Coronavirus: Lichte toename van coronapatiënten in ziekenhuizen

Een coronapatiënt wordt behandeld in het ziekenhuis
Een coronapatiënt wordt behandeld in het ziekenhuis © ANP
REGIO - Volg hier het belangrijkste coronanieuws van dit weekend.

GGD zegt dagelijks tientallen voordringers voor boosterprik af

De GGD zegt sinds het begin van de boostercampagne dagelijks gemiddeld 150 afspraken voor een oppepprik af, na een leeftijdcheck. Dat laat een woordvoerster van de GGD GHOR Nederland, de brancheorganisatie van de gezondheidsdiensten, zondag weten. Het gaat dan om personen die niet in de juiste doelgroepcategorie vallen. Zij worden gebeld of krijgen een sms en hun afspraak wordt gecanceld. De vaccinatielocaties zelf gaan nog eens strenger op voordringers controleren.
Het ANP zag zondag dat iemand die op basis van zijn geboortejaar voorlopig nog niet aan de beurt zou zijn voor een oppepprik, er moeiteloos in slaagde die toch te krijgen nadat eerder bij de digitale aanvraag een vals geboortejaar werd opgegeven. Een ander die zijn gegevens heeft laten zien als bewijs slaagde daar twee weken geleden al in. De afspraken werden niet gecanceld en er werd op de priklocatie niet gecontroleerd of ze wel aan de beurt waren.
Wie een afspraak maakt zonder aan de beurt te zijn krijgt geen vaccin, zo benadrukt GGD GHOR. 'Wij hebben aan alle vaccinatielocaties de instructie meegegeven hierop strenger te controleren', aldus de woordvoerster. Daar gebeurt aan de hand van een identiteitsbewijs een leeftijdscontrole. 'Het is uitermate onfatsoenlijk om ten koste van anderen te denken dat je voorrang moet hebben. En fraudeert bij het invullen van de gegevens', voegt ze toe.

23.153 positieve coronatests, stuk boven weekgemiddelde

Het RIVM heeft tussen zaterdagochtend en zondagochtend 23.153 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, waarmee de nieuwe dagcijfers weer een stuk boven het weekgemiddelde liggen. Gemiddeld werden er per dag 21.807 besmettingen geconstateerd in de laatste zeven dagen.
Het is de 19e keer in 20 dagen tijd dat er meer dan 20.000 bevestigde besmettingen zijn. De enige dag waarop het aantal onder die grens bleef, kwam dat door een storing. Op zaterdag werden er (bijgesteld) 22.692 positieve tests geregistreerd.

Lichte toename van coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is, na twee dagen met een lichte daling, weer iets toegenomen. In totaal liggen er zondag 2692 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt, in het ziekenhuis, tegenover 2670 zaterdag.
Het aantal coronapatiënten op de intensive cares nam licht toe, van 597 op zaterdag naar 598 op zondag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In totaal werden er 33 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de ic’s. Verder zijn er 416 ic-bedden bezet door patiënten die iets anders hebben dan Covid-19.
Verder liggen er nu 2094 coronapatiënten op verpleegafdelingen, 21 meer dan zaterdag. Op de verpleegafdelingen waren in totaal 225 nieuwe opnames vanwege Covid-19.

Boosterprik zonder afspraak voor bepaalde groep

De GGD Hollands Midden gaat de komende tijd de extra beschikbare vaccinatieplekken voor 60-plussers via maatwerk invullen. Vanaf maandag kunnen mensen uit de regio die nog geen afspraak gemaakt hebben, maar wel al aan de beurt zijn een sms van de GGD verwachten, zegt een woordvoerder van de GGD tegen Omroep West.
Als 60-plussers met hun ID-bewijs kunnen aantonen dat ze inderdaad aan de beurt zijn, kunnen ze naar de vaccinatie locatie gaan voor een boosterprik. Momenteel worden via het RIVM mensen uit 1941 uitgenodigd. De GGD Hollands Midden is gestopt met de vrije inloop voor de booster-prik vanwege de enorme drukte. Zelfs mensen uit Limburg kwamen langs.

Voordringen bij boosterprik blijkt in de praktijk echt mogelijk

Het blijkt mogelijk om voor te dringen bij het halen van een boosterprik bij de GGD. Het ANP heeft zondag gezien dat iemand die op basis van zijn geboortejaar voorlopig nog niet aan de beurt zou zijn voor de aanvullende prik, er moeiteloos in slaagde die toch te krijgen. Een ander die zijn gegevens heeft laten zien als bewijs slaagde daar twee weken geleden al in.
De persoon die zondag de boosterprik haalde, is geboren in 1967. Hij had op de afsprakensite van de overheid 1937 ingevuld om de prik nu al te kunnen krijgen. In de regio Den Haag ontving de man zondag de aanvullende prik die de bescherming tegen het coronavirus op peil moet houden. Hij heeft dit gedaan om in de praktijk te laten zien dat dit mogelijk is. Daarnaast wilde hij de booster om persoonlijke redenen graag zo snel mogelijk krijgen.
Dat het mogelijk is om een prikafspraak in te plannen met een foutief geboortejaar, toonde het ANP eerder deze week al aan. GGD GHOR Nederland, de brancheorganisatie van de gezondheidsdiensten, stelde in een reactie daarop echter dat afspraken van mensen die nog niet aan de beurt zijn worden geannuleerd. Mensen die het proberen, zouden worden afgebeld. De betrokkenen die het ANP heeft gesproken, hoorden echter niks van de GGD.

