerder. 'Ook als ze een uur in de rij hebben gestaan.'
Bij GGD Haaglanden kun je nog alleen een boosterprik krijgen als je vooraf een afspraak hebt gemaakt. Een woordvoerder van Haaglanden laat weten dat er wordt gekeken of het mogelijk is dit te veranderen, maar zover is het nog niet. Wie toch een snelle booster wil hebben kan daarvoor dan afreizen naar een priklocatie in Hollands Midden, want daar wordt niet gekeken waar iemand vandaan komt. 'Maar', zegt de woordvoerder, 'we hebben niet oneindig plek.'

Opnieuw daling van aantal patiënten in de ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal met 85 gedaald. Op dit moment houden 2728 mensen met Covid-19 een ziekenhuisbed bezet, zo valt te lezen in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van woensdag op donderdag nam de coronabezetting in de ziekenhuizen toe, maar een etmaal eerder daalde het aantal Covid-patiënten ook al, toen met 77.
Met name op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten de afgelopen 24 uur af. Donderdag lagen er nog 2208 mensen met Covid-19 op die afdelingen, op dit moment zijn dat er 2125. Dat is een daling van 83 patiënten. Er werden afgelopen etmaal 259 nieuwe coronapatiënten op de verpleegafdelingen opgenomen. Doordat een hoger aantal mensen het ziekenhuis kon verlaten, daalde de Covid-bezetting op de verpleegafdelingen alsnog.
Zorgverleners op de ic's behandelen momenteel 603 ernstig zieke coronapatiënten. Ook dat is een daling: het zijn er twee minder dan 24 uur geleden. Van woensdag op donderdag nam het aantal coronapatiënten op de ic's nog toe, de dag daarvoor daalde het aantal ook al. De ic's namen afgelopen 24 uur 36 nieuwe mensen op met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Doordat een nog groter aantal patiënten overleed of de ic mocht verlaten, daalde het totale aantal bedden dat door coronapatiënten wordt bezet toch.
Een patiënt op de intensive care in het HagaZiekenhuis
Een patiënt op de intensive care in het HagaZiekenhuis © ANP

Overheid hoeft reisadviezen niet aan te passen

De Nederlandse overheid hoeft de reisadviezen voor landen buiten de Europese Unie niet aan te passen. Dat heeft een rechter bepaald naar aanleiding van een kort geding van tientallen reisorganisaties. Volgens het geeft het ministerie van Buitenlandse Zaken nu onjuiste adviezen als het gaat om de coronapandemie.
Ook voor gevaccineerde Nederlanders wordt momenteel een oranje kleurcode aangehouden voor de meeste landen buiten de Europese Unie, terwijl het aantal coronabesmettingen daar vaak lager is. Dat wil zeggen dat de overheid aanraadt om alleen naar zo'n land af te reizen als het echt niet anders kan. Volgens de rechter is het ministerie 'misschien niet consequent' in het maken van het onderscheid tussen landen binnen en buiten de EU, maar ook 'niet onrechtmatig'.
81 kleine en middelgrote reisondernemingen spanden de zaak aan tegen de overheid. Zij organiseren met name reizen buiten de EU. Volgens hen worden verre reizen nu onterecht ontmoedigt, wat hen schade oplevert.

Vrijdagmiddag prikadvies voor kinderen uit risicogroepen

Vrijdagmiddag laat komt de Gezondheidsraad met een advies over het vaccineren van kinderen van 5 tot en met 11 jaar uit medische risicogroepen. Ook kijkt de raad naar een prikadvies voor alle kinderen, maar dat wordt op z'n vroegst volgende week verwacht.
Het Europees Geneesmiddelenbureau bepaalde recentelijk dat het vaccin van Pfizer/BioNTech veilig en effectief is voor jonge kinderen. Net als volwassenen krijgen kinderen twee prikken, alleen dan wel een lagere dosis per prik. Kinderen krijgen 10 microgram in plaats van 30 microgram.
Bij het opstellen van het advies over het vaccineren van kinderen maakt de Gezondheidsraad een bredere afweging Zo keek de raad bij het oordeel over de vaccinatie van jongeren vanaf 12 jaar bijvoorbeeld ook naar het effect van de coronamaatregelen op het welzijn van jongeren.

In november overleden 3500 meer mensen dan normaal

De oversterfte in november is grotendeels te verklaren door de coronapandemie, waardoor veel meer mensen overleden dan gebruikelijk. Het statistiekbureau CBS telt ongeveer 3500 meer sterfgevallen dan normaal.
In november was in elke week sprake van oversterfte. Dat betekent dat er veel meer mensen overlijden dan normaal is voor de periode van het jaar. De onderzoekers hebben dit ingeschat op basis van sterftecijfers van eerdere jaren en demografische trends. Met name bij mensen van 65 jaar en ouder waren opvallend veel sterfgevallen te betreuren.
Afgelopen week, de laatste van november, was het sterftecijfer het hoogst. Toen overleden naar schatting bijna 4100 mensen, 1100 meer dan verwacht.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.