Prinses Beatrix heeft corona

Prinses Beatrix (83) is positief getest op het coronavirus. Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst zaterdag bekend. In verband met 'milde verkoudheidsklachten' heeft ze zich laten testen. Momenteel zit de prinses in thuisisolatie.
Beatrix kwam maandagochtend na een vierdaags werkbezoek terug uit Curaçao. Daar vertelde ze dat ze tweemaal gevaccineerd is tegen het coronavirus en al een boosterprik heeft ontvangen. Ze vloog zondagavond laat, Nederlandse tijd, terug op een lijnvlucht van KLM.

GGD Hollands Midden stopt met boosterprikken zonder afspraak

Vanwege de grote verkeersdrukte die is ontstaan stopt de GGD Hollands Midden per direct met het aanbieden van boosterprikken zonder afspraak aan 60-plussers. Het besluit is genomen op advies van de veiligheidsregio.
Zaterdagochtend stonden er lange files op de wegen rondom de vaccinatielocaties van GGD Hollands Midden in Gouda, Leiden en Alphen aan den Rijn. 'Omdat dit tot gevaarlijke verkeerssituaties leidde, is nu besloten te stoppen met booster op vrije inloop. Het is dus niet meer mogelijk om zonder afspraak langs te komen', aldus de GGD.

Ruim 2100 boosterprikken zonder afspraak bij GGD Hollands Midden

Ruim 2100 mensen hebben zaterdag zonder afspraak een boosterprik tegen corona ontvangen bij de GGD Hollands Midden. Het was de hele dag druk bij de drie priklocaties in Leiden, Gouda en Alphen aan den Rijn. Direct om 09.00 uur stond er al een rij van omgerekend zes uur, aldus de woordvoerster.
Het werd zo druk dat het verkeer verstopt raakte. De parkeerplekken stonden op alle locaties helemaal vol en dat was niet de bedoeling. 'Er komen bij de priklocaties ook nog mensen voor een eerste of tweede prik en er zitten testlocaties vlakbij', legde de woordvoerster uit. De GGD riep mensen 's ochtends al op om niet meer te komen voor de vrije inloop.

Duizenden meldingen voor hulp bij boostervaccinaties

Bij de GGD zijn 6500 aanmeldingen binnengekomen om te helpen bij de boostercampagne tegen het coronavirus, laat de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland zaterdag weten.
Bij de website GGDreservisten.nl kunnen mensen, organisaties en de bedrijven die willen helpen met prikken zich sinds vrijdag melden. In de eerste uren dat de site online was stroomden er al 1500 aanmeldingen binnen. De GGD noemt het 'echt hartverwarmend dat individuele burgers en organisaties zich in zulke groten getale aanmelden.'
Een grote sportschoolketen bood locaties en personeel aan, zegt een woordvoerster van de GGD. Ook horecagelegenheden melden zich, omdat ze door de sluiting om 17.00 uur tijd en ruimte hebben om hun personeel in te zetten. Onder de bellers waren verder scholen, bedrijven, tandartsen en studenten. GGD GHOR Nederland heeft via de vereniging van geneeskundestudenten deze studenten opgeroepen zich te melden.
De GGD zegt nog op zoek te zijn naar locatiehoofden, administratieve krachten en callcentermedewerkers.

RIVM meldt 22.723 positieve coronatests, boven weekgemiddelde

Het RIVM heeft tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 22.723 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, waarmee de nieuwste dagcijfers boven het weekgemiddelde liggen. Gemiddeld werden er per dag 21.666 besmettingen geconstateerd in de laatste zeven dagen.
Het is de 18e keer in 19 dagen tijd dat er meer dan 20.000 bevestigde besmettingen zijn. De enige dag waarop het aantal onder die grens bleef, kwam dat door een storing. Op vrijdag werden er (bijgesteld) 21.581 positieve tests geregistreerd.
In de afgelopen zeven dagen kreeg het RIVM in totaal 151.663 meldingen van positieve tests.

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen neemt verder af

In de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu 2670 coronapatiënten, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 58 patiënten minder dan een etmaal geleden. Ook van donderdag op vrijdag nam het aantal mensen met Covid-19 dat een ziekenhuisbed bezet houdt al af.
Op de intensive cares daalde het aantal coronapatiënten zaterdag weer tot onder de 600, na daar twee dagen boven te hebben gezeten. Op dit moment zorgen medewerkers van de ic's voor 597 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn zes patiënten minder dan vrijdag. Er werden 29 nieuwe patiënten op de ic's opgenomen. Het is voor het eerst in bijna drie weken dat er op één dag minder dan 30 nieuwe opnames van Covidpatiënten op de ic's waren.
De verpleegafdelingen behandelen momenteel 2073 coronapatiënten, een daling van 52 mensen ten opzichte van een etmaal geleden. Een dag eerder nam het aantal mensen met Covid-19 in de klinieken al af met 83 patiënten. Van vrijdag op zaterdag werden 281 nieuwe coronapatiënten op de verpleegafdelingen opgenomen, maar doordat er nog meer mensen de klinieken verlieten, bijvoorbeeld omdat ze werden overgeplaatst naar een andere afdeling of overleden, nam het totaal aantal opgenomen Covidpatiënten er toch af.

Coronakaart

Check hier hoeveel besmettingen er zijn in jouw gemeente